Makrokuva lootuksenkukka

Makrokuvaus on hyvin pienten kohteiden, kuten hyönteisten ja kukkien kuvaamista.

© Shutterstock

3 kaunista kukkaa makrokuvaukseen

Makrokuvaustekniikan avulla voimme päästä hyvin lähelle pieniä asioita ja yksityiskohtia, joita emme voi kunnolla nähdä paljain silmin. Kukat ovat mainioita makrokohteita, koska niissä on paljon enemmän yksityiskohtia kuin moni voi tietääkään. Tässä kolme kukkaa, jotka sopivat hyvin makrokuvaukseen.

perjantai 12. kesäkuuta 2020 teksti C. Trant

1. Villejä lupiineja

Lupiinit luokitellaan monesti rikkakasveiksi, koska ne leviävät nopeasti. Niin tai näin, se on todella kaunis kasvi, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia makrokuvaajalle.

Sitä kasvaa ojien paltteissa teiden varsilla, ja jos niitä kuvataan ylhäältä alaspäin, ne muodostavat sydämen muotoisia kuvioita.

Lupiini on kuvauskohteena sikäli kiitollinen, että ne kasvavat suhteellisen korkeiksi, joten niitä voi kuvata seisaaltaan. Ne ovat myös väreiltään moninaisia ja kirkkaita, joten ne erottuvat niin luonnossa kuin kuvissakin.

Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Lupiini

Makrokuvaajan pitää päästä lähelle yksityiskohtia, joita ei huomaa jokapäiväisessä elämässä – tällaisia ovat aamukaste ruohikossa, kukkien heteet ja hyönteisen silmät.

© Shutterstock

2. Majesteetillisia alppiruusuja

Suuret, aukinaiset ja värikkäät kukat ulkonevine heteineen ovat kiitollinen kuvauskohde, ja alppiruusuja löytyy monista puistoista ympäri Pohjolaa. Niinikään koko Suomessa tavattava suopursu luokitellaan nykyään alppiruusuihin kuuluvaksi.

Voit saada niistä upeita kuvia, jos menet hyvin lähelle kukkivaa kukkaa. Kokeile kuvata koko kukkaa mutta koeta myös saada kuvia kukan keskeltä sen heteistä.

Alppiruusut kukkivat alkukesästä, ja kukista lähtee paljon siitepölyä mehiläisille, perhosille ja kimalaisille, joten kukkien lähettyvillä on runsaasti mahdollisuuksia napata hyviä kuvia, kun paikalla on vierailijoita.

Lue myös: 3 sommitteluvinkkiä, jotka on syytä osata

alppiruusu

Monissa kompaktikameroissa ja järjestelmäkameroissa on makrokuvausohjelma, jolla yleensä saa melko hyviä kuvia.

© Shutterstock

3. Kurjenmiekat kukkivat kesäkuussa

Kurjenmiekkoja eli iiriksiä esiintyy monissa puutarhoissa ja puistoissa. Ne ovat tyylikkäitä värikkäine lehtineen, niiden muodot tuovat vaihtelua tavanomaisiin lehtimuotoihin ja ne näyttävät varsin sensuelleilta, kun ne kuvataan sopivasta kulmasta.

Muista ottaa kuvia kukan edestä, takaa, ylhäältä, alhaalta ja myös sisäpuolelta.

Kuvaa pienellä aukolla, niin saat enemmän syvyysterävyyttä. Älä käytä F8:aa suurempaa aukkoa käsivaralta kuvatessasi. Käytä 1/250 sekunnin suljinaikaa tai lyhyempää kuvien tärähtämisen välttämiseksi.

Lue myös: Näin syntyvät hyvät laajasävykuvat

kurjenmiekka

Kukat sopivat aloittelevan makrokuvaajan kohteeksi, koska niitä on kaikkialla vaihtelevine muotoineen ja väreineen eivätkä ne säiky ja pakene paikalta.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!