mies laskettelee

Useimmissa uusissa kameroissa on useita käyttäjän painikkeita, joihin voi tallentaa omia tarkennusmenetelmiä.

© Shutterstock

3 vinkkiä teräviin kuviin automaattitarkennuksen avulla

Oikeilla tarkennusasetuksilla voi saada täydellisiä kuvia joka laukaisulla. Näytämme, miten kuvien tarkkuus varmistetaan silloinkin, kun automaattitarkennukselta vaaditaan paljon.

maanantai 14. joulukuuta 2020 teksti C. Trant

Tarkennustapaa valittaessa on päätettävä, käytetäänkö kertatarkennusta vai jatkuvaa tarkennusta. Ensimmäisellä kamera tarkentaa yhden kerran, toisella jatkuvasti kuvasta toiseen.

Ensimmäinen sopii paikoillaan pysyviin kohteisiin ja toinen liikkuviin.

Tarkennustapa kohteen mukaan

Kun valitset tarkennustilan, valitse joko kertatarkennus tai jatkuva automaattitarkennus. Kertatarkennus (engl. AF-Single) sopii parhaiten muotokuvien, arkkitehtuurin ja maisemien kuvaamiseen.

Jatkuva tarkennus on taas paras, kun kuvataan liikkuvia kohteita – urheilua, lentäviä lintuja tai muuta nopeaa toimintaa. Toiminto säätää tarkennusta jatkuvasti kohteen liikkeen mukaan, kunhan kameran laukaisinta pidetään puoliksi pohjassa.

Aktivoi jatkuva tarkennus kameran erillisellä tarkennuspainikkeella tai valikkojärjestelmän kautta.

> Lue myös: Teräviä kuvia – näin se käy

muotokuva tyttö

Uusimmissa järjestelmäkameroissa on valittavana silmääntarkennus, joka sopii hyvin muotokuvaukseen.

© Shutterstock

Tarkennuksen lukituksen kesto

Monista kameroista voidaan valita, kuinka kauan tarkennuksen lukitus kestää, jos kuvaan tulee uusi kohde. Nikonilla toiminnon nimi on Tarkenn. seuranta ja lukitus. Toiminto löytyy myös Sonylta ja Canonilta. Tällöin voidaan valita, kauanko tarkennus pitäytyy alkuperäisessä kohteessa, jos kuvaan ilmestyy uusi kuvauskohde.

Tarkennuksen lukitus määritetään valitsemalla numero asteikolla 1–5. Arvo 5 tarkoittaa, että kamera lukittuu valittuun kohteeseen ja pysyy siinä, vaikka uusi kohde tulisi kuvaan.

Arvo 1 puolestaan tarkoittaa, että tarkennus muuttuu heti, kun jokin uusi kohde tulee kameran etsinkuvaan joko lähemmäs tai kauemmas siitä kohteesta, johon tarkennus on lukittuna.

> Lue myös: Hienosäädä tarkennusta

pojat jalkapallo

Nikon-kameroista toiminto löytyy kohdasta Automaattitarkennus. Valitse sieltä Tarkenn. seuranta ja lukitus.

© Shutterstock

Äkillisten liikkeiden seuraaminen tarkennuksen lukituksella

Jos kuvattavana on lentoon lähtevä lintu, automaattitarkennuksen voi olla vaikea löytää oikeaa tarkennuskohtaa.

Tällöin Lock On AF: Expand Flexible Spot -säätö auttaa. Lukitus havaitsee, milloin lintu on lähdössä lentoon, ja lukittuu seuraamaan sitä. Kuvaajan tehtäväksi jää huolehtia siitä, että lintu pysyy kuvan reunojen sisällä.

> Katso video: Luontokuvaaja Morten Hilmer kuvaamassa lintuja

Ugle letter.

Uusimmissa peilittömissä on asetus, jolla kameran saa tunnistamaan myös eläinten silmiä. Se toimii parhaiten kuvattaessa kissoja ja koiria, mutta monet eläinkuvaajat käyttävät sitä myös kuvatessaan lintuja ja muita eläimiä.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!