Viikon haaste: Makrokuvausta keittiössä

Makrokuvien ei tarvitse esittää perhosia tai harvinaisia kukkia. Mene sen sijaan keittiöön, josta löytyy erinomaisia makrokuvauskohteita. Viikon haaste onkin makrokuvaus keittiössä.

maanantai 22. heinäkuuta 2019 teksti J. Vestergaard

Joskus on hyvä haastaa itseään, myös valokuvaajana – siinä oppii lisää ja joutuu pakostakin ajattelemaan uusilla tavoilla.

Mutta itsensä motivoiminen ei aina välttämättä tule ilman ulkoista ärsykettä tai ideaa.

Tästä saat tälle viikolle 3 vinkkiä, joiden avulla voit saada hyviä, uudenlaisia kuvia. Toivomme, että jaat lopputuloksen kanssamme – instagramissa, jossa voit tagata diginordic, sekä suuressa kuvauskisassamme.

Ehkä juuri sinun keittiössä otettu makrokuvasi painetaan lehteen tai pääsee Digikuvan Instagramiin!

Kahvipapu räjäytettynä suureksi kuvaksi makro-objektiivilla.

Kahvipapu räjäytettynä suureksi kuvaksi makro-objektiivilla.

© Shutterstock

Viikon haaste: Makrokuvausta keittiössä

Makrokuvaus voi vaatia kuvauskalustolta paljon, mutta vähintään yhtä vaikeaa on saada mielenkiintoinen kohde pysymään paikallaan, kun sitä kuvataan.

Tämän viikon haasteessa hylkäämme vilkkaat kohteet. Emme kuvaa perhosia, vaan teemme retken keittiöön. Siellä meille avautuu ihmeellinen maailma, jota kuvaamme läheltä.

Se on oiva tapa kehittyä makrokuvaajana – ja hauska haaste siihen hetkeen, kun sää ei suosi. 

1. Tyhjennä laatikot

Tyhjennä jääkaappi ja laatikot sellaisista ruoista tai aineksista, joissa on mielenkiintoinen pinta. Se voi olla mitä vain: persikka, sitruuna, pähkinä.

Käytä lieden lasilevyä alustana, koska se heijastaa valoa. Sen avulla saat lisää valoa ja hauskoja tapoja leikkiä heijasteilla.

Jos käytettävissä ei ole makro-objektiivia, voit käyttää useimpien kameroiden mukana tulevaa tavallista tavallista zoomobjektiivia.

Käytä suurinta aukkoa ja zoomin telepäätä. Kuvaa niin läheltä, kuin objektiivin tarkennus sallii. Voit rajata kuvaa jälkeenpäin niin, että kohde suurenee entisestään.

> Lue lisää makrokuvauksesta täältä.

Makro-objektiivilla kuvattu pähkinä

Makrokuva paljastaa usein maailman, jota ei paljaalla silmällä näe.

© Shutterstock

2. Käännä objektiivi ja löydä abstrakteja muotoja

Makro tarkoittaa suurentamista ja lähelle pääsemistä. Usein tuntuu turhauttavalta, kun kohdetta ei pääse riittävän lähelle.

Ellei käsillä ole varsinaista makrokuvauskalustoa, mutta kuvan on silti oltava veitsenterävä, voit aina kääntää objektiivin ympäri. Se voi kuulostaa oudolta, mutta se käy helposti.

Irroitat vain objektiivin ja pitelet sitä kameran objektiivikiinnityksen kohdalla. Se on pidettävä aivan suorana.

Näin pääset paljon lähemmäs kohdetta. Kuva tarkennetaan liikuttamalla kameraa lähemmäs tai kauemmas. Tarkennusrenkaaseen ei tarvitse koskea.

> Lue täältä lisää, miten käännetyllä objektiivilla kuvataan.

Puukko kuvattuna makro-objektiivilla.

Puukko kuvattuna makro-objektiivilla.

© Shutterstock

3. Etsi kuvioita

Kun kuvaat jalustalta ja yläpuolelta, voit löytää mielenkiintoisia kuvioita. Voit myös asettaa kohteen niin, että sen yläpinta on objektiivin linssin suuntainen.

Jos ajattelet, että kamerastasi on tullut ilmassa leijuva nelikopteri, se ei ole aivan kaukaa haettua. Kuvat nimittäin muistuttavat usein kopterikuvia.

Makrokuvissa kannattaa usein käyttää tasaista valoa antavaa valonlähdettä.

> Lue myös: Näin saat enemmän irti makro-objektiivista.

Sitten on sinun vuorosi!

Nyt olet valmis ottamaan makrokuvia keittiössä. Valitset vain mielenkiintoisimmat kohteet ja käyt hommiin. Kuviesi ei tarvitse lainkaan muistuttaa tässä olevia kuvia.

Toivomme, että jaat kuvat kanssamme. Se käy sekä tagaamalla meidät Instagramissa (kirjoita kuvaukseksi @diginordic) ja tietysti lähettämällä kuvat kuvakilpailuumme.

Nautinnollisia kuvaushetkiä!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!