Loittorenkaita

Erilaiset objektiivijatkeet tuovat vaihtoehtoja valokuvaukseen.

© Shutterstock

Objektiivijatkeet on syytä tuntea

Optinen jatke on lisävaruste, joka kiinnitetään objektiivin ja kameran väliin. Sen avulla säästää rahaa ja saa kuvausteknisiä vaihtoehtoja. Tässä yleiskatsaus erilaisista jatkeista.

torstai 8. lokakuuta 2020 teksti Poul Siersbæk

Objektiivien jatkeet mahtuvat pieneen tilaan. Niitä on neljää tyyppiä, ja niille on yhteistä se, että ne kiinnitetään objektiivin ja kamerarungon väliin. Ne ovat helppokäyttöisiä ja lisäävät kuvausjoustavuutta.

Kaikki jatkeet eivät ole yhteensopivia kaikkien objektiivien ja kamerakiinnitysten kanssa. Asia kannattaa aina tarkistaa tapauskohtaisesti valmistajan verkkosivustolta.

Tässä jutussa tarkastelemme neljää jatketyyppiä.

> Lue tämä ennen objektiivin hankkimista.

Loittorenkaita

Loittorenkaat voivat periaatteessa korvata makro-objektiivin.

© Shutterstock

Makrokuvia loittorenkaiden avulla

Objektiivin ja kamerarungon välisen loittorenkaan avulla voi ottaa makrokuvia ilman kallista makro-objektiivia. Loittorenkaita on saatavana erikokoisina sarjoina, joita voidaan yhdistellä halutun suurennussuhteen saavuttamiseksi.

Loittorenkaat ovat lasittomia putkia, jotka lisäävät objektiivin takalinssin ja kameran kuvakennon välistä etäisyyttä. Halvoilla loittorenkailla joutuu kuvaamaan ilman automaattitarkennusta.

> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Telejatke

Telejatke on edullinen oikotie pidempiin polttoväleihin.

© Shutterstock

Telejatke pidentää polttoväliä 

Kun kameran ja objektiivin väliin kiinnitetään telejatke, polttoväli sanamukaisesti jatkuu taikka pitenee. Telejatkeen sisässä on optisia linssejä, jotka toimivat samalla periaatteella kuin suurennuslasi. Telejatkeita on saatavana eri suurennuksilla, ja yleisimmät suurennuskertoimet ovat 1,4, 1,7 ja 2.

Kameran kuvakennon koko korreloi suoraan polttovälin kanssa. Esimerkiksi APS-C-kennokoon kameran polttovälikerroin on 1,5. Siinä 500 mm:n tele vastaa kinokoon 750 mm:ä, joten kaksinkertaisen telejatkeen kanssa se vastaa kinokoon 1500 mm:ä, kun taas kinokoon rungossa kaksinkertainen telejatke tekee 500-millisestä teleobjektiivista 1000-millisen.

Telejatkeella on edullisuudestaan huolimatta myös varjopuolensa: se syö valoa yhden aukon tai enemmän, joten esim. F5,6-valovoimaisen telen valovoima putoaa jatkeen kanssa F8:aan. Joissakin tapauksissa myös tarkennusnopeus voi heikentyä.

> Lue myös: Nämä 5 polttoväliä on syytä tuntea

Novoflex-sovitin

Sovitin mahdollistaa vanhempien, manuaalisten objektiivien kiinnittämisen uusiin järjestelmäkameroihin.

© Novoflex

Sovitin yhdistää erilaiset rungot ja objektiivit

Sovittimet voidaan laskea jatkeiksi, joiden avulla kameroihin voidaan kiinnittää muiden merkkien objektiiveja. Sovittimia on saatavana kaikkiin kamerajärjestelmiin, ja vaihtoehtoja on monia.

Yksinkertaisimmat sovittimet poistavat automaattitarkennuksen käytöstä, mutta niissä on se hyvä puoli, että niillä voidaan kiinnittää vanhoja filmiajan objektiiveja uusiin järjestelmäkameroihin.

Kameravalmistajat tarjoavat myös automaattitarkennuksen mahdollistavia sovittimia, joiden ansiosta vanhemmat, peilijärjestelmäkameroihin tarkoitetut objektiivit käyvät uusiin peilittömiin järjestelmäkameroihin.

> Lue myös: Tätä tarkoittavat objektiivin aukkoarvot

Metabones Speedbooster

Speed Booster on laajakulmajatke, joka parantaa valovoimaa.

© Metabones

Valoa ja laajakulmaa Speed Boosterin avulla

Laajakulmajatkeita eli nk. Speed Boostereita valmistaa esimerkiksi Metabones. Ne lisäävät valovoimaa aukkoaskeleen verran esimerkiksi F2,8:sta F2:een. Niiden muunninkerroin on pienempi kuin yksi; jos se on 0,71, se tekee 50 mm:n normaaliobjektiivista 35,5 mm:n maltillisen laajakulmaobjektiivin.

Tämäntyyppiset jatkeet eivät tosin käy kaikkiin kameroihin ja objektiiveihin.

> Lue myös: Kameroiden kuvakennojen koot

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!