Kameran automaattitarkennus on korvaamaton apu, ja monissa kameroissa se on ennennäkemättömän edistyksellinen.
Alle 100 mm:n polttoväleillä useimmat kamerat tarkentavat hyvässä valossa nopeasti ja tarkasti. Kun mennään 400 mm:iin, näkyy pienikin epätarkkuus epäerävyytenä. Siksi suorituskyky pitkillä teleillä on lintukuvaajalle retkaisevaa. Siinä on perinteisen peilijärkkärien vaiheentunnistustarkennus ollut ylivoimainen.
Nyt monen peilittömän hybriditarkennus pärjää yhtä hyvin.
Tarkennuksen nopeutta ja tarkkuutta ei voi lukea ominaisuuksista, joten kannattaa lukea arviomme ja testimme kameroista. Tässä neljä tärkeintä vaatimusta, jotka asetamme automaattitarkennukselle.
1. Nopea tarkentaminen
Luonnossa on ratkaisevaa, että kamera tunnistaa hetkessä pääkohteen ja tarkentaa siihen heti jäämättä sahaamaan edestakaisin.

Kameran tarkennuksen on voitava napata lentävä lintu silmänräpäyksessä, muuten kuvasta tulee mitä todennäköisimmin huti.
© Robert Chao/Shutterstock2. Kyky seurata liikettä
Esimerkiksi moottoriurheilussa liike on ennustettavaa. Kameran on pystyttävä seuraamaan ja ennakoimaan tarkennus ja mielellään käyttäen koko kuvan tarkennuspisteitä.

Nopeasti liikkuvat kohteet asettavat kameran jatkuvalle automaattitarkennukselle suuria vaatimuksia.
© Corinna Huter/ShutterstockLue myös: Näin käytetään kameran automaattitarkennuspisteitä
3. Kasvojen tunnistus
Jos kuvassa on ihmisiä, halutaan yleensä tarkentaa kasvoihin. Kasvontunnistus tarkentaa kasvoihin tai silmiin siitä riippumatta, missä kohdassa kuvaa ne ovat.

Monissa uudemmissa kameroissa on automaattitarkennus, joka priorisoi kasvoja.
© Shutterstock4. Selviäminen yllättävistä tilanteista
Esimerkiksi jalkapallossa on tarkennuksen seurattava sekä juoksua että äkillisiä liikkeitä tai esim. kuvaan tulevaa toista pelaajaa. Tarkennus ei saa hämääntyä näistä liikkeistä.

Kun jalkapalloilija juoksee toisen eteen, pitää kameran pystyä pitämään tarkennus alkuperäisessä kohteessa.
© ShutterstockLisää kysymyksiä ja vastauksia
Kysymys automaattitarkennuksesta löytyy Digikuvan numeron 6/2018 Kirjelaatikosta.
Siellä kerromme myös, kuinka kuviin saadaan sopiva kontrasti ja miksi kannattaa kuvata raakatiedostoja.
Lisäksi vastaamme kysymykseen siitä, voiko Digikuvalla olla joitain erityisiä merkkejä, joita suosisimme testeissämme ja arvioissamme. (Vihje: vastaus on sekä kyllä että ei)
Jos et ole vielä lukenut tätä numeroa (ja haluaisit vastaukset yo. kysymyksiin), voit tilata lehden tästä. Samalla saat luettavaksesi kymmenen uusinta numeroamme Wype-sovelluksen avulla.
Lue myös: Käsitarkennuksen alkeet