auringonlasku
© Kristoffer Engbo

Lightroom: siksi valkotasapaino vaihtelee

Valkotasapainon asettaminen Lightroomissa on ratkaisevan tärkeää kuvan värien kannalta, mutta liukusäätimet voivat vaikuttaa eri tavoin eri kuvissa. Nyt kerromme syyt.

torstai 19. joulukuuta 2019 teksti K. Engbo

Lightroomin valkotasapainoasetuksilla hallitaan valokuvien värisävyjen lämpimyyttä ja kylmyyttä eli värilämpötilaa sekä vihreään tai violettiin eli magentaan vivahtamista.

Valkotasapainoasetusta käytetään yleensä kompensoimaan valon väriä, joten esimerkiksi valkoisesta puserosta tehdään kahdella liukusäätimellä valkoinen, vaikka valo olisi kuvaushetkellä keltaista.

Säätimistä toinen eli Temp vaikuttaa värilämpötilaan (kylmä–lämmin), kun taas toinen eli Tint säätää sävyjä vihreän ja magentan välillä.

> Lue myös: 3 tapaa löytää oikea valkotasapaino

Raakakuviin tarkka valkotasapaino

Säädettävät arvot voivat ja saavat raakakuvatiedostoissa vaihdella kuvasta toiseen paljonkin.

Esimerkiksi Temp-liukusäätimen arvo voi olla 4850, kun kuva avataan, ja liukusäädintä voi säätää välillä 2000–50 000. Tint voi olla +3:ssa, ja sitä voi säätää -150:stä +150:een.

Kuva kolmella eri valkotasapainoasetuksella

Kuvalle ei välttämättä ole yhtä ainutta oikeaa valkotasapainoasetusta. Tässä olemme asettaneet Tempin arvoon 3720 ja Tintin arvoon +25. Keskellä on kameran tekemä valinta, jossa Temp eli värilämpötila on 4850 ja Tint eli sävy +3. Oikealla olemme asettaneet lämpötilaksi 7500 ja sävyksi +15.

© Kristoffer Engbo

Muissa kuvissa (esim. jpg) molemmat liukusäätimet ovat kuvaa avattaessa arvossa 0, ja molempia voidaan säätää -100:sta +100:aan.

Ja miten ne liittyvät toisiinsa, siihen on olemassa hyvä selitys.

Raakakuvia käsiteltäessä valkotasapainoa hallitaan täysin itse, ja valkotasapainoasetus valitaan vain kuvankäsittelyssä. Kuva aukeaa samalla valkotasapainolla, joka valittiin kamerasta kuvaushetkellä, esimerkiksi 4850, mutta sitä voi säätää kuvamkäsittelyssä vapaasti eikä kuvanlaatu kärsi.

valkotasapaino Lightroom

Täällä on avattuna raakakuvatiedosto. Kamera on käyttänyt Kelvin-arvoa 4850, joka näkyy Temp-säätimen arvossa, kun kuva avataan.

© Digikuva

Kelviniarvo 4850 kertoo kuvauspaikan valaistuksen värilämpötilan kuvaustilanteessa.

Voit kuitenkin vapaasti valita jonkin muun kelvin-arvon, esimerkiksi 3500 tai 6000, jos arvelet sen sopivan kuvaan paremmin. Samoin voit valita tasapainon vihreän ja magentan välillä makusi ja tilanteen tai kuvan vaatimusten mukaan.

> Lue myös: Mikä on harmaakortti ja miten sitä käytetään?

Jpeg suo vähemmän vaihtoehtoja

Jos sitä vastoin avaat jpeg-tiedoston, kamera on määrittänyt valkotasapainon sekä valinnut kuvan värisävyt pitkälle valmiiksi.

Värintoistoa voidaan silti rukatya kuvankäsittelyohjelmassa jossain määrin, mutta valkotasapainoa ei voi asettaa yhtä tarkasti kuin raakakuvien kohdalla.

valkotasapaino Lightroom

Tässä on avattu yllä olevan kuvan jpeg-versio. Liukusäätimet näyttävät nyt arvoa 0 kameran valitseman kelvin-arvon sijaan.

© Digikuva

Lightroom ei myöskään tiedä, mitkä kelvin-arvot kamera on valinnut kuvanottohetkellä, joten liukusäätimet asettuvat arvoon 0, kun jpeg-kuva avataan. Säätimillä sitä voi sitten säätää lämpimämmäksi tai viileämmäksi.

> Tutustu Lightroom-videopakettiimme!

Lisäksi on eroja siinä, kuinka monta esiasetusta WB:n vieressä olevasta valikosta voidaan valita. Raakakuvalle voidaan valita esimerkiksi päivänvalo, pilvinen sää tai varjokohtien valkotasapaino, kun taas jpeg-tiedostolle voidaan valita vain kameran valitsemat tai automaattiset asetukset.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!