Maastopyöräilijä, jonka kypärässä on tarkennuskenttä.

Järjestelmäkamera voi seurata kohdetta erittäin tarkasti myös vauhdissa ja näyttää tarkennuskentän avulla, mihin se tarkentaa.

Puhelin vai kamera: Parempi tarkennus kameralla

Kun kohde kiitää vauhdilla, kannattaa valita oikea kamera puhelimen sijaan. Se pystyy seuraamaan kohdetta ja eristämään sen ympäristöstä paremmin kuin puhelin.

tiistai 27. kesäkuuta 2023 teksti K. Engbo

Matkapuhelimista on tullut todella hyviä kuvien ottamiseen, mutta monissa tilanteissa oikeilla kameroilla saa edelleen paljon parempia kuvia. Sellaisia ovat muun muassa tilanteet, joissa yritetään kuvata nopeasti liikkuvia kohteita.

Viime vuosina järjestelmäkameroiden kyky seurata liikkuvia kohteita on kehittynyt huimasti. Riippumatta siitä, missä kohtaa kuva-alaa esimerkiksi eläin, auto tai urheilija sijaitsee, järjestelmäkameroiden kehittynyt seurantatarkennus pysyy kiinni kohteessa ja varmistaa, että se on aina terävä.

>Lue myös: Kannattaako valita järjestelmä- vai peilijärjestelmäkamera?

Monissa uusissa järjestelmäkameroissa on jopa kehittynyt kohteentunnistus, joka tunnistaa esimerkiksi lentokoneet, linnut, autot ja ihmiset sekä säätää tarkennusta jatkuvasti niin, että esimerkiksi henkilön silmä on terävä. Siten on erittäin helppoa saada teräviä kuvia, vaikka kohde liikkuisi ennakoimattomasti.

Lintu, jonka silmässä on tarkennuskenttä

Monissa uusissa peilittömissä järjestelmäkameroissa on linnunsilmätarkennus, joka pitää tarkennuksen aina linnun silmässä ja varmistaa, että kuvat ovat oikeasta paikasta tarkkoja.

Monien puhelinten automaattitarkennuksessa on seurantatoiminto, ja ne voivat myös osittain seurata liikkuvia kohteita. Usein on kuitenkin vaikea nähdä, onko puhelimen kamera valinnut oikean kohteen, ja koska puhelimen kuvakenno on paljon pienempi kuin järjestelmäkamerassa, syväterävyysalue on erittäin suuri.

>Lue lisää: Kamerakoulu-videosarjassa on lisätietoja järjestelmäkameroiden tarkennuksen säätämisestä. 

Siten esimerkiksi urheilijaa ei voi puhelimen kameralla eristää taustasta yhtä hyvin kuin järjestelmäkameralla. Sen sijaan lähes koko kohde on tarkennettuna, eikä pääkohde ole muita terävämpi.

Puhelimella ja kameralla otetut kuvat.

Tässä samasta tilanteesta on otettu kuvia puhelimella (vasemmalla) ja järjestelmäkameralla (oikealla). Kameralla otetuissa kuvissa terävyys on selkeästi parempi. Tässä on suurennos pienestä osasta laajakulmalla otettua kuvaa. Siksi molemmissa kuvissa tausta on lähes yhtä terävä kuin etuala.

Pyysimme puhelimella yleensä kuvaavaa Tineä ottamaan kuvia sekä puhelimella että oikealla järjestelmäkameralla yhdessä Digikuvan päätoimittaja Klaus Nygaardin kanssa. Alla olevassa videossa hän kuvaa samaa liikkuvaa kohdetta puhelimella ja järjestelmäkameralla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!