Opi hallitsemaan kameran kuvatyylit

Jo kuvausvaiheessa voit säätää värit ja kontrastin täsmälleen haluamaksesi. Kuvatyylejä käyttämällä näet niiden vaikutuksen siinä silmänräpäyksessä, kun otat kuvan. Lue tästä, miten voit käyttää kuvatyylejä hyväksesi.

perjantai 26. helmikuuta 2016

Nykyään voidaan kamerasta valita helposti kuvatyyli, joka pitää huolen siitä, että värit ja kontrasti toistuvat halutulla tavalla. Usein kannattaa valita tietty kuvatyyli maisemakuviin ja toinen muotokuviin. Jos kuvatyyli valitaan oikein, saatetaan kuvankäsittelyltä välttyä jopa kokonaan, koska kuvaan saadaan alun perinkin siihen parhaiten sopiva värimaailma ja kontrasti. Valittu kuvatyyli vaikuttaa nimenomaan jpg-kuviin, joissa kameran kuvaprosessori tulkitsee kuvan värit tietyllä tavalla ennen kuin kuva edes tallennetaan muistikortille jpg-kuvaksi. Jos samalla tallennetaan raakatiedosto, voidaan jpg-kuvaa käyttää lähtökohtana, kun raakatiedosto avataan raakamuuntimeen. Samalla voidaan toki valita joku muu kuvatyyli, jos se tuntuukin jälkeenpäin sopivan paremmin johonkin tiettyyn kuvaan.

Nikonin peilijärkkäreissä on seitsemän kuvatyyliä nimellä Picture Control. Canon EOS- kameroissa on automatiikan lisäksi kuusi kuvatyyliä, joita myös kutsutaan Kuvatyyleiksi. Muilla kameravalmistajilla on vastaavia kuvatyylejä. Niihin kuuluvat mm. Maisema, Muotokuva, Neutraali ja Mustavalko, joita kannattaa käyttää varsinkin silloin, kun saman tyyppisestä kohteesta otetaan useita kuvia. Maisema-kuvatyyppi yleensä vahvistaa sinisiä ja vihreitä värisävyjä, kun taas Muotokuva tuottaa luonnollisen ihon värin. Kun halutaan paras mahdollinen lähtökohta kuvankäsittelyyn, kannattaa sekä Canon- että Nikon-kameroissa valita Neutraali. Silloin kuvaan saadaan mahdollisimman luonnolliset värit ja mahdollisimman laaja sävyalue. Lue lisää tästä jutusta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!