Mies vuorella kuvaa auringonlaskua
© Shutterstock

4 hyvää syytä käyttää kuvatyylejä

Jo kuvausvaiheessa voit säätää värit ja kontrastin täsmälleen haluamaksesi. Kuvatyylejä käyttämällä näet niiden vaikutuksen siinä silmänräpäyksessä, kun otat kuvan. Lue tästä, miten voit käyttää kuvatyylejä hyväksesi.

tiistai 21. tammikuuta 2020 teksti J. Vestergaard

Nykyään voidaan kamerasta valita helposti kuvatyyli, joka pitää huolen siitä, että värit ja kontrasti toistuvat halutulla tavalla. 

Usein kannattaa valita tietty kuvatyyli maisemakuviin ja toinen muotokuviin. 

Jos kuvatyyli valitaan oikein, saatetaan kuvankäsittelyltä välttyä jopa kokonaan, koska kuvaan saadaan alun perinkin siihen parhaiten sopiva värimaailma ja kontrasti.

1. Kuvatyylit säästävät aikaa

Kuvatyylien avulla voit viimeistellä valmiin loistokuvan jo kamerassa. Sen vuoksi moni kuvatyyli on kohdetyypillinen. Voit käyttää lähes kakissa kuvissa kuvatyyliä, jolla kuvasta tulee parempi tarvitsematta sen enempää muokkausta.

Aikaa voi säästyä paljon, koska oikealla kuvatyylillä voidaan kuvankäsittely välttää kokonaan.

Esimerkiksi tyylissä Maisema kamera tekee vihreistä ja sinisistä kylläisempiä, kun taas tyyli Muotokuva pyrkii hyviin ihonväreihin.

Voit myös käyttää kuvatyyliä, joka tekee kuvista mustavalkoisia jo kamerassa.

> Lue myös: 5 vinkkiä hyviin maisemakuviin

värikäs maisema

Kun käytetään kuvatyyliä Maisema tai Elävä, saa kuva vahvemmat värit jo kamerassa.

© Shutterstock

2. Katse sommitteluun

Kaikista kameroista löytyy Mustavalkoinen-kuvatyyli. Sitä käytettäessä etsimen kuva näkyy mustavalkoisena.

Mustavalkoista kuvatyyliä voidaan käyttää myös silloin, kun halutaan kiinnittää erityistä huomiota sommitteluun. Sen avulla kontrasti, varjot ja valot näkyvät eri tavoin. Silloin kuvaaja ei keskity väreihin vaan kuvan kokonaisuuteen.

Mustavalkoinen kuvatyyli voi myös auttaa näkemään mikä kuvassa on terävää, koska sen kontrasti on parempi. Siinä on hyötyä esim. käsin tarkennettaessa.

> Lue myösKuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Mustavalkoinen kuva tunnelista

Käytä kuvatyyliä Mustavalkoinen kuvan sommitteluun. Silloin värit eivät voi enää viedä liikaa huomiotasi.

© Shutterstock

3. Paras lähtökohta: Neutraali

Kun käytät neutraalia kuvatyyliä, kamera näyttää, miltä muokkaamaton raakakuva tulee näyttämään. Raakakuva on usein hieman lattea ja harmaa, ennenkuin värit ja kontrasti muokataan paremmiksi.

Raakatiedostoon sisältyy näet mahdollisimman paljon kuvatietoa, joka myöhemmin saadaan esiin kuvankäsittelyssä. Puuttuvan kontrastin vuoksi valo- ja varjokohdat ovat lähempänä toisiaan. Silloin ne eivät pala puhki tai muuraudu umpeen.

Raakakuvassa voi silti olla puhki palaneita kohtia. Ne voivat johtua siitä, että etsin näyttää kuvan "väärin". Näyttö voi näyttää hyvin kirkkaan tai tumman alueen väärin, minkä vuoksi kuvaaja ei korjaa valotusta oikein.

Sen sijaan voidaan käyttää kuvatyyliä Neutraali. Silloin kameran näyttämän kuvan kontrasti on mahdollisimman pieni, aivan kuin raakakuvassa.

Tällaisen kuvan valo- ja varjokohdat ovat parhaiten hallittavissa niin, ettei niistä tule liian vaaleita tai tummia.

> Lue myös: 5 syytä kuvata raakamuodossa

Tunneli hyvin jyrkkäsävyisessä valossa

Neutraalilla kuvatyylillä hallitset sävyt paremmin ja näet, milloin valokohdat palavat puhki tai tumma pää muurautuu umpeen. Kuva on hyvä esimerkki siitä, miten suuri voi valo- ja valokohtien välinen jännite olla.

4. Kuvatyylin voi aina poistaa

Jotkut kuvatyylit ovat voimakkaampia kuin toiset. Kun olet ottanut kuvan esim. Mustavalkoinen-kuvatyylillä, voit myöhemmin haluta että se olisikin värikuva.

Jos otat raakakuvia, ei kamera huomioi kuvatyyliä muuten kuin etsimen kuvassa. Näet siis kuvatyylin vaikutuksen etsimessä, mutta kuvankäsittelyohjelmassa se näkyy ilman kuvatyyliä. Se merkitsee, että voit aina poistaa kuvatyylin vaikutuksen.

Voit myös säätää kameran tallentamaan sekä raakakuvan että jpg-kuvan samalla kertaa. Silloin saat jpg-kuvan, jossa kuvatyyliä käytetään, eikä sitä voi muuttaa. Jos se ei miellytä, voit aina käsitellä raakakuvaa.

> Lue myös: Parhaat ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!