Panasonic Lumix DC-S1R
© Panasonic

Perehdy eri kameratyyppeihin

Action-kamera, järjestelmäkamera ja peilijärjestelmäkamera ovat vain joitakin niistä nimityksistä, joita tulee vastaan kameroista tietoa etsiessä. Esittelemme tässä eri kameratyypit.

tiistai 9. elokuuta 2022

Myymälöissä ja verkkosivuilla käytetään monenlaisia nimityksiä kameroista. 

Tässä esitellään yleisluontoisesti eri kameratyypit hyvine ja huonoine puolineen.

Action-kamera

Tätä kameratyyppiä kutsutaan usein vain nimellä GoPro yrityksen mukaan, joka on keksinyt action-kameran ja ollut edelläkävijä.

Action-kameroiden valmistajia on kuitenkin monia muitakin.

> Lue lisää GoPro-kamerasta täältä.

GoPro HERO10 Black

Action-kamerat ovat pieniä ja kevyitä. GoPro HERO10 Black on vain 7,1 senttiä leveä ja 5,1 senttiä korkea. 

© GoPro

Action-kamerat ovat pieniä, ja niissä on usein erittäin voimakas laajakulmalinssi. Ne voidaan kiinnittää mihin tahansa eläimistä kypäriin ja auton kylkeen valjailla, kiinnikkeillä ja imukupeilla. 

Monia niistä voi käyttää myös veden alla.

Kompaktikamera

Kompaktikamera on yhteinen nimitys kameroille, joissa objektiivi ja kameran runko on yhdistetty toisiinsa. Ne eivät kuitenkaan välttämättä ole kovin pienikokoisia. Monet valmistajat ovat vähentäneet kompaktikameroiden valikoimaa huomattavasti viime vuosina, kun puhelimien kamerat ovat kehittyneet paremmiksi.

Kompaktikameran alatyyppejä on erilaisia, ja tässä esitellään niistä kolme yleisintä.

Superzoom-kameroissa on yleensä vähintään kymmenkertainen optinen zoom. Nykyään niitä saa jopa 125-kertaisella zoomilla, joka vastaa 24–3 000 mm:n polttoväliä.

Vedenalaiskamerat ovat kestäviä taskukameroita, jotka sietävät yleensä myös pakkasta, pölyä ja iskuja.

Panasonic Lumix DC-FT7

Panasonic Lumix DC-FT7 -vedenalaiskameran kanssa voi sukeltaa 31 metrin syvyyteen, ja se kestää enintään kymmenen astetta pakkasta.

© Panasonic

Suuren kennon kompaktikameroissa kuvakenno on suunnilleen samankokoinen kuin järjestelmäkameroissa

Siten kuvanlaatu on erinomainen ja runko pienikokoinen, mutta objektiivia ei voi vaihtaa.

> Lue myös: Siksi tarvitset kompaktikameran

Peilijärjestelmäkamera

Tätä kameratyyppiä kutsutaan myös nimellä DSLR (Digital Single-Lens Reflex), ja kamerarungossa voi käyttää vaihdettavia objektiiveja.

Kuvakennot ovat suuria, joten kuvanlaatu on hyvä. Objektiivin läpi tuleva valo osuu peiliin, joka lähettää valon optiseen etsinjärjestelmään, jotta etsimen kautta voi nähdä suoraan objektiivin läpi.

Nikon D780

Nikon D780 on peilijärjestelmäkamera, jossa on suuri kinokoon kenno.

© Nikon

Osa valosta lähetetään myös kameran automaattitarkennuksen tunnistimeen. Kun laukaisinta painetaan, peili avautuu, jolloin valo siirtyy suoraan kuvakennolle. 

Heti sen jälkeen peili suljetaan, jotta voit katsoa taas etsimen läpi.

Uusimmilla peilittömillä järjestelmäkameroilla on monia etuja perinteisiin peilijärjestelmäkameroihin verrattuna, joten useimmat valmistajat panostavat nyt peilittömiin kameroihin.

> Lue lisää peilijärjestelmäkameroista täältä.

Peilittömät järjestelmäkamerat

Peilittömissä järjestelmäkameroissa runko ja objektiivi ovat erilliset, joten objektiivin voi vaihtaa kohteeseen sopivaksi.

Canon EOS R7

Kun vaihdat objektiivin peilittömään järjestelmäkameraan, kuten tähän Canon EOS R7:ään, näet suoraan kuvakennoon. Peilijärjestelmäkameroissa katsot peiliin.

© Canon

Peilijärjestelmäkameraan verrattuna peili on poistettu, joten optista etsintä ei ole, vaan kuva näkyy sen sijaan näytöllä tai elektronisessa etsimessä. Siksi kamerat pystyvät yleensä pienentämään peiliheijastusta.

Koska etsin on sähköinen, näet kuvan värit ja kuvan saaman valotuksen. Uusimpien kameroiden automaattitarkennus on usein tehokkaampi kuin peilijärjestelmäkameroissa.

> Lue myös: Pitäisikö valita peilitön vai peilijärjestelmäkamera?

Mittaetsinkamera

Peilikameroiden ja järjestelmäkameroiden etsimessä näkyy sama kuva kuin objektiivissa. Etsinkuva luodaan nimittäin objektiivin avulla.

Mittaetsinkamerassa on oma optiikkansa etsimelle, jolle on tehty erillinen aukko. Yleensä etsimessä oleva kehys ilmaisee, kuinka paljon näkökenttää valitulla objektiivilla saa käyttöön. Voit siis usein varautua siihen, onko jotakin tulossa kuvaan.

Leica M11

Nykyisin vain Leican M-sarjan kamerat edustavat tätä tyyppiä. Leica M:n erityinen etsin näkyy oikeassa yläkulmassa.

© Leica

Keskikoon kamerat

Tällainen kamera on perinteisesti ollut melko kookas, minkä vuoksi niitä on käytetty usein valokuvausstudioissa. Kameratyyppi on nimetty suuren niin sanotun keskikoon kuvakennon mukaan, joka takaa korkean kuvanlaadun.

Hasselblad, Phase One, Pentax ja Fujifilm valmistavat keskikoon kameroita, ja sekä Hasselbladilla että Fujifilmillä on myös suhteellisen kompakteja malleja, joita voi käyttää studion ulkopuolella.

Resoluutio on usein erittäin suuri, joten saat kuviin paljon yksityiskohtia.

Fujifilm GFX 100 S

Fujifilm GFX 100S -kamerassa on suuri 43,8 x 32,9 millin keskikoon kenno ja 102 miljoonan pikselin tarkkuus.

© Fujifilm

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!