kamera kuvaaja

Kameran automaattitarkennus tarvitsee hienosäätöä, jotta se tarkentaisi halutulla tavalla.

Hienosäädä tarkennusta

Nyt kaikki objektiivit esiin, sillä seuraavaksi optimoimme automaattitarkennuksen niin, että saat kaiken aikaa veitsenterävää jälkeä. Optimoinnista on erityistä hyötyä silloin kun syvyysterävyysalue on pieni.

keskiviikko 22. huhtikuuta 2020 teksti P. Siersbæk

Vaihe-eroon perustuva automaattitarkennusjärjestelmä on yksi järjestelmäkameran suurista eduista. Se tarkentaa kohteeseen salamannopeasti ja sahaamatta edestakaisin. Tämäkin järjestelmä kuitenkin hyötyy tarkkuuttamisesta, joka tekee siitä yhtä tarkan kuin se jo on nopea.

Vaiheentunnistus saattaa nimittäin hyvinkin olla hivenen verran etu- tai takatarkka, ellei kameraa ja objektiivia ole sovitettu tarkoin toisiinsa. Ongelma ilmenee niin, että täysin tarkka alue on hivenen verran lähempänä tai kauempana kuin se kohde, johon varsinaisesti yritettiin tarkentaa.

Onneksi harrastajaluokan peilijärjestelmäkameran automaattitarkennuksen voi helposti kalibroida eli hienosäätää itse.

> Lue myös: Syvyysterävyys viidessä minuutissa

Hienosäädä automaattitarkennus testiarkin avulla

Automaattitarkennus voidaan tarkkuuttaa testiarkin avulla. Se kuvataan ensin, minkä jälkeen tarkistetaan, osuuko tarkennus tarkennetun alueen eteen vai taakse. Tämän jälkeen tarkennusta voidaan siirtää hieman eteen- tai taaksepäin kameran valikosta.

Lataa kamerasi kalibrointiin tarkoitettu testiarkki napsauttamalla tästä. Ohjeet löytyvät artikelista alapuolelta.

Nykyamerat osaavat kalibroida itsekin

Monissa uusissa peilijärjestelmäkameroissa on älykäs toiminto, joka kalibroi automaattitarkennuksen itse. Esimerkiksi Nikonissa sen englanninkielinen nimi on Auto AF Fine-Tuning. Sitä käytettäessä kamera on jalustalla ja näytön suorakatselu käytössä.

Valitse yksi tarkennuspiste ja tähtää runsaskontrastiseen kohtaan. Pidä sitten AF-painiketta ja videotallennuspainiketta samaan aikaan pohjassa muutaman sekunnin ajan. Noudata näkyviin tulevan valikon ohjeita.

> Lue myös: Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?

Peilittömät eivät vaadi samaa hienosäätöä

Koska peilitön järjestelmäkamera tarkentaa kennoon suoraan, ilman peiliä, sen automaattitarkennusta ei tarvitse kalibroida.

Jos tarkennus on kuitenkin epätarkka, se voi johtua objektiivin vioista, mikä tietää käyntiä kamerahuollossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!