Canon EOS M50 Mark II

Canon on käyttänyt muun muassa leivontavideoilla suosiota niittänyttä Matt Adlardia tuomaan esiin Canon EOS M50 Mark II -kameran videotoimintoja.

© Canon

Mikä on vloggaajakamera?

Useat kameravalmistajat tarjoavat vloggaamiseen sopivia kameroita, mutta mitä se tarkoittaa ja pitäisikö sinun valita vloggaajakamera?

keskiviikko 24. elokuuta 2022 teksti K. Engbo

Viime vuosina monet suurista kameravalmistajista ovat lanseeranneet kameroita, joissa on korostettu vloggaukseen sopivia ominaisuuksia. Se ei ole aivan erityinen kameratyyppi, mutta siinä on lähinnä kyse siitä, että kamera sopii hyvin videokuvaukseen, jossa kuvaaja itse esiintyy.

Kameran avulla on helppo ottaa hyviä videoita ja sillä voi myös ottaa hyviä valokuvia. Vaikka sinulla ei olisi omaa YouTube-kanavaa, voi olla hyviä syitä harkita vloggaajakameraa.

Nikon Z 30

Yksi uusimmista vloggaajille suunnatuista kameroista on Nikon Z 30, jossa on suuri APS-C-kenno ja vaihdettava optiikka.

© Nikon

Mitä vloggaus on?

Sana "vlog" on video- ja blogi-sanojen yhdistelmä, joka tarkoittaa videomuotoisia blogeja, joita esiintyy yleensä YouTubessa, Instagramissa ja TikTokissa. Kyse on siis videoista, joita julkaistaan jatkuvasti ja joissa yleensä seurataan tiettyä henkilöä, joka esiintyy videoissa.

Vloggaajia kutsutaan usein myös tubettajiksi, ja vlogeissa voi olla kyse heidän arjestaan tai esimerkiksi ruoanlaitosta, muodista, valokuvauksesta tai uusista laitteista.

Mikä on vloggaajakamera?

Useimmat vloggaajakamerat ovat tavallisia kompakti- tai järjestelmäkameroita, joiden yksityiskohdat tekevät niistä erityisen sopivia videokuvaukseen.

>Lue myös: Suuri objektiiviopas

Kameroissa on käännettävä näyttö, joka voidaan kääntää eteenpäin niin, että kuvaaja näkee itsensä, ottaessaan selfieitä tai videoita, joissa esiintyy itse.

Panasonic Lumix DC-G100

Tämän Panasonic Lumix DC-G100 -kameran näyttö voidaan kääntää eteenpäin, jolloin sommittelu on paljon helpompaa, kun olet itse kuvissa mukana.

© Panasonic

Automaattitarkennus voidaan usein lukita kasvoihin tai silmään, jolloin videoissa olevat henkilöt ovat aina teräviä. Joissakin malleissa on toiminto, jonka avulla voi pitää jotakin kameran edessä, jolloin kamera tarkentaa kohteeseen. Kun se poistetaan kuvasta, tarkennus siirtyy takaisin kuvaajaan.

>Katso myös: Kamerakoulu-videosarjassamme käymme läpi kameran toimintoja ja painikkeita, joiden avulla saat parempia kuvia.

Useissa malleissa on parannettu äänentallennusta herkillä sisäisillä mikrofoneilla. Lisäksi kameraan voi liittää ulkoisen mikrofonin.

Sony ZV-1

Sony ZV-1 -vloggaajakamerassa on mukana tuulisuoja, joka voidaan sijoittaa sisäisen mikrofonin päälle, jotta videoon saadaan parempi ääni ulkona.

© Sony

Vloggaajakamerat auttavat myös, kun kuvataan videoita käsivaralta. Monissa malleissa on kuvanvakain, joka vähentää tärinää. 

Vloggaajakamerat

Canon EOS M50 Mark II

Nikon Z 30

Panasonic Lumix DC-G100

Sony ZV-1

Sony ZV-E10

Vloggaajakamerat sopivat myös valokuvaukseen

Monissa vloggaajakameroissa on suhteellisen suuri kennokoko, mikä varmistaa korkean kuvan laadun myös valokuvissa. Voit siis käyttää vloggaajakameraa myös korkealaatuisten kuvien ottamiseen, ja käytössäsi on samat asetukset kuin muissa kompakti- ja järjestelmäkameroissa.

>Lue myös: Miksi action-kamera kannattaa ottaa mukaan seikkailuihin

Monet vloggaajatoiminnoista löytyvät myös monista muista hyvistä kameroista, jotka eivät ole erityisesti vloggaajille suunnattuja. Vloggaamiseen voi siis käyttää monia muita kameroita, ja vloggaajakameroita voi tietenkin käyttää moniin muihin tarkoituksiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!