Fujifilm GFX 50S

Mitä keskikoko tarkoittaa kameroissa?

Fujifilmin ja Hasselbladin kaltaiset kameravalmistajat ovat tehneet ns. keskikoon kameroiden valmistamisesta hyveen – mutta mitä keskikoko oikeastaan tarkoittaa? Vastaus tulee tässä.

perjantai 28. toukokuuta 2021 teksti P. Siersbæk

Täysikennoisen ja APS-C:n tavoin keskikoko tarkoittaa kuvakennon – tai filmikameroissa filmin – kokoa.

Keskikokoisiksi luetaan itse asiassa useita kokoja. Yhteistä niille on se, että ne ovat kooltaan täyttä 36 x 24 mm:n kinokokoa suurempia, mutta102 x 127 mm:n suuren koon kuvakennoa pienempiä.

Aiemmin sekä keskikoko että suuri koko olivat studiokuvaajien heiniä, ja vaativat varsin pulleata lompakkoa. Tilanne on muuttunut dramaattisesti viime vuosina. Etenkin Fujifilm on ollut mukana painamassa keskikoon kameroiden hintaa alas.

Lisäksi resoluutio on onnistuttu nostamaan jopa 100 megapikseliin samalla, kun kameroiden rungon kokoa on saatu pienennettyä. Siten ne lähestyvät peilikameroiden kokoa. Ne ovat siis paljon aiempaa helppokäyttöisempiä.

>Lue myös: Tämä on tiedettävä peilikameroista

Fujifilm GFX -kuvakenno

Fujifilmin GFX-kameroiden kennon mitat ovat 43,8 x 32,9 mm.

© Fujifilm

Neljä kertaa suurempi

Fujifilmin GFX-malliston keskikoon kuvakennon koko on 43,8 x 32,9 mm, eli suunnilleen sama kuin Hasselblad X1D-50c:ssä ja Pentax 645Z:ssä.

On kuitenkin olemassa myös keskikoon kameroita, joissa on suurempi kuvakenno. Phase Onen ja Hasselbladin kuvakenno on usein kooltaan noin 53,7 x 40,4 mm.

Fujifilm GFX 100S:n kuvakenno on lähes 1,7 kertaa täyskokokennoa suurempi ja neljä kertaa suurempi kuin APS-C-kenno, jota käytetään monissa järjestelmäkameroissa. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä suurempi kuvakenno, sitä parempi kuvanlaatu.

Osittain se johtuu dynaamisesta alueesta, jonka ansiosta varjo- ja valokohdista voidaan saada esiin enemmän sävyjä. Lisäksi koosta on suurta etua kohinan käsittelyssä, sillä keskikoon kuvakohina on huomattavasti vähäisempää.

>Lue myös: Kuvakennojen koot haltuun

Seuraavassa on esitetty eri kennotyyppien kokojen väliset suhteet:

Kennokoot

Tässä on viisi yleisintä kuvakennon kokoa.

© DigiKuva
  • Vasemmassa yläreunassa näkyy esim. Fujifilm GFX 50S:n keskikoon kuvakenno.

  • Oikeassa yläkulmassa on täysikokoinen eli kinokenno.

  • Vasemmalla alhaalla on APS-C-kuvakenno.

  • Alhaalla keskellä on Four Thirds -kuvakenno, jota käytetään Olympuksen ja Panasonicin kameroissa.

  • Alhaalla oikealla on yhden tuuman kenno, jota käytetään monissa harrastajien taskukameroissa.

Polttoväli muuttuu

Kuten APS-C-kameroissa on polttovälikerroin, on objektiivin polttoväli kerrottava noin 1,5:llä, jotta tiedetään mitä täyskennoisen polttoväliä se vastaa. Keskikoon kameroiden polttoväliä on puolestaan lyhennettävä polttovälikertoimella, sillä sen kuvakenno on suurempi kuin täyskennoisen. 

GFX 100S:n polttovälikerroin on noin 0,79x , joten keskikoon kamerassa 63 mm:n objektiivi vastaa 50 mm:ä.

Lue myös: Näin hyvä on Fujifilm GFX 100S

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!