Yrityksen ohjelmisto on saanut useita palkintoja mm. vuoden parhaista valokuvaohjelmista ja hyvästä graafisesta suunnittelusta. Skylum on saanut tunnustusta erityisesti käyttäjäystävällisestä Luminar-ohjelmastaan.
Etunurkassa olemme useita kertoja tarjonneet täysversioita Skylumin ohjelmista yhteistyössä yrityksen kanssa, ja ne ovat olleet aina erittäin suosittuja lukijoiden parissa.
Keskustelimme Skylumin toimitusjohtajan Ivan Kutaninin kanssa muun muassa saadaksemme hänen näkemyksensä siitä, mikä on tuonut heille menestystä, ja kuullaksemme, millaisena hän näkee kuvien muokkauksen tulevana vuonna.

Ivan Kutanin on työskennellyt Skylumilla vuodesta 2017 ja hänestä tuli toimitusjohtaja vuonna 2021.
Vahva panostus kuvankäsittelyohjelmiin
Skylum aloitti vuonna 2009 nimellä Macphun Software ja kehitti erityisesti kaikenlaisia puhelinsovelluksia. Vuonna 2011 yritys kehitti ensimmäisen kuvankäsittelyohjelmansa tietokoneelle, FX Photo Studio Pron, ja vähitellen he keskittyivät yksinomaan kuvankäