Siksi kannattaa himmentää kameran näytön kirkkautta

Oletko tullut ajatelleeksi kamerasi näytön kirkkautta? Se on yllättävän tärkeä tekijä valokuvauksessa.

© Shutterstock

Siksi kannattaa himmentää kameran näytön kirkkautta

Kameran näytön kirkkaus ei ehkä ole ensimmäinen asia asia, johon tulee kiinnitettyä huomiota kuvauspaikalla, mutta sillä on yllättävän suuri merkitys – varsinkin hämärän ja pimeän aikaan kuvattaessa.

keskiviikko 30. syyskuuta 2020 teksti S. Winter

Kameran nestekidenäytöstä on paljon apua kuvattaessa. Oikein säädettynä se näyttää otettavan kuvan valottumisen etukäteen, ja kuvan ottamisen jälkeen näytöltä voidaan tarkistaa, onko se todellakin oikein valottunut ja terävä.

Vuosien mittaan kameravalmistajat ovat tehneet näytöistä suurempia ja kirkkaampia, ja joissakin kameroissa voidaan jopa muokata raakatiedostoja ja lähettää ne matkapuhelimeen, jolloin ei tarvita lainkaan tietokonetta.

Nestekide- eli lcd-näytöillä on monia etuja mutta myös haittoja. 

> Lue myös: Kameroiden kuvakennojen koot

Kirkas näyttö vie pimeänäön

Yötaivasta kuvattaessa on tärkeää, että kuvaajan silmät tottuvat ensin pimeyteen, koska muuten on mahdotonta havaita pieniä kaasupilviä, jotka osoittavat Linnunradan ytimen.

Monet astrokuvaajat käyttävät punaisia otsalamppuja, koska ne eivät pilaa pimeänäköä. Jo nyt osaatkin varmaan kuvitella, mitä tapahtuu, kun käynnistää pimeässä kameran ja eteen avautuu kirkas näyttö.

Kyllä, pimeänäkö katoaa kertaheitolla. Eikä näyttö ole ainut vaara. Jos käytössä on peilitön järjestelmäkamera, sen liian kirkkaaksi säädetty elektroninen etsin voi pilata pimeänäön.

> Lue myös: Kameran laiteohjelmisto on syytä päivittää

Siksi kannattaa himmentää kameran näytön kirkkautta

Himmennä kameran näytön kirkkautta, ennen kuin lähdet kuvaamaan yötaivasta.

© ChameleonsEye / Shutterstock.com

Näytön kirkkaus voi hämätä myös päivänvalossa

Liian kirkas tai tumma näyttö voi olla ongelma myös päivänvalossa kuvattaessa.

Näytöltä tarkistetaan useimmiten se, ovatko kuvat valottuneet oikein. Se on kätevää, kunhan näyttöä ei jää tuijottamaan minuuteiksi, jolloin kuvattava kohde ottaa jalat tai siivet alleen.

Toinen asia, jota ei ehkä monesti tule ajatelleeksi, on se, että näytön kirkkaus vaikuttaa tapaan, jolla katsomme kuvia.

Jos näyttö on liian kirkas, näyttää siltä kuin kuva olisi ylivalottunut. Jos taas näyttö on liian tumma, näyttää siltä kuin kuva olisi alivalottunut.

Alla olevat kuvat paljastavat, kuinka näytön kirkkaus vaikuttaa oikein valottuneeseen kuvaan.

> Lue myös: Tätä tarkoittavat objektiivin aukkoarvot

Yksistään näytön kirkkaus ei vaikuta siihen, millaisena näemme kuvan valotuksen, vaan asiaan vaikuttaa myös kuvausympäristön valaistus.

Kirkkaassa auringonvalossa tarkasteltuna oikein valotettu kuva voi näyttää alivalottuneelta, kun taas pimeässä tarkasteltuna sama kuva voi näyttää ylivalottuneelta.

Histogrammi ei valehtele

Ratkaisu on hyvin yksinkertainen: tarkista histogrammi aina, kun olet epävarma siitä, onko valotus kohdallaan. Histogrammi ei koskaan valehtele, mutta sitä on osattava lukea oikein, kuvauskohteen mukaan, ja myös makuasioilla ja tyylikeinoilla on tässä oma merkityksensä.

Jos histogrammi painottuu vasempaan reunaan, kuva on ainakin osittain alivalottunut. Jos se taas painottuu oikeaan reunaan, kysessä on ylivalottuminen. Teknisesti ottaen valotus on teoriassa onnistunut silloin kun histogrammin käyrä jakaantuu koko sävyskaalalle, vieläpä niin, että se on reunoissa matalalla ja keskellä korkeammalla.

Tämä tosin vaihtelee kuvan ja kohteen mukaan, mutta yhtäkaikki kameran näytön kirkkaus tulee aina säätää niin, että se sopii siihen valoon, jossa kuvataan.

Joissakin kameroissa voit tämä voidaan lisätä pikavalikkoon, jolloin samaa asetusta ei tarvitse alivalikoissa joka kerta erikseen.

Auringonvalossa voi olla vaikea nähdä, mitä pimeällä näytöllä tapahtuu, joten silloin kirkkautta tulee lisätä tuntuvasti. Hämärässä, esimerkiksi konsertissa tai tähtitaivaan alla, on taas parasta käyttää himmeintä asetusta.

> Lue myös: Tässä ovat tämän hetken parhaat kamerat

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!