Auringonsäteet

Pienellä aukolla auringon täyttämää kuva-alaa voidaan pienentää ja samalla luoda kuvaan upeat auringonsäteet.

© Shutterstock

Näin auringosta saadaan veitsenterävä

Jos halutaan kuvata matalalta paistavaa aurinkoa niin, että se toistuu kirkkaana ja säteet näkyvät selkeästi, valotus on ratkaisevassa asemassa

lauantai 24. kesäkuuta 2023 teksti P. Siersbæk

Koska aurinko on äärimmäisen kirkas, siitä on vaikea saada täysin rajattu ja selkeä. Aurinko ja siitä tuleva valo voivat helposti näyttää suurelta ja epämääräiseltä alueelta. Upeita tuloksia voidaan kuitenkin saada kahdella eri tavalla.

Toisessa menetelmässä kuvataan erittäin pienellä aukolla, kuten F16:lla. Tällöin lähes suljetut himmenninlehdet saavat vastavaloon kuvattaessa valon säteilemään erittäin terävinä ja hienoina tähtimäisinä säteinä. Tähtitehoste on terävin ja upein laadukkailla objektiiveilla.

>Lue myös: Mitä kannattaa tietää, ennen kuin ostat objektiivin

Auringonlasku

Eri valotuksia yhdistelemällä saadaan yksityiskohtia sekä huippuvalokohtiin että varjoihin. Lisäksi aurinko saa tällöin selkeämmät rajat.

© Shutterstock

Himmennä huippuvalokohtia menettämättä yksityiskohtia

Jos haluat vain vähentää auringon kokoa kuvassa, kuvaa on alivalotettava paljon. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että etualasta tulee täysin tumma. 

Tämän voi ratkaista tekemällä niin kutsutun HDR-kuvan. Sitä varten otetaan vähintään kolme erilaista valotusta samasta kohteesta, ja ne yhdistetään esimerkiksi Lightroomissa. Näin saadaan hienoja yksityiskohtia sekä huippuvalokohtiin että varjoihin. 

Tasapainoa voidaan säätää esimerkiksi Shadows- ja Highlights-säätimien avulla.

>Lue myös: 5 vinkkiä parempiin luontokuviin

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!