Automaattitarkennuspisteet kamerassa

Voit itse hallita, mitä automaattitarkennuspisteitä ja automaattitarkennuksen asetuksia käytät kamerassasi, jotta saat tarkimman tarkennuksen. 

© Kanjanee Chaisin/Shutterstock

5 minuutin selitys kameran automaattitarkennuksen toiminnasta

Kameran automaattitarkennus tekee valokuvaajan elämästä todella helppoa, sillä kamera auttaa tarkentamaan. Kameran automaattitarkennuksesta voi kuitenkin saada vieläkin enemmän irti käyttämällä oikeita asetuksia kuvattavalle kohteelle. Tässä ovat parhaat vinkkimme.

keskiviikko 1. maaliskuuta 2023 teksti P. Siersbæk

Automaattitarkennus on yksi niistä asioista, joissa käytämme lähes aina kameran automaattitoimintoja.

Mutta mitä automaattitarkennus oikeastaan on? Mitä automaattitarkennus tekee valokuvaajalle? 

Automaattitarkennus auttaa aktivoimalla kameran kehittyneet tarkennusjärjestelmät, jotka varmistavat, että terävyys on kuvassa juuri oikeassa kohdassa. 

Tarkennusjärjestelmä käyttää kehittynyttä kohteentunnistustekniikkaa, silmäntunnistusta ja automaattitarkennuspisteitä 

Ja jotta voit aloittaa viimeisestä, tässä saat selityksen kysymykseen: 

Mitä automaattitarkennuspisteet ovat?

Kamera käyttää automaattitarkennuspisteitä tarkentaakseen automaattisesti juuri siihen, mihin halutaan terävyyttä. Jotkin pisteet ovat tarkempia kuin toiset, nimittäin rastityyppiset pisteet. Ne voivat tarkentaa sekä vaaka- että pystysuoriin linjoihin. Tämä koskee esimerkiksi keskitarkennuspistettä. 

Uusimmissa kameramalleissa käytetään tyypillisesti vaihetunnistusta tarkennuksen nopeaan ja tarkkaan lukitsemiseen. Monissa kameroissa on myös kontrastintunnistus, jota käytetään yhdessä vaihetunnistuksen kanssa. Tätä kutsutaan hybriditarkennukseksi.

Kuten edellä mainittiin, järjestelmäkameroissa on myös entistä kehittyneemmät automaattitarkennusasetukset, kuten kohteen tunnistus ja automaattinen silmäntunnistus.

>Lue myös 3 vinkkiä terävämpiin kuviin automaattitarkennuksella 


Mitä kohteen tunnistus ja automaattinen silmäntunnistus ovat?

Älykkäimmät toiminnot ovat usein täysautomaattisia, jolloin kamera tunnistaa itse sekä kohteet että silmät ja lukitsee tarkennuksen niihin. 

Jos kamerassasi on esimerkiksi kohteen tunnistus, voi kuitenkin olla tarpeen kertoa kameralle, mitä kohdetta etsit tilanteessa. Se tapahtuu asettamalla kamera esimerkiksi etsimään ihmisiä, eläimiä tai autoja. 

Jotkut kamerat tunnistavat kohteen automaattisesti ja lukitsevat tarkennuksen lähimpään silmään, mikä ei ole pelkästään tarkempaa, vaan voi myös auttaa saamaan muistikortille teräviä kuvia, joista olet aiemmin jäänyt paitsi. 

Jos kamerasi ei tunnista kohdetta ja silmää automaattisesti, sinun on ehkä aktivoitava toiminto kameran valikosta. Suosittelemme tekemään sen mahdollisimman pian. 

Automaattitarkennuspiste silmäntunnistuksella kissassa, joka kävelee nurmikolla kohti kameraa

Kun automaattitarkennus on havainnut kohteen silmän, kameran näytöllä näkyy yleensä ruutu tai rasti, joka seuraa silmää. Kohteentunnistus näkyy usein kuten tässä kuvassa, jossa kissa näkyy vasemmassa alakulmassa.

