Darktable haastaa Adobe Lightroomin

Lightroomin tavoin käsittelyosio koostuu oikealle sijoitetuista paneeleista ja niihin kuuluvista säätimistä.

© Darktable

Maksuton Darktable-raakamuunnin haastaa Lightroomin

Maksuttomasta Darktable-raakamuuntimesta on julkistettu uusi versio, jota on saatavana nyt myös Windows-koneisiin. Me olemme jo kokeilleet sitä.

maanantai 8. tammikuuta 2018 teksti Kristoffer Engbo

Tähän asti Maceissä ja Linux-koneissa vuosia toiminut ilmainen raakakuvamuunnin nimeltä Darktable toimii vihdoin myös Windowsissa. 

Darktable muistuttaa Lightroomia mutta on vapaaehtoisten kehittämä, nk. avoimen lähdekoodin ilmaisohjelma.

Samoin kuin Lightroomissa, tuodaan kuvat ohjelmaan, ja työstää voidaan sekä raw- että jpeg-tiedostoja. Kuville voidaan mm. antaa hakusanoja, ja kuvat voidaan myös sijoittaa kartalle kuvauspaikan mukaan.

Lue myös: Uudet toiminnot parantavat Lightroom CC:tä 

Monia säätömahdollisuuksia

Kuvankäsittelyosio on toiminnoiltaan rikas. Perssäätöjen lisäksi ohjelma poistaa kuvista utuisuutta ja kloonaa pois läiskiä.

Hyväksi yllätykseksi ohjelma osaa myös korjata objektiivivirheet. Kokonaisuudessaan kuitenkin hyvän, viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamminen vaatii monien paneelien ja säätimien läpikäymistä.

Kokeile Digikuvan Etunurkkaa, josta löytyy mm. videoita, oppaita ja kuvankäsittelyn esiasetuksia. Tilaa samalla yksi numero hintaan 3,90.

Käyttömukavuus niin ja näin

Darktable-kuvankäsittelyohjelma

Darktable näyttää valokuvat kuvakkeina, ja kuviin voidaan lisätä mm. hakusanoja.

© Darktable

Käyttöliittymä ei oleerityisen looginen, sillä eri toimintojen löytyminen on hankalaa, ja säätimien ja paneelien nimet ovat kryptisiä, joten välillä jouduimme arvailemaan niiden tarkoitusta ja kokeilemaan summassa.

Jäimme myös kaipaamaan mahdollisuutta maalata paikallisia säätöjä kuviin, sillä emme ainakaan löytäneet niitä. Meidän oli myös turvauduttava käsikirjaan, jota ilman emme olisi osanneet viedä käsiteltyjä kuvia haluamaamme sijaintiin.

Ohjelmassa on kuitenkin paljon hyvää, joten hatunnosto kunnianhimoisille kehittäjille. Kehittämistä on vielä erityisesti käytettävyydessä, sillä meistä tuntui koko ajan, ettei kuvien käsitteleminen tällä ohjelmasta ole oikeastaan meidän omissa käsissä.

Jos haluat kokeilla Darktablea, voit ladata sen täältä.

Jos olet kiinnostunut muistakin kuvankäsittelyn ilmaisohjelmista, katso, mitkä ovat meidän suosikkimme.

> Tilaa 2 numeroa Digikuvaa, niin saat myös 142-sivuisen Photoshop-kirjamme, jossa on runsaasti kuvankäsittelyohjeita Adoben ohjelmiin, yhteishintaan 14,90. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!