Kaupunkimaisema

Pitkät valotusajat voivat aiheuttaa kuvaan kohinaa. 

© Shutterstock

Upeita iltakuvia älykkäällä toiminnolla

Pitkällä valotusajalla kuvattaviin iltakuviin voi helposti tulla häiritsevää kohinaa, vaikka ISO-arvo on pieni. Erikoistoiminto voi ratkaista ongelman.

tiistai 24. tammikuuta 2023 teksti P. Siersbæk

Vaikka monien kameroiden kohinanvaimennus on hyvä korkeillakin ISO-arvoilla, haasteita on edelleen myös matalilla arvoilla, kun kuvataan pitkillä valotusajoilla. Pitkät valotusajat aiheuttavat kuvakennon lämpenemistä, ja se aiheuttaa kohinaa. Myös niin kutsutut kuolleet pikselit tulevat näkyviin.

Helpoin ratkaisu on ottaa kamerassa käyttöön erityinen yli sekunnin pituisissa valotuksissa käytettävä kohinanvaimennus. Tätä toimintoa ei kannata sekoittaa toimintoon, joka poistaa korkean ISO-arvon aiheuttamaa kohinaa.

Kätevä toiminto, joka vähentää kohinaa pitkillä valotusajoilla, on erityisen hyödyllinen jpeg-kuvia otettaessa. Raakakuvien ottaminen voi myös auttaa, mutta tällöin päästään usein parempiin tuloksiin kuvankäsittelyn avulla.

>Lue myös: Näin käytät ISO-asetuksia

Revontulet

Pitkillä valotusajoilla kuvattaessa kameran kenno lämpenee, mikä paljastaa kuolleet pikselit ja lisää kohinaa.

© Shutterstock

Vaatii kaksi kertaa enemmän aikaa

Käytettäessä kohinan vaimennusta pitkällä valotusajalla kamera ottaa kohteesta otetun kuvan jälkeen täysin mustan kuvan.

Kamera paikantaa kohinan analysoimalla mustan kuvan ja poistaa sitten kohinaa. Nämä kaksi valotusaikaa ovat yhtä pitkiä. Jos siis käytät 30 sekunnin valotusta, joudut odottamaan toiset 30 sekuntia, että kamera ottaa mustan kuvan ja tuottaa valmiin kuvan.

Hidas toiminta voi olla este, jos aikaa on rajoitetusti. Siitä voi aiheutua ongelmia esimerkiksi tilanteessa, jossa taivaankappaleen on oltava juuri tietyssä kohdassa tai jos pilvet liikkuvat tielle.

Toiminnon kytkeminen päälle

Siirry kameran valikkoon painamalla MENU-painiketta. Etsi kamera-asetuksista kohinanvaimennusta koskevat vaihtoehdot. Ota käyttöön pitkien valotusaikojen kohinanvaimennus. Nikonilla sen nimi on esimerkiksi KOHINAN VÄH. KUN PITKÄ VALOTUS. Vahvista valinta.

Nyt voit kuvata. Poista toiminto käytöstä kuvaamisen jälkeen. Tarkista, että kamerallasi saadut tulokset ovat tyydyttäviä. Jos tulos ei ole hyvä, poista kohinaa kuvankäsittelyssä.

>Lue myös: Upeampia kuvia kuusta


Vaativa ja helppo vaihtoehto

Voit myös ottaa mustan kuvan itse ja tehdä loput Photoshopissa, mutta se vaatii aikaa ja erityisten sekoitustilojen käyttöä.

Hyvä vaihtoehto on käyttää Topaz DeNoise AI:n kaltaista ohjelmaa. Topaz DeNoise AI maksaa noin 55 euroa ja on todella tehokas.

Lue myös: Näin hyvin Topaz DeNoise AI pärjää

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!