Peilillinen vai peilitön?

Jos olet ajatellut vaihtaa peilijärjestelmäkamerasta peilittömään järkkäriin, saat meiltä täyden tukemme kolmen perusteen muodossa. 

© Prasanna Kumar // Unsplash

5 syytä valita peilitön järjestelmäkamera mieluummin kuin peilijärkkäri

Peilittömät järjestelmäkamerat ovat tulleet pysyäkseen ja ajaneet jopa peilillisten edelle. Eri valmistajat ovat tuovat tähän kameraluokkaan malleja enemmän kuin perinteisiin peilikameroihin, ja hyvästä syystä.

perjantai 10. marraskuuta 2017 teksti J. Vestergaard

Sekä aloittelevat kameraharrastajat että pitkälle edistyneet kuvaajat ovat innoissaan peilittömistä järjestelmäkameroista, joissa on nykyään ominaisuuksia, joita takavuosina oli vain isoissa peilijärkkäreissä.

Peilitön järkkäri on hyvä kamera, jolla syntyy hyviä kuvia kaikissa valaistusolosuhteissa, mutta myös pieni ja edullinen.

Haluamme tuoda esille viisi peilittömille järjestelmäkameroille tyypillistä etua:

1. Pienuus ja keveys
2. Sarjakuvausnopeus
3. Hiljainen kuvaus
4. Automaattitarkennus huippua
5. Edistyksellinen etsin

1. Pienuus ja keveys

Peilittömät järjestelmäkamerat ovat yleensä pienempiä ja kevyempiä kuin vastaavat peilijärjestelmäkamerat. Tämä johtuu paljolti juurikin siitä, että niissä ei ole peiliä.

Valo ei heijastu peilin kautta etsimeen, kuten peilijärjestelmäkamerakamerassa. Siksi peilijärjestelmäkamerat ovat raskaampia ja suurempia.

> Lataa Etunurkasta uusi e-kirjamme Maisemakuvausopas.

2. Sarjakuvausnopeus

Peilitön järjestelmäkamera pystyy yleensä ottamaan enemmän kuvia sekunnissa kuin peilijärkkäri, koska ei ole peiliä, jonka pitää ehtiä kääntyä ylös alas joka kuvan välissä.

Joissakin peilikameroissa on suuri sarjakuvausnopeus, mutta yleensä peilittömät ovat nopeampia.

Esimerkiksi Sony A9 II ottaa peräti 20 kuvaa sekunnissa täydellä resoluutiolla ilman, että etsin muuttuu mustaksi jokaisen kuvan välissä. Peilijärkkärillä tämä ei ole mahdollista.

> Lue myös: 7 kamerassa piilevää salaisuutta

3. Hiljainen kuvaus

Peilittömillä järjestelmäkameroilla voidaan kuvata äänettömästi, ilman peilin louskutusta, ja katsoa vieläpä samalla etsimen läpi. Tämä on myös elektronisen eli sähköisen sulkimen ansiota.

Äänetön kamera on hyödyllinen kuvattaessa vaikkapa häitä tai hautajaisia tai muita tapahtumia ja tilanteita, joissa täytyy kuvata huomaamatta.

> Lue myös: Kameroiden kuvakennojen koot

Canon EOS RP

Canon EOS RP -järjestelmäkamera maksoi markkinoille tulonsa aikoihin viime keväänä 1600 euroa, mutta nyt sitä saa jo alle 1200 euron, joten se on yksi halvimmista kameroista, joissa on suuri kinokenno.

© Canon

4. Automaattitarkennus huippua

Erityisesti automaattitarkennuksessa peilittömät järjestelmäkamerat ovat edellä peilikameroita.

Useissa malleissa on hybriditarkennus, joka yhdistää nopean vaiheentunnistuksen parhaat puolet ja tarkan kontrastitunnistuksen.

Peilittömissä on myös silmien ja kasvojen tunnistus, joten kamera tarkentaa tehokkaasti ihmisiin ja jotkut myös eläimiin. Monet uudemmat peilittömät osaavat myös seurata kohdetta riippumatta siitä, miten se liikkuu.

Lue myös: Teräviä toimintakuvia seurantatarkennuksella

5. Edistyksellinen etsin

Peilittömissä järjestelmäkameroissa on myös etsimiä, joilla voi nähdä ennen kuvan ottamista, miltä mm. syvyysterävyys ja valoisuus kuvassa näyttävät. Se tuo turvallisuutta kuvaamiseen.

Nykykameroiden digitaaliset etsimet ovat myös teräväpiirtoisia ja selkeitä katsella, eikä niiden toiminnassa ole juurikaan viipeitä.

Useimmissa peilijärjestelmäkameroissa on kuitenkin monia samoja ominaisuuksia kuin elektronisissa etsimissä. Se saadaan kuitenkin käyttöön vain nestekidenäytön kautta kuvattaessa; optisen etsimen läpi kuvattaessa ne eivät ole käytössä.

Jos et edelleenkään ole varma siitä, valitaanko peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera, voit lukea niiden eduista ja haitoista täältä.

> Lue myös: Tässä ovat tämän hetken parhaat kamerat

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!