Valokuvien tiedostomuodot
© Shutterstock.com

Perehdy valokuvien tiedostomuotoihin

Sekä kamerassa että tietokoneella voi valita erilaisia tiedostotyyppejä valokuvien tallentamiseen, mutta mitä niistä kannattaisi käyttää? Tässä on yhteenveto tärkeimmistä formaateista.

sunnuntai 17. heinäkuuta 2022 teksti K. Engbo

Valokuville on tarjolla useita eri tiedostomuotoja, joilla on omat etunsa ja haittansa. Siksi kuvien sopiva tallennusmuoto tietokoneella tai kamerassa ei aina ole aivan yksiselitteinen. Se riippuu nimittäin siitä, mihin kuvia käytetään.

Alla on yhteenveto yleisimmistä formaateista sekä niiden eduista ja haitoista.

>Lue myös: 4 ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa 

Gif

Tämä muoto sopii erityisen hyvin pienille ja mahdollisesti pientä liikettä sisältäville kuville, joita käytetään verkossa. Gif-kuvia voidaan myös tallentaa niin, että niissä on läpinäkyviä alueita. Kuvissa voi kuitenkin olla vain hyvin vähän värisävyjä, joten kuvanlaatu on heikko.

Edut: Laajasti käytössä verkossa ja voi sisältää liikettä sekä läpinäkyvyyttä.

Heikkoudet: Huono kuvanlaatu, ja liikettä sisältävät kuvat voivat viedä paljon tallennustilaa.

Heif

Useat kamerat ja puhelimet voivat nyt tallentaa kuvia heif-muotoon. Se on pakattu muoto, joka tarjoaa saman kuvanlaadun kuin jpeg, mutta vaatii vain noin puolet tilasta. Lisäksi heif-tiedostot voivat sisältää liikettä. Heif-tiedostojen tiedostopääte on usein heic. Formaatti ei kuitenkaan ole vielä kovin laajalle levinnyt, joten kaikki laitteet ja ohjelmat eivät pysty lataamaan sitä.

>Lue myös: Paras sovellus kuvankäsittelyyn

Valokuvaaja ja älypuhelin

Useat älypuhelimet voivat tallentaa kuvia heif-muodossa. Se on kätevää, jos katselet kuvia puhelimella, sillä se säästää tilaa, mutta muilla laitteilla katselu voi olla hankalaa.

© Shutterstock.com

Edut: Heif-muoto vie vain vähän tilaa verrattuna sen korkeaan laatuun. Voi sisältää liikettä.

Heikkoudet: Ei vielä kovin laajalle levinnyt. Voi olla hieman työläämpi käyttää kuin esimerkiksi jpeg. Pakattu tiedostomuoto.

Jpeg

Jpeg-muodon käyttöönotosta on kulunut 30 vuotta, ja formaatti on erittäin laajalle levinnyt, sillä se ei vie paljon tilaa ja näkyy kaikilla laitteilla. Se on pakattu kuvaformaatti, ja voit valita itse, kuinka paljon kuvaa pakataan. Tiukempaan pakkaaminen tekee tiedostokoosta pienen, mutta kuvanlaatu on heikko. Väljä pakkaus jättää tiedostot suuremmiksi, mutta ne ovat myös erittäin korkealaatuisia. 

Jpeg-kuva

Jpeg-pakkaus vaikuttaa muun muassa taivaan hentoihin sävyihin. Vasemmalla puolella tiedoston pakkaus on väljempi ja oikealla tiukempi. Tiukkaan pakkaaminen on tuonut taivaalle heikkoja raitoja. Toisaalta tiedosto vie tilaa noin kuudesosan.

Edut: Erittäin laajalle levinnyt ja laadukas kokoonsa nähden.

Heikkoudet: Ei voi sisältää tasoja. Vie enemmän tilaa kuin heif. Pakkaaminen heikentää kuvanlaatua.

Png

Tämä muoto sopii erityisen hyvin netissä käytettäville kuville, ja kuvissa voi olla läpinäkyvyyttä.  Kuvanlaatu voi olla erittäin hyvä, mutta tiedostoista saattaa tulla suuria, jos ne tallennetaan ilman pakkaushävikkiä. Siksi se sopii parhaiten kuviin, joissa on läpinäkyvyyttä.

