Videokuvausta järjestelmäkameralla

Peilittömällä tai peilijärjestelmäkameralla syntyy hyviä videoita.

© Shutterstock

Näin kuvaat videota peilittömällä tai peilijärjestelmäkameralla

Useimmilla uusilla kameroilla syntyy laadukasta videota - jopa suurella 4K-resoluutiolla. Kaikki ei silti aina mene kuin suunniteltiin. On monia asioita, jotka on huomiotava, jotta videosta tulee hyvä. Tässä parhaat vinkkimme.

tiistai 18. syyskuuta 2018 teksti P. Siersbæk

On useita tekijöitä, jotka on otettava huomioon, kun peilittömällä tai peilijärjestelmäkameralla tehdään videota - esimerkiksi valotusaika, aukko ja herkkyys.

Asetukset vaikuttavat videoon periaatteessa samalla tavoin kuin valokuvaankin. esimerkiksi suurella aukolla terävyysalue on pieni, kuvattiinpa sitten videota tai valokuvaa.

Jos kuvaat videota täysautomatiikalla, moni asia jää hallitsemattomaksi, etkä voi säätää asetuksia sen mukaan kuin on tarvis. 

Siksi ensimmäinen askel hyvään videoon järjestelmäkameralla on täysautomatiikasta luopuminen. 

Mikä kuvausohjelma sopii parhaiten videokuvaukseen?

Puoliautomatiikat kuten A, S ja P sopivat videoon paljon täysautomatiikkaa paremmin, mutta käsin säätäminen on mielestämme paras vaihtoehto. 

Sillä voidaan valita ne videoasetukset, jotka sopivat liikkumattomiin otoksiin tai toimintakuvaukseen. 

Täysin ratkaisevaa on, kuvataanko esimerkiksi 25 vai 60 kuvaa sekunnissa. 

Yhtenäiseen valotukseen päästään valitsemalla kiinteät arvot, jotka eivät muutu, vaikka valo muuttuisikin. Sama pätee valkotasapainoon. 

Jos nämä asetukset muuttuvat video-otoksen aikana, on tulos amatöörimäinen. 

> Lue myös: Valkotasapainoasetusten käyttö 

Paras tiedostomuoto järjestelmäkameran videolle

Valokuville suositeltavin tiedostomuoto on raakatiedosto, jossa on eniten kuvatietoa. Aivan sama ei päde videoon, koska videolle ei ole olemassa raakatiedostomuotoa.  

Kannattaa ajatella, että video koostuu lukuisista yhteen liitetyistä jpg-tiedostoista. Sen vuoksi esimerkiksi kuvatyylin valinta vaikuttaa valmiiseen videoon.

Paras lähtökohta videolle ovat neutraalit asetukset, joissa kontrasti ja terävyys ovat pienimmillään. 

Värejä voidaan aina muuttaa videon muokkausvaiheessa, jossa niiden hallitseminen on paljon helpompaa. Joitakin asetuksia käytetään vain ammattimaisessa tuotannossa, ja niihin emme tässä puuttu. 

Käymme läpi keskeiset asetukset ja toiminnot, joilla pääset alkuun.

1. Käytä oikeaa valotusaikaa järjestelmäkameran videossa
2. Käytä oikeaa aukkoa
3. Hallitse videon valoa Auto ISO:lla
4. Hallitse videon tarkennus
5. Vakaampia video-otoksia jalustalla
6. Hallitse videon ääntä

1. Käytä oikeaa valotusaikaa järjestelmäkameran videossa

Valotusaika ei saa olla liian lyhyt, jotta liikkeet ovat sulavia. Pieni liike-epäterävyys tekee luonnollisen vaikutelman.

Käytä valotusaikana puolta kuvausnopeudesta eli frame ratesta. Jos nopeus on esim. 24 kuvaa sekunnissa, käytä 1/50 sekuntia.

Useimpiin video-otoksiin sopii 24–30 kuvaa sekunnissa, mutta hidastettuun eli slow motion -kuvaukseen sopii 60 kuvaa sekunnissa tai vielä enemmän. Tätä lyhyemmillä valotusajoilla voi tulos näyttää luonnottomalta.

Alla olevilta videoilta näet, miten valotusaika vaikuttaa videoon.

2. Käytä oikeaa aukkoa

Tausta pehmenee kaunisti valovoimaisilla objektiiveilla. 

