Muokattavan kohteen valinta Lightroomissa

Maskit merkitään Lightroomissa punaisella, ja väri osoittaa, mitä aluetta säädetään.

3 helppoa tapaa tehdä valintoja Lightroomissa

Lightroomiin on lisätty erinomaisia työkaluja, joilla muokattavat kohteet voidaan valita tarkasti, jotta säädöt voidaan kohdistaa vain tietyille alueille. Tässä on kolme tapaa saada entistä parempia kuvia ohjelman avulla.

keskiviikko 7. kesäkuuta 2023 teksti K. Engbo

Lightroomissa on helppoa säätää tiettyjä osia kuvasta vaikuttamatta muihin. Se onnistuu kohteen valinnoilla, joita Lightroomissa kutsutaan maskeiksi. Lightroom on tehnyt tarkkojen valintojen tekemisestä helppoa. Ohjelma tunnistaa kohteet automaattisesti, joten käyttäjä voi rauhassa keskittyä säätöihin.

>Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen filmikameroista

Kaikki vaiheet tehdään Develop-moduulissa, jossa valitaan ensin oikealta Masking ja sitten esimerkiksi Subject, jolloin Lightroom valitsee automaattisesti pääkohteen ja säädöt kohdistuvat vain siihen.

Säädöt tehdään liukusäätimillä, jotka tulevat näkyviin, kun maski on luotu. Alla kerromme, miten voit valita muokattavan kohteen helposti ja saada siten entistä parempia kuvia. 

1. Lightroom voi säätää kasvojen yksityiskohtia

Lightroomissa on sisäinen tekoäly, joka löytää ihmisten lisäksi myös kasvojen yksittäiset osat. Sen avulla voit helposti valita hiukset, silmät tai huulet ja säätää vain niiden asetuksia. Valitse Lightroom Classicissa Develop. Napsauta Basic-paneelin yläpuolella olevaa Masking-painiketta ja odota, kunnes kuva on analysoitu ja henkilö näkyy pienoiskuvana People-kohdassa. Napsauta henkilöä ja valitse, mitä maskiin sisällytetään.

>Lue myös: Yhdeksän vinkkiä valokuvaajana kehittymiseen

Voit valita koko henkilön valitsemalla Entire Person tai voit säätää esimerkiksi pelkkää silmien väriä valitsemalla Iris and Pupil .

Napsauta Create Mask, minkä jälkeen voit säätää maskin aluetta liukusäätimillä.

Lightroomissa säädetty muotokuva

Tässä valitsimme ihon ja silotimme sitä. Myös hiukset valittiin erikseen ja niitä muutettiin tummemmiksi. Silmistä tehtiin siniset iiriksen ja pupillien maskilla.

2. Taivasta voidaan tehostaa

Taivaan säätäminen muuhun kuvaan vaikuttamatta on nyt erittäin helppoa. Alla olemme tummentaneet Pariisin taivasta ja lisänneet värejä ja samalla pitäneet Eiffel-tornin ja etualan alkuperäisinä. 

Lightroomissa säädetty taivas

Lightroom tunnisti taivaan automaattisesti, joten pystyimme säätämään sitä helposti vaikuttamatta muuhun kuvaan. Alkuperäinen on vasemmalla ja muokattu versio oikealla.

Napsauta Develop-moduulissa Masking ja valitse Sky. Lightroom analysoi kuvan ja loi taivaalle maskin, jolloin säädöt koskivat vain sitä. Tone-kohdassa tummensimme taivasta muita kohtia muuttamatta siirtämällä Exposure-liukusäädintä vasemmalle.

Tehostimme taivaan värejä siirtämällä Saturation-liukusäädintä oikealle. 

3. Valinta värien perusteella

Lightroomissa säädetty droonikuva

Kuvan vasen puoli näyttää alkuperäisen kuvan, ja oikealla puolella tietä on säädetty paljon tummemmaksi.

Lightroomissa voidaan valita kuvan jotkin värit tai kirkkausalueet. Tämä tehdään käyttämällä Masking-kohdan Range-toimintoa. Tässä kuvassa merkittiin tie valitsemalla Color Range ja napsauttamalla tietä näyttöön ilmestyvällä pipetillä. Sen jälkeen teimme tiestä tummemman ja kontrastikkaamman säätämällä Tone-kohdan liukusäätimiä. Luminance Rangen avulla voidaan sen sijaan valita alueita kirkkauden perusteella.

>Katso video: Tässä ovat Lightroomin salaiset niksit

Kun olet napsauttanut jotakin väriä pipetillä, voit laajentaa tai rajata värialuetta Refine-liukusäätimellä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!