Nainen tarkentaa filmikameralla manuaalisesti vuoristossa
© Shutterstock

Opi tarkentamaan manuaalisesti

Manuaalisella tarkennuksella saat ohjat omiin käsiisi, jos kameran automaattitarkennus ei toimi oikein. Tarkennustekniikan kehityksestä huolimatta joissakin tilanteissa saa käsin tarkentamalla paremmat tulokset. Katso, missä ja milloin kannattaa tarkentaa käsin.

keskiviikko 15. helmikuuta 2023

Kameravalmistajat ovat optimoineet kameroiden automaattitarkennuksen niin, että se sopii lähes kaikkiin kohteisiin

Siksi voikin kuulostaa oudolta, että joskus kannattaa käyttää niinkin vanhanaikaista tekniikkaa kuin manuaalista tarkennusta.

Automaattitarkennus on yleensä nopea ja tarkka, joten muotokuvien, maisemien, toiminnan ja monien muiden kuvien ottaminen on todella helppoa. On kuitenkin tilanteita, joissa automaattitarkennus ei riitä, ja oikean terävyyden saamiseksi joutuu joitakin kuvia varten tarkentamaan käsin.

Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi toimintakuvauksessa, jossa tarkennus säädetään etukäteen johonkin paikkaan odottamaan ohi ajavaa pyöräilijää. Joissakin tilanteissa tarkennusmoottori voi olla liian äänekäs tai tarkennuksen on oltava kuvasta toiseen täsmälleen samassa kohdassa HDR- tai panoraamakuvia kuvattaessa.

Taustalla oleva tekniikka 

Kuvaaminen manuaalisesti tarkentaen on todella helppoa, ja sen voi hyvin aloittaa jo nyt käytössä olevilla objektiiveilla.

Joissakin objektiiveissa on MF-AF-painike, joka kytkee manuaalisen tarkennuksen ja automaattitarkennuksen päälle tai pois, mutta myös kameran valikossa on mahdollisuus vaihtaa näiden kahden menetelmän välillä. 

Vain käsin tarkennettavilla objektiiveilla voidaan aina kääntää tarkennusrengasta niin, että tarkennuspiste siirtyy lähemmän tai kauemmas. 

Kuvattava kohde on usein 5–10 metrin päässä kamerasta, joten tällä alueella tarkentamista kannattaa harjoitella etukäteen.

Jos taas kuvaat makrokuvia, voit asettaa objektiivin manuaalisesti lähimmälle tarkennusetäisyydelle ja tarkentaa sen jälkeen siirtämällä kameraa lähemmäs kohdetta tai kauemmas siitä.

Objektiivin himmentimen lehdet keltaisessa ja punaisessa valossa

Jos haluat varmistaa kuvien terävyyden kuvatessasi suurilla aukoilla, kuten F1.4-aukolla, voit käyttää käsitarkennusta yhdessä peaking-toiminnon kanssa.

© Shutterstock

Mahdollisuus käyttää monia muita objektiiveja

Vaikka useimmat objektiivit ovatkin nykyään automaattitarkenteisia, myös vain käsin tarkennettavia objektiiveja valmistetaan. 

Tämä koskee esimerkiksi monia Samyangin ja Laowan valmistamia objektiiveja. Laowalla on esimerkiksi useita makro-objektiiveja, joissa on vain manuaalinen tarkennus. 

Manuaalisen tarkennuksen käytön opittuasi voit kuitenkin käyttää muitakin kuin uudempia objektiiveja, sillä useimmissa järjestelmäkameroissa voi sovittimen avulla käyttää vanhoja filmikameroille suunniteltuja objektiiveja. 

Se voi olla järkevää pankkitiliä ajatellen, sillä nämä objektiivit ovat yleensä edullisempia kuin uudet, mutta se voi myös antaa kuvaan luonnetta, koska vanhemmat objektiivit eivät ole esimerkiksi yhtä teräviä kuin uudemmat versiot.

>Lue myös Näihin sovittimiin kannattaa tutustua

Valokuvaaja säätää kameransa asetuksia ennen kuin kuvaa suurkaupungin valoja yöllä

Monet maisemakuvaajat käyttävät vain manuaalista tarkennusta, sillä sen avulla objektiivi voidaan säätää tarkasti hyperfokaaliselle etäisyydelle eli etäisyydelle, jolla kaikki on terävää.

© Shutterstock

Nopeammin pimeässä

Automaattitarkennusjärjestelmät ovat nykyään nopeampia kuin koskaan, mutta on edelleen tilanteita, joissa ne eivät pysty toimimaan. 

Kuvattaessa riittävän heikossa valossa, kuten sinisenä hetkenä tai talvella sisällä, automaattitarkennuksen voi olla vaikea tarkentaa tarkasti juuri oikeaan kohtaan, jotta kohde olisi 100-prosenttisen terävä. 

Pienellä harjoittelulla on silloin helpompaa ja nopeampaa tarkentaa manuaalisesti ilman, että ISO-arvoa tarvitsee nostaa käyttökelvottomalle tasolle. 

>Lue myös Kameran ISO-arvon ymmärtäminen: 6 asiaa, joita et tiennyt ISO-arvosta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!