Suurilla aukoilla, esim. aukolla F2,8 ei kohde kuitenkaan saisi liikkua syvyyssuunnassa pois terävyysalueelta, koska terävyysalue on varsin pieni.

Kun otoksen aikana zoomataan objektiivilla, jonka aukko ei pysy polttovälialueella vakiona, se vaikuttaa selvästi valotukseen, koska aukko vaihtuu esim. F3,5:sta F6,3:een, kun siirrytään laajakulmalta teleen.

Vakioaukkozoom sopii siis parhaiten järjestelmäkameralla tehtyihin video-otoksiin.

3. Hallitse videon valoa Auto ISO:lla

kameran herkkyys kannattaa yleensä pitää Auto ISO:lla. 

Silloin kamera ottaa huomioon muuttavan valaistuksen ja pitää valotuksen yhtenäisenä valotusajasta ja aukosta riippumatta. 

Jos kuvaat videota pilvisenä päivänä kiinteällä herkkyydellä ja esim. aukolla F4.0, ja aurinko pilkahtaa esiin, muuttuva valaistus pilaa otoksen ylivalottamalla sen. Vältät sen käyttämällä Auto ISO:a.

Opi lisää Auto ISO -toiminnosta tästä artikkelista.

4. Hallitse videon tarkennus

Automaattitarkennus sopii yksinkertaisiin, liikkumattomiin kohteisiin, ja joissain tapauksissa sillä voidaan seurata liikkuvaa henkilöä. Kamera voi kuitenkin kesken kaiken tarkentaa etualalaan tai toiseen henkilöön, jos kuvassa on liikettä.

Jos kameran kosketusnäytöllä voidaan tarkentaa, voit koskettaa kohtaa, johon haluat tarkentaa.

Turvallisinta on kuitenkin tarkentaa käsin, koska silloin hallitset tarkennuksen varmasti.

> Etunurkassa on videokurssi, jossa tarkennetaan käsin. Katso video tästä. (vain tilaajille)

5. Vakaampia video-otoksia jalustalla

Saat tehtyä parempia ja vakaampia otoksia, kun käytät jalustaa. 

Silloin myöskään kuvanvakaimen ääniä ei synny eivätkä ne pääse mikrofoniin. Oikealla näet kolme asiaa, joilla pääset eteenpäin.

Voit myös mennä askeleen pidemmälle ja investoida gimbaaliin, jonka avulla kameran liikkeet muuttuvat pehmeiksi ja keveiksi. 

Lue myös: Hyvä syy käyttää gimbaalia

Gimbaali järjestelmäkameran videokuvaukseen

Gimbaalilla voit pitää kameran vakaana ja saat aikaan erinomaisia, liukuvia video-otoksia. 

Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

6. Hallitse videon ääntä

Kaikissa kameroissa on mikrofoni. Kameran oma mikrofoni vangitsee kuitenkin helposti myös kuvanvakaimen ja tarkennusmoottorin äänet, ja samoin kameran liikuttelun äänet tallentuvat helposti videolle.

Jos kamerassa on mikrofoniliitäntä, kannattaa hankkia erillinen mikrofoni, joka voidaan kiinnittää kameran salamakenkään.

Erillinen mikrofoni maksaa siinä 80 euroa. Sen avulla videoon saadaan selvästi parempi ääni kuin järjestelmäkameran omalla mikrofonilla. Esimerkiksi Røde tekee kameroihin todella hyviä mikrofoneja. 

Røden mikrofoni peilittömään ja peilijärjestelmäkameraan

Videon ääni paranee selvästi tällaisella kameraan kiinnitettävällä mikrofonilla verrattuna kameran omaan mikrofoniin.Kameran ääniasetukset kannattaa tarkistaa ennen kuvauksia. Silloin tiedät etukäteen, miten monipuolisesti voit työskennellä äänen kanssa omalla kamerallasi.

© Røde

Haluatko valokuvausuutisia postilaatikkoosi?

Jokaviikkoisessa uutiskirjeessämme on mielenkiintoisia valokuvausartikkeleita, uutisia ja vinkkejä.

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat kameraasi varten perusteellisen aloitusoppaan e-kirjana. Sen avulla opit hallitsemaan niin aukon, herkkyyden kuin valotusajankin – ja paljon muuta. 

Tilaa uutiskirje tästä. Voit peruuttaa tilauksen koska vain. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!