© Shutterstock

Näissä tilanteissa voit käyttää automaattitarkennuspisteitä

Kameratyypistä ja mallista riippuen automaattitarkennuspisteitä voi valita usealla eri tavalla. Katso esimerkiksi täältä

Automaattisessa valinnassa kamera valitsee itse, mihin kuvan kohteeseen tarkennetaan. Yleensä se tarkentaa lähimpänä kameraa olevaan tai hallitsevimpaan kohteeseen. 

Yhdellä tarkennuspisteellä valitset itse, mihin kohteeseen haluat tarkentaa. Se on oiva valinta, kun haluat tarkentaa esimerkiksi muotokuvissa silmiin. 

Tukipisteiden (ryhmien tai vyöhykkeiden) avulla valitun pisteen tukena on neljä tai kahdeksan ympäröivää pistettä. Se sopii hyvin nopeisiin toimintakuviin, jolloin tarkennuspisteet pysyvät liikkuvan kohteen kohdalla. 

Jos tarkennuspisteet on jaettu ryhmiin tai vyöhykkeisiin, saat valita alueen, johon tarkennetaan. Automaattitarkennus huolehtii lopusta.

Lue myös: Täydellinen terävyys focus peaking -toiminnolla

Tarkennusjärjestelmä toimii sijoittamalla vihreät ruudut hölkkääjään, joka juoksee kohti kameraa

Kameran valikossa voit valita, haluatko käyttää yhtä pistettä vai esimerkiksi tarkennuspisteiden ryhmää, kuten tässä kuvassa, jossa on asetettu tarkennus keskelle.

© Shutterstock

Aloita automaattitarkennuspisteiden käyttö

Kamerassa on oletuksena automaattinen tarkennuksen valinta, jossa käytetään kaikkia tarkennuspisteitä. 

Se voi olla hyvä joissakin tilanteissa, mutta menetät hallinnan siitä, minkä alueen kuvasta haluat veitsenteräväksi. Muihin asetuksiin siirtyminen on kuitenkin helppoa, jolloin saat asetettua tarkennuksen juuri niin kuin haluat. 

Tyypillisesti tarkennuspistettä tai tarkennusryhmiä ohjataan kameran ohjaussauvalla tai nuolinäppäimillä. 

Yleensä kannattaa valita tarkennusasetukset, kuten Vyöhyke, Keskikohta tai Tarkennus joustavilla pisteillä, sillä se auttaa kameraa seuraamaan kohtaa, jonka haluat pitää terävänä.

Joillakin tarkennusmenetelmillä tarkennus voidaan lukita kohteeseen, jota se seuraa, ellei se katoa etsimestä pidemmäksi aikaa. 

Toiminnon nimi voi olla esimerkiksi AF-lukitus pisteen avulla, kuten Sony-kameroissa.  

Lisäksi kannattaa muistaa, että joissakin kameroissa voi olla ongelmia automaattitarkennuksen kanssa heikossa valossa.  Tällöin voit ottaa käyttöön automaattitarkennuksen apuvalon kameran valikosta.

AF-painikkeella valitaan automaattitarkennuksen tyyppi: 

  • Paina MENU-painiketta. 
  • Etsi valikosta kohta, jossa on tarkennusasetukset. Valitse esimerkiksi yksi tarkennuspiste tai vyöhyke. 
  • Valitse myös automaattitarkennusmenetelmä, esimerkiksi one shot/singleshot paikallaan oleville kohteille tai jatkuva/servo liikkuville kohteille. 
  • Siirrä pistettä tai tarkennusryhmää ohjaussauvalla tai nuolinäppäimillä. 
  • Katso tarvittaessa käyttöohjeesta, miten voit helposti vaihtaa tarkennuspisteiden välillä omassa kamerassasi. 

Jos haluat kuvata manuaalisella tarkennuksella, katso ohjeet täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!