Edut: Korkealaatuinen ja voi sisältää läpinäkyvyyttä.

Heikkoudet: Vie suhteellisen paljon tilaa.

Psd

Psd on Photoshopin oma tiedostomuoto. Kuvat tallennetaan sillä pakkaamattomina, joten laatu säilyy ja voit tallentaa ne tasoissa. Voit myös tallentaa 16-bittisiä kuvia, joissa on paljon enemmän värisävyjä kuin tavallisissa kahdeksanbittisissä kuvissa, kuten jpeg-kuvissa. Siksi psd-formaatti on fiksu vaihtoehto kuvankäsittelyprojekteihin.

Tiedostot vievät kuitenkin huomattavasti tallennustilaa etenkin, jos niitä kertyy paljon. Mikäli tiedoston koko ylittää kaksi gigatavua, Photoshopissa voidaan valita Large Document Format, jonka tiedostopääte on psb, mutta muutoin se vastaa psd:tä. Vaikka psd on Photoshopin oma muoto, tiedostot voidaan lukea myös joillakin muilla ohjelmilla.

Tasopaletti Photoshopissa

Psd-tiedosto tallentaa kaikki Photoshopin tasopaletin tasot, joten ne ovat käytettävissä, kun avaat kuvan uudelleen.

Edut: Psd tallentaa kuvien tasot ja takaa korkean kuvanlaadun

Heikkoudet: Psd-tiedostot vievät paljon tilaa, eikä niitä voi avata kaikissa ohjelmissa

Raw

Monilla kameroilla voi tallentaa kuvat raakamuodossa, jolloin ne sisältävät kaiken mahdollisen kuvatiedon. Lyhyesti sanottuna kyse on siitä, kuinka paljon valoa kuhunkin pikseliin on osunut. Se tarjoaa paljon enemmän mahdollisuuksia kuvankäsittelyyn, jolloin voit saada paljon yksityiskohtia esiin ja hallita värejä tarkasti. 

>Lue myös: 9 vinkkiä paremmaksi valokuvaajaksi kehittymiseen

Siksi raakakuvatiedostot soveltuvat ainoastaan kuvankäsittelyyn, jossa ne muunnetaan yleensä jpeg-muotoon, eivätkä kaikki ohjelmat pysty avaamaan raakakuvia. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta et voi myöskään tallentaa kuvia raakamuodossa kuvankäsittelyohjelmalla. 

Jokainen kameramalli laatii ainutlaatuisia raakatiedostoja, joten kun uusi kamera tulee markkinoille, kuvankäsittelyohjelmat on päivitettävä ennen kuin niillä voi avata uuden kameran raakakuvia.

Raakatiedostojen tiedostopääte vaihtelee kameramerkistä toiseen. Canonin nimitys on esimerkiksi cr3, Nikonin nef ja Sonyn arw. 

Raakakuva Photoshopissa.

Ohjelmilla, joissa on Photoshopin tapaan valmiina raakakuvamuunnin, voi muokata raakakuvia ja tallentaa ne esimerkiksi jpeg-kuviksi.

Edut: Kameran optimaalisen kuvanlaadun saa käyttöön. Tietokoneella voi saada paljon sävyjä esiin.

Heikkoudet: Tiedostot vievät suhteellisen paljon tilaa ja vaativat kuvankäsittelyä.

Tiff

Tiff-muoto on hyvä valinta, jos haluat tallentaa kuvia ilman kuvanlaadun heikkenemistä. Tiedostot voidaan pakata laadun kärsimättä, ja ne voi tallentaa 16-bittisinä ja tasoittain. Lisäksi monet ohjelmat voivat avata tiff-kuvia. Tiedostoista tulee kuitenkin suuria, ja ne vievät yleensä viidestä kymmeneen kertaa enemmän tilaa kuin esimerkiksi jpeg.

Edut: Kuvat voidaan tallentaa tasoina, ja kuvanlaatu on hyvä. Lukuisien ohjelmien tukema muoto

Heikkoudet: Tiedostot vievät paljon tilaa varsinkin, jos käytetään tasoja.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!