Auringonlasku tallentuu puhelimella

Sävykästtä kuvaa puhelimen HDR-toiminnolla

Uusimmilla puhelimilla saa paitsi parempia valokuvia, HDR-toiminnolla saa myös enemmän yksityiskohtia ja enemmän sävyjä.

keskiviikko 16. maaliskuuta 2022 teksti K. Engbo

Tavallisella kameralla ei saa tallennettua kaikkia sävyjä esimerkiksi auringonlaskusta, jossa on tumma etuala ja vaalea taivas. Taivaasta tulee helposti liian vaalea tai etualasta täysin tumma. 

Jotta saisi luonnollisemman lopputuloksen, kannattaa ottaa kohteesta useampia kuvia eri asetuksilla ja yhdistää ne tietokoneella erityisillä ohjelmilla. Näin saat kuvia, jossa näkyvät sekä vaaleat että tummat sävyt. >Lue myös: Näin saat parempia selfieita

Edistyneimpien puhelinten kameroilla on etunaan prosessoriteho, joten niillä useamman kuvan yhdistäminen käy kätevästi valitsemalla HDR-toiminto (High Dynamic Range), niin puhelimen kamera ottaa kohteesta useamman kuvan eri asetuksilla ja yhdistää ne. 

Kuviin saa enemmän yksityiskohtia sekä etualalle että taustaan, ja jos puhelimessa vielä on HDR-näyttö, kirkkaat kohteet hehkuvat erityisen voimakkaina, jolloin kuvat näyttävät aivan uskomattomilta. 

HDR-maisema

HDR:llä saa sekä tummat että kirkkaat kohteet näkymään. 

HDR-video

Aiemmin HDR oli vain valokuvien ominaisuus, mutta nyt muutamilla puhelimilla saa HDR-videota. HDR-ominaisuus on ainakin Applen iPhone 12 -malleissa sekä Samsungin ja Sonyn uusimmissa malleissa.

HRD-kuvat ja videot näyttävät parhaalta HDR-näytöillä, eivätkä erityisen luonnollisilta tai sävykkäiltä näytöillä, jotka eivät kykene toistamaan HDR:ää. 

>Lue myös: Näin teet timelapse-videoita

HDR-videostandardeja on useita, mm. HLG, Dolby Vision ja HDR10+, pääsääntöisesti HDR-tallenteita voi katsoa eri standardeilla, esim. Dolby Visionilla, vaikka tallenne olisi tehty HDR10+-standardilla. 

HDR-videon tallentaminen puhelimella

iPhoneilla valitse puhelimen Kamera-asetuksista HDR ja videota nauhoittaessa valitse HDR-video. 

Android-puhelimilla HDR valitaan kamerasovelluksesta ja se asetetaan päälle Videon asetuksista.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!