Kameran automaattitarkennuspisteet

Kuvaaja voi valita, mitä automaattitarkennuspisteitä käyttää, jotta tarkennus osuisi juuri oikeaan. 

© Kanjanee Chaisin/Shutterstock

Näin käytetään kameran automaattitarkennuspisteitä

Automaattitarkennus helpottaa kuvaamista huomattavasti, koska kamera auttaa kuvaajaa tarkentamisessa. Kameran automaattitarkennukseen voidaan toki vaikuttaa, ja tapauskohtainen säätäminen kannattaakin useimmiten. Tässä pari hyvää neuvoa tähän.

maanantai 6. marraskuuta 2017 teksti P. Siersbæk

Yksi kohta, jossa useimmat kuvaajat varmasti hyödyntävät kameran automaattisia toimintoja, on automaattitarkennus. Kameran edistyksellinen toiminto auttaa kuvaajaa löytämään juuri oikean tarkennuskohdan. 

Ristikkäistyyppiset tarkennuspisteet ovat tarkempia kuin ei-ristikkäistyyppiset, tavalliset pisteet, koska ne osaavat tarkentaa sekä vaaka- että pystysuorien linjojen mukaan. Esimerkiksi keskimmäinen tarkennuspiste on ristikkäistyyppinen. 

Peilijärjestelmäkameroissa on yleensä vaiheentunnistava tarkennusjärjestelmä, joka on nopea, kun taas peilittömissä järkkäreissä on yleensä kontrastitarkennus, joka on tarkka mutta yleensä hitaampi. 

Monissa uusissa kameramalleissa yhdistyvät molemmat. Tästä käytetään nimitystä hybriditarkennus.

Automaattitarkennuspisteitä peilijärjestelmäkamerassa

Kun automaattitarkennus on löytänyt kohteen ja lukinnut tarkennuksen, syttyy tarkennuspiste monissa kameroissa punaiseksi. Kamera voi myös piipata.

© Zdenek Rosenthaler/Shutterstock

Näin tarkennuspisteet toimivat

Kamerasta ja sen tyypistä ja mallista riippuen on monta tapaa määrittää tarkennuspiste

Jos valitaan automaattinen , valitsee kamera itse, mihin kohtaan kuva-alalla tarkennus tehdään, ja silloin tarkennus osuu yleensä johonkin suureen tai kameraa lähellä olevaan kohteeseen. 

Jos valitaan yksittäinen piste , valitsee kuvaaja, mihin kohtaan tarkennus tehdään. Tämä on hyvä menetelmä esim. silloin, kun halutaan tarkentaa mallin silmään muotokuvaa otettaessa. 

Jos valitaan tukipisteet (ryhmä tai vyöhyke) valittu piste saa tukea neljältä tai kahdeksalta ympäröivältä pisteeltä. Tämä sopii nopeisiin tilanteisiin, kun tarkennuspisteitä pidetään liikkuvan kohteen päällä. 

Jos tarkennuspisteet on jaettu ryhmiin tai vyöhykkeisiin, valitse se alue osa kuva-alasta, jolle aiot tarkentaa, ja automaattitarkennus hoitaa loput.

Lue myös: Focus Peaking varmistaa kuvaterävyyden

Canon EOS 5D Mark IV:n tarkennusvalikko

Kameran valikosta voidaan määrittää, käytetäänkö yhtä tarkennuspistettä vai useita pisteitä ryhmittäin. 

© Canon

Tarkennuspisteiden säätäminen

Kamera käyttää tehdasasetustensa puolesta kaikkia tarkennuspisteitä automaattisesti. 

Tämä ratkaisu toimiikin monissa tilanteissa hyvin, mutta joissain kuvaustilanteissa tarkennus ei osu sinne, minne sen kuvaajan mielestä pitäisi osua. Tämän muuttaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa. 

Tarkennuspisteitä tai pisteryhmiä liikutellaan kameran joystick-säätimen tai nuolinäppäimien avulla. 

Heikossa valossa on joillain kameroilla – varsinkin vanhemmilla malleilla – vaikeuksia automaattitarkennuksen kanssa  Silloin kannattaa kytkeä automaattitarkennuksen apuvalo päälle.

Painikkeella AF valitaan tarkennustapa: 

  • Paina MENU-painiketta. 
  • Etsi valikosta tarkennusasetukset. Valitse esim. yksittäinen piste tai alue. 
  • Valitse myös tarkennustapa, esim. kertatarkennus (one shot/singleshot) paikallaan pysyville kohteille tai jatkuva tarkennus/ servo liikkuville kohteille. 
  • Siirrä pistettä tai pisteryhmää joystick-säätimellä tai nuolinäppäimillä. 
  • Voit tarkistaa käyttöohjeista, miten tarkennuspisteiden muuttaminen on helpointa tehdä omassa kamerassasi. 

> Tilaa kolme objektiivia älypuhelimeen, niin saat samalla 2 numeroa Digikuva-lehteä – yhteensä vain 14,90 euron hintaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!