Kirsikkapuita

Järjestelmäkamera kuvaa esimerkiksi puiden yksittäiset lehdet paljon tarkemmin kuin puhelin.

Puhelin vai kamera: Paremmat yksityiskohdat kameralla

Kun halutaan ottaa mahdollisimman yksityiskohtaisia kuvia, kannattaa valita oikea kamera puhelimen sijaan. Tästä voit tarkastella eroja kuvanlaadussa.

tiistai 20. kesäkuuta 2023 teksti K. Engbo

Matkapuhelimista on tullut todella hyviä kuvien ottamiseen, mutta monissa tilanteissa saadaan edelleen paljon parempia kuvia oikeilla kameroilla. Tämä koskee muun muassa yksityiskohtien tasoa, joka on oikeassa kamerassa tavallisesti paljon parempi.

Puhelimella kuvattaessa pienimmistä yksityiskohdista voi tulla hieman epätarkkoja. Vaikka monissa puhelimissa on nykyään erittäin korkean resoluution kameroita, suurella resoluutiolla varustetulla oikealla kameralla kuviin saadaan usein enemmän yksityiskohtia.

Tämä johtuu muun muassa järjestelmäkameran kuvakennosta, joka on paljon suurempi kuin puhelimessa. Lisäksi suuri objektiivi parantaa yleensä terävyyttä ja tuottaa enemmän yksityiskohtia.

>Lue myös: Yötaivaan ilmiöt

Järjestelmäkameralla yksityiskohdat ovat veitsenteräviä, joten muotokuvissa näkyvät pienimmätkin silmäripset sekä maisemakuvissa yksittäiset ruohonkorret ja puiden lehdet. Ero on selkeästi nähtävissä etenkin kuvia suurennettaessa.

Yksityiskohta puun lehdistä.

Tässä on rajattu sama osa kuvauskohteesta kuvissa, joista vasemmanpuoleinen on otettu puhelimella ja oikeanpuoleinen järjestelmäkameralla. Vaikka puhelimen resoluutio on 200 megapikseliä ja kameran 33 megapikseliä, yksityiskohdat toistuvat kameran kuvassa paljon paremmin.

© Digikuva

Pyysimme puhelimella yleensä kuvaavaa Tineä ottamaan kuvia sekä puhelimella että oikealla järjestelmäkameralla yhdessä Digikuvan päätoimittaja Klaus Nygaardin kanssa. Alla olevassa videossa on nähtävissä erot yksityiskohdissa. Tine huomasi myös, että järjestelmäkameralla on paljon helpompi välttää kuvien epäonnistuminen auringonsäteiden vuoksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!