makrokuvia telellä

Hyönteisiä kuvattaessa teleobjektiivi on joskus jopa makro-objektiivia parempi vaihtoehto.

© Shutterstock

Onnistuneita makrokuvia teleobjektiivilla

Kukkien, hyönteisen ja muiden pienten kohteiden kuvaamiseen ei välttämättä tarvita makro-objektiivia. Teleobjektiivi voi näet ajaa saman asian.

torstai 28. maaliskuuta 2019

Haluaisitko kuvata aivan pieniä kohteita läheltä, mutta ilman kallista makro-objektiivia?

Olemme kirjoittaneet eri tekniikoista, joilla voidaan päästä makrokuvauksen vaatimiin suurennussuhteisiin – loittorenkaista, makrosuotimista, objektiivin kääntämisestä toisin päin jne.

Mutta on olemassa myös yksi helppo tie makrokuviin, jota moni ei tule ajatelleeksi, nimittäin teleobjektiivi. 

Telen monet edut makrokuvauksessa

Teleobjektiivilla voidaan kuvattavaa kohdetta suurentaa huomattavasti, mutta lähin tarkennusetäisyys ei ole makro-objektiivin luokkaa.

Pidemmän työskentelyetäisyyden ansiosta telellä ei tarvitse mennä aivan hyönteisen lähelle, jolloin se voisi pelästyä ja lähteä karkuun. 

Kuvaaja ei varjosta kuvattavaa

Makro- ja teleobjektiivi ovat keskenään erityyppisiä objektiiveja, ja siksi on hyvä tietää pari asiaa, kun ryhtyy ottamaan teleobjektiivilla makrokuvia.

makrokuvia telellä

Pitkästä kuvausetäisyydestä on hyötyä, kun kuvataan arkoja hyönteisiä kuten perhosia. 

© Shutterstock

Vältä tärähdykset

Kiinnitä kamera jalustaan, niin että kuva ei voi tärähtää. Makrokuvauksessa kaikesta tulee paljon suurempaa – myös niistä pienistä tärähdyksistä, joita syntyy, kun kuvaaja pitää kameraa kädessään. Käytä myös etä- tai itselaukaisinta

Kuva tärähtää todella helposti pitkällä polttovälillä, jopa kameran ollessa jalustalla. Siksi objektiivi kannattaa kiinnittää jalustaan omasta jalastaan. 

> Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

Varo suurimpia himmenninaukkoja

Kuvan tausta voidaan sumentaa tehokkaasti suurilla aukoilla. Kun kaikki taustassa pehmenee tuntemattomaksi, nousee pääkohde mainiosti esiin, ja näin se saa mahdollisimman paljon katsojan huomiota.

Suurella aukolla kuvattaessa on syvyysterävyysalue on vain muutaman millimetrin pituinen, joten osa kohteesta jää helposti terävyysalueen ulkopuolelle. 

Pienennä siis aukkoa niin paljon, että syvyysterävyyttä jää riittävästi. 

Sekä iPhonelle että Androidille on olemassa sovelluksia, joilla voidaan laskea syvyyterävyysalueen suuruus eri kuvaustilanteissa. 

> Omaksu syvyysterävyyden käsite viidessä minuutissa

Lähemmäksi telejatkeen avulla

Teleobjektiivilla ei päästä samaan suurennussuhteeseen kuin makro-objektiivilla, mutta on olemassa edullinen keino, jolla päästään vähän lähemmäksi.

Jos haluat kohteen peittävän nykyistä suuremman osan kuva-alasta, hanki telejatke. Se jatkaa polttoväliä, mutta lähin tarkennusetäisyys säilyy samana. 

Niinpä suurennussuhde paranee. Jatkeen käyttö vaatii lyhempiä suljinaikoja tai suurempia ISO-herkkyyksiä, mutta päivänvalossa kuvattaessa tästä ei yleensä koidu haittaa. 

> Katso videolta, kuinka tärähdyksiä voidaan välttää makrokuvauksessa. 

Digikuvan tilaajana voit lukea suuren makro-oppaamme mobiilisti Wype-sovelluksella.

© Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!