Objektiivien jatkeet mahtuvat pieneen tilaan. Niitä on neljää tyyppiä, ja niille on yhteistä se, että ne kiinnitetään objektiivin ja kamerarungon väliin. Ne ovat helppokäyttöisiä ja lisäävät kuvausjoustavuutta.
Kaikki jatkeet eivät ole yhteensopivia kaikkien objektiivien ja kamerakiinnitysten kanssa. Asia kannattaa aina tarkistaa tapauskohtaisesti valmistajan verkkosivustolta.
Tässä jutussa tarkastelemme neljää jatketyyppiä.

Loittorenkaat voivat periaatteessa korvata makro-objektiivin.
© ShutterstockMakrokuvia loittorenkaiden avulla
Objektiivin ja kamerarungon välisen loittorenkaan avulla voi ottaa makrokuvia ilman kallista makro-objektiivia. Loittorenkaita on saatavana erikokoisina sarjoina, joita voidaan yhdistellä halutun suurennussuhteen saavuttamiseksi.
Loittorenkaat ovat lasittomia putkia, jotka lisäävät objektiivin takalinssin ja kameran kuvakennon välistä etäisyyttä. Halvoilla loittorenkailla joutuu kuvaamaan ilman automaattitarkennusta.
> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Telejatke on edullinen oikotie pidempiin polttoväleihin.
© ShutterstockTelejatke pidentää polttoväliä
Kun kameran ja objektiivin väliin kiinnitetään telejatke, polttoväli sanamukaisesti jatkuu taikka pitenee. Telejatkeen sisässä on optisia linssejä, jotka toimivat samalla periaatteella kuin suurennuslasi. Telejatkeita on saatavana eri suurennuksilla, ja yleisimmät suurennuskertoimet ovat 1,4, 1,7 ja 2.
Kameran kuvakennon koko korreloi suoraan polttovälin kanssa. Esimerkiksi APS-C-kennokoon kameran polttovälikerroin on 1,5. Siinä 500 mm:n tele vastaa kinokoon 750 mm:ä, joten kaksinkertaisen telejatkeen kanssa se vastaa kinokoon 1500 mm:ä, kun taas kinokoon rungossa kaksinkertainen telejatke tekee 500-millisestä teleobjektiivista 1000-millisen.
Telejatkeella on edullisuudestaan huolimatta myös varjopuolensa: se syö valoa yhden aukon tai enemmän, joten esim. F5,6-valovoimaisen telen valovoima putoaa jatkeen kanssa F8:aan. Joissakin tapauksissa myös tarkennusnopeus voi heikentyä.
> Lue myös: Nämä 5 polttoväliä on syytä tuntea

Sovitin mahdollistaa vanhempien, manuaalisten objektiivien kiinnittämisen uusiin järjestelmäkameroihin.
© NovoflexSovitin yhdistää erilaiset rungot ja objektiivit
Sovittimet voidaan laskea jatkeiksi, joiden avulla kameroihin voidaan kiinnittää muiden merkkien objektiiveja. Sovittimia on saatavana kaikkiin kamerajärjestelmiin, ja vaihtoehtoja on monia.
Yksinkertaisimmat sovittimet poistavat automaattitarkennuksen käytöstä, mutta niissä on se hyvä puoli, että niillä voidaan kiinnittää vanhoja filmiajan objektiiveja uusiin järjestelmäkameroihin.
Kameravalmistajat tarjoavat myös automaattitarkennuksen mahdollistavia sovittimia, joiden ansiosta vanhemmat, peilijärjestelmäkameroihin tarkoitetut objektiivit käyvät uusiin peilittömiin järjestelmäkameroihin.
> Lue myös: Tätä tarkoittavat objektiivin aukkoarvot

Speed Booster on laajakulmajatke, joka parantaa valovoimaa.
© MetabonesValoa ja laajakulmaa Speed Boosterin avulla
Laajakulmajatkeita eli nk. Speed Boostereita valmistaa esimerkiksi Metabones. Ne lisäävät valovoimaa aukkoaskeleen verran esimerkiksi F2,8:sta F2:een. Niiden muunninkerroin on pienempi kuin yksi; jos se on 0,71, se tekee 50 mm:n normaaliobjektiivista 35,5 mm:n maltillisen laajakulmaobjektiivin.
Tämäntyyppiset jatkeet eivät tosin käy kaikkiin kameroihin ja objektiiveihin.
> Lue myös: Kameroiden kuvakennojen koot