Fuji-vuori kuvattuna 103 mm:n telellä.

Kuvasimme Fuji-vuorta Fujifilm GFX 100 -kameralla. Tämä kuva on Lightroomilla käsitelty raakakuva. Exif-tiedot: 1/750 s, F8, ISO 320, 103 mm.

© Kristoffer Engbo

Ensitestissämme Fujifilm GFX 100

Pääsimme ensimmäisten joukossa kokeilemaan Fujifilm GFX 100 -kameraa, ja tässä ensivaikutelmamme uutuusjärkkäristä, jossa on suuri keskikoon kenno ja 102 megapikselin resoluutio.

maanantai 27. toukokuuta 2019 teksti K. Engbo

Meidät oli kutsuttu Fujifilm GFX 100 -kameran julkistustilaisuuteen Japaniin, ja lähes kokonaisen päivän ajan saimme kokeilla tätä peilitöntä keskikoon kameraa. 

Kyseessä oli koeversio, ts. kesäkuun lopussa myyntiin tuleviin kameroihin tehdään vielä viimeiset säädöt.

Tässä ensivaikutelmamme ennen varsinaista testiä.

Mahtava kuvakenno 

Fujifilm GFX 100 on monella tapaa mahtava kamera. Keskikoon kenno on mitoiltaan 43,8 x 32,9 mm eli noin 70 prosenttia kinokoon kennoa suurempi, ja Fujifilm GFX 100:n kuvatarkkuus on peräti 102 megapikseliä.

Paino ja koko ovat kuitenkin vain Canonin ja Nikonin huippumallien Canon EOS-1D X Mark II ja Nikon D5 luokkaa.

> Lue, mitä ovat: keskikoon kamerat

Fujifilm GFX 100

Fujifilm GFX 100 painaa 1400 grammaa kahden akun ja muistikortin kanssa.

© Jonas Rask

Tarkkaa jälkeä

102 megapikselin tarkuus tietää valtavia kuvatiedostoja: yksi raakakuvatiedosto voi olla kooltaan 200 megatavua, ja Lightroom joutuu lujille niitä työstäessään.

Kun zoomasimme kuvan 100 prosentin kokoon, kului minuutteja, ennen kuin kuva näkyi täydessä terävyydessään kannettavamme näytöllä.

Mutta niitä yksityiskohtia kuvissa sitten riittääkin. 

Kuvasimme 273 metrin korkuisesta Yokohama Landmark Towerista, ja kun zoomasimme kuvaa lähemmäksi Lightroomissa, erotimme kuvista yksittäisiä utomalleja sekä mainostauluja ja baseball-pelaajia stadionilla noin 1,5 km:n päästä.

Lue myös: Kameroiden kuvakennojen koot

Baseball-stadion Yokohama.

Baseball-stadion, Yokohama, 200 mm, joka vastaa kinokoon 158 mm:ä.

© Kristoffer Engbo
Osa kuvasta, baseball-stadion Yokohama.

Sama kuva zoomattuna keskeltä (baseball-stadion Yokohamassa), ja yksityiskohdat erottuvat erinomaisesti. 

© Kristoffer Engbo

Miellyttävät näytöt

Fujifilm GFX 100 tuntuu hyvältä käsissä sekä vaakakuvia otettaessa että pystykuvauksessa, johon rungossa on myös otekahva ja laukaisinpainike. 

Tuntuma ei ole aivan yhtä hyvä kuin vaakakuvauksessa, mutta kahvassa on kaksi paristoa, joten yhdellä latauksella saa noin 800 laukausta.

Toisin kuin monissa muissa Fujifilmin kameroissa, ei suljinaikaa, ISO-herkkyyttä ja valotuksenkorjausta säädetä mekaanisella kiekolla vaan rungon etu- ja takasivuilla olevilla säätörullilla, jotka ovat tuttuja muista kameramerkeistä.

Päällä on tyylikäs näyttö, josta näkyvät kuvausasetukset ja joka voidaan asettaa näyttämään esim. valotusajan ja ISO-arvon ympyränä tai histogrammin muodossa, kuten ao. videolla näkyy.

Tehokas kuvanvakain

Fujifilm GFX 100:n takasivulla on myös ylimääräinen pikkunäyttö 3,2 tuuman lcd-näytön alapuolella. Siitä näkyvät mm. säädöt ja histogrammi, ja suurelta näytöltä näkyy etsinkuva.

Etsin on erittäin miellyttävä ja yksityskohtainen, ja sen tarkkuus on peräti 5,76 miljoonaa pistettä. Joskus meillä oli kuitenkin hiukan vaikeuksia saada etsimen sensori toimimaan oikein. 

Se näyttää etsinkuvan, kun kamera nostetaan silmälle, mutta joskus tähän vaadittiin pari lisäyritystä. Mutta kyseessähän on vielä koeversio.

Fujifilm on saanut tehtyä Fujifilm GFX 100 -malliinsa kuvanvakaimen suuresta kennosta huolimatta, ja se vaikuttaakin tehokkaalta kuin rautakoura.

nainen katsoo ikkunasta.

Exif-tiedot: Fujifilm GFX 100, 1/320 s, F5,6, ISO 800, 158 mm.

© Kristoffer Engbo

Kennossa on kokonaista 3,76 miljoonaa vaiheentunnistavaa pikseliä, joten automaattitarkennus peittää koko kuva-alan. 

Fujifilm GFX 100 tarkensi nopeasti ja täsmällisesti ainakin meidän käsissämme.

Fujifilm GFX 100:n kuvanlaatu

Suuri kenno tuottaa suuren dynaamisen alueen, joten raakamuunnosvaiheessa pystyimmekin puristamaan tummista alueista runsaasti sävyeroja.

Jpeg-kuvissa ei näy juurikaan raetta – ja suurimmillakin ISO-herkkyyksillä kuten 102 400 kuvista tuli täysin käyttökelpoisia. Raakakuvissa raetta kylläkin näkyi selvästi jo tuota pienemmillä ISO-arvoilla kuvattaessa.

purjealus ylhäältä kuvattuna

Kun zoomasimme tätä kuvaa Lightroomissa, erotimme yksittäiset katukivet. 

© Kristoffer Engbo

Kun saamme toimitukseen Fujifilm GFX 100:n lopullisen version, testaamme kameran kunnolla lehteen ja Välineoppaaseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!