Ilotulituksia kuvaamaan

Uudenvuodenaaton ilotulitusten kuvaamisessa ei ole kyse lyhyistä valotusajoista, ja monta muuta asiaakin on syytä ottaa huomioon.

Näin ikuistetaan uudenvuoden ilotulitus

Haluatko veitsenteräviä kuvia uudenvuoden ilotulituksesta? Lue lisää, niin onnistut.

keskiviikko 30. joulukuuta 2020 teksti S. Winter

Keräsimme vuoden viimeistä iltaa varten muutaman vinkin, joita seuraamalla varmistat näyttävien uudenvuoden-kuvien onnistumisen.

Uudenvuoden aattona kameraa kannattaa kantaa mukana koko päivä. Kuvattavaa riittää aina puolen yön suureen huipennukseen.

Kirkas ilma on paras kuvaamisen kannalta, muttei pilvinenkään sää paha ole.

ilotulitus Amsterdam

Ilotulitteiden kuvaamiseen tarvitaan vähintään kahden sekunnin ja joskus jopa 30 sekunnin valotusaika. Se riippuu kuitenkin aukosta, ISO-herkkyydestä sekä säästä ja valon määrästä.

Muista jalusta aattoiltana 

Jalustan ja kaukolaukaisimen käyttö lisää ilotulitekuvien onnistumisen mahdollisuutta, sillä niiden ansiosta kamera ei tärähdä. Kytke kuvanvakain pois päältä, kun kuvaat jalustalta. 

Voit käyttää myös kameran omaa itselaukaisinta. Lyhyt viive sopii parhaiten, yleensä noin kaksi sekuntia. Pidemmällä ajalla on vaikea saada vangittua oikea hetki. Kaksi sekuntia eteenpäin on helpompi ennustaa kuin kymmenen.

Kameran automaattitarkennus ei voi tarkentaa ilotulitteisiin pimeässä, joten tarkenna etukäteen, esimerkiksi rakennukseen tai muuhun etualan osaan. Lukitse sitten tarkennus ja vaihda käsintarkennukseen.


> Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

Kuvaa pitkillä valotusajoilla

Valotusajan pitää olla riittävän pitkä vangitsemaan ilotulitteen räjähdys mutta riittävän lyhyt välttämään muun valon ylimääräinen vaikutus.

Pitkillä valotusajoilla saa parhaiten esiin rakettien liikeradat taivaalla. Pari kolme sekuntia on hyvä lähtökohta, herkkyydeksi kannattaa asettaa ISO 100 ja aukoksi F10.

Katulamput saattavat rajoittaa pitkien valotusaikojen käyttöä. Jos sinulla on harmaasuodin, voit sen avulla käyttää pitempiä valotusaikoja.

> Lue myös: Pitkä valotusaika – hieno mutta hankala

ilotulitus tori kaupunki

Älä huolestu, vaikka histogrammi näyttää alivalotusta. Suuri osa kuvasta on mustaa taivasta, ja tärkeintä on saada kuvattua ilotulitteiden vivahteet, joten huippuvalokohdat eivät saa palaa puhki.

Kokeile Bulb-toimintoa

Jos sinulla on kaukolaukaisin, voit tehdä aikavalotuksia käyttämällä Bulb-asetusta kiinteän suljinajan sijaan. Kun Bulb on valittuna, suljin avautuu normaalisti, kun laukaisinta painetaan, mutta sulkeutuu vasta, kun laukaisinta painetaan toistamiseen.

Bulb on yleensä merkitty B-kirjaimella ohjelmavalitsimeen. Voit valita manuaaliohjelman (M) ja valita 30 sekunnin valotusajan.

Valitse sitten sopiva aukko ja ISO-arvo ja paina kaukolaukaisinta, kun ilotulitus alkaa; kameran oman laukaisimen painallus voi täräyttää kameraa.

> Lue myös: Näin syntyy hyviä kuvia salamoista

Sisällytä ilotulituskuvaan etuala

Ilotulitteet ovat kauniita, mutta kuvaan on hyvä etsiä kiinnostava etuala, joka tasapainottaa kokonaisuutta.

Etualalla voi olla esimerkiksi kaupungin tori, rantakadun heijastus vedestä tai ilotulitusten katsojien siluetit.

Muista jättää kuvan yläreunaan tilaa ilotulitteille, jotka nousevat korkealle ottamalla välillä myös pystykuvia vaakakuvien sijaan.

> Lue myös: 3 oivallista sommittelusääntöä

ilotulitus katu kaupunki taivas

Kokeile sommitella niin, että taivas täyttää pienen osan kuva-alasta. Vanhat rakennukset ja kaunis maisema tuovat kuvaan mielenkiintoa ilotulituskuvaan.

Ole valmiina heti alussa

Selkeimmät kuvat syntyvät kuvaamalla ilotulituksen alkuvaiheet. Ruuti kehittää savua, ja savu paksunee ilotulituksen aikana.

Nyt sinulla on peruseväät kuvata uudenvuodenaaton ilotulitukset. Ja kun vuosi on ohi, voit aloittaa uuden kuvausvuoden.

Voit aloittaa vaikkapa lukemalla valokuvausaiheiset uudenvuodenlupauksemme ja koettaa päästä eroon huonoista tavoista.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!