Panasonic Lumix DC-FZ1000 II
© Panasonic

Esittelyssä eri kameratyypit

Toimintakamera, hybridikamera ja järjestelmäkamera ovat esimerkkejä muutamista kameratyypeistä. Tässä jutussa kerromme näistä ja muista kameratyypeistä.

torstai 6. helmikuuta 2020

Kaupat ja verkkosivustot vilisevät kameratyyppien nimiä, ja joillakin kameratyypeillä on useampiakin nimiä.

Tässä hieman selvennystä asiaan.

Toimintakuvauskamera

Monet kutsuvat tätä kameratyyppiä valmistajansa mukaan GoProksi, joka melkeinpä keksi koko konseptin ja on ollut tämän kameratyypin markkinajohtaja. Puhekielessä meillä Suomessakin puhutaan yleensä "action-kameroista" englanninkielen vaikutuksesta.

On kuitenkin olemassa monia muita toimintakameravalmistajia.

> Lue lisää GoPro-kameroista. 

GoPro HERO8

Toimintakamerat ovat pieniä ja kevyitä. Tämä musta GoPro HERO8 on vain 6,6 cm leveä ja 4,9 cm korkea.

© GoPro

Toimintakamerat ovat pieniä, niissä on usein erittäin laajakulmainen optiikka ja ne voidaan sitten kiinnittää moniin paikkoihin aina eläimistä kypäriin ja auton ulkopintaan kiinnikkeillä ja imukupeilla.

Ne kestävät myös vedenalaiskuvausta.

Kompaktikamerat eli pokkarit

Kompaktikamera – jota suomen kielessä sanotaan myös pokkariksi ja taskukameraksi – viittaa kameroihin, joissa on kiinteä objektiivi, eli sitä ei voi irrottaa kameran rungosta. Pokkarit eivät kuitenkaan ole välttämättä erityisen kompakteja. Alatyyppejä on erilaisia, ja tässä niistä yleisimmät.

Termiä zoomkamera käytetään kameroista, joiden optinen zoom on vähintään kymmenkertainen. Nykyään niitä on saatavana jopa 125-kertaisella zoomilla, joka vastaa kinokoon 24–3000 mm:n polttoväliä.

Vedenalaiskamerat ovat kestäviä taskukameroita, jotka kestävät veteen upotusta, pakkasta, likaa ja iskuja.

Panasonic Lumix DC-FT7

Panasonic Lumix DC-FT7 -kamera kestää 31 metrin vedenpaineen ja kymmenen asteen pakkasen.

© Panasonic

Jos tilaat Digikuvan, voit katsoa videon, jossa näytämme, missä kulkee kestävyyden raja. Rääkättävänä on kaksi lujatekoista kameraa.

Oma kameratyyppinsä muodostavat suurikennoiset kompaktikamerat, joiden kuvakenno on suunnilleen samankokoinen kuin järjestelmäkameroissa.

Niillä saa hyvälaatuisia kuvia, mutta objektiivia ei voi vaihtaa.

> Lue myös: 4 syytä valita taskukamera

Peilijärjestelmäkamerat

Tätä kameratyyppiä kutsutaan monissa maissa myös lyhenteellä DSLR (Digital Single-Lens Reflex), ja kyseessä on kameran runko, jossa voidaan käyttää erilaisia, vaihdettavia objektiiveja.

Peilijärkkäreissä on yleensä suuri kuvakenno, joten niillä saa sen puolets teknisesti laadukasta kuvaa. Objektiivin läpi tuleva valo osuu peiliin, joka lähettää valon edelleen optiseen etsimeen, jolloin kuvaaja näkee kohteen suoraan linssin läpi etsimen kautta.

Nikon D780

Nikon D780:ssä on suuri kinokoon kuvakenno.

© Nikon

Osa valosta menee kameran tarkennussensoriin, ja kun laukaisinta painetaan, peili kääntyy ylöspäin, jolloin valo heijastuu suoraan kuvakennolle.

Heti sen jälkeen peili laskeutuu takaisin paikoilleen ja kuvaaja näkee etsimen läpi.

Tämä on syytä tietää peilijärjestelmäkameroista.

Peilittömät järjestelmäkamerat

Aikaisemmin näitä kameroita nimittettiin lyhenteillä EVIL (Electronic Viewfinder, Interchangeable Lens – elektroninen etsin, vaihdettava objektiivi), DSLM (Digital Single Lens Mirrorless – digitaalinen yhden objektiivin peilitön), MILC (Mirrorless Interchangeable-Lens Camera – peilitön vaihdettavien objektiivien kamera) ja nimellä hybridikamera.

Peilittömienkin järjestelmäkameroiden runkoihin voidaan siis kiinnittää erilaisia objektiiveja – johan sen kertoo järjestelmäkamera-nimityskin.

Fujifilm X-Pro3

Vaihdettaessa objektiivia peilittömään järjestelmäkameraan, kuten tämä Fujifilm X-Pro3, on kuvakenno näkyvissä. Peilijärkkäreissä on vastaavassa kohtaa peili.

© Fujifilm

Myös peilittömien kameroiden kuvakennot ovat suuria.

Kuten peiliä, ei niissä ole myöskään optista etsintä ei ole, vaan kuva näkyy näytöllä tai elektronisessa eli sähköisessä etsimessä.

Peilittömät järjestelmäamerat ovat hieman pienempiä kuin peilijärjestelmäkamerat.

> Lue myös: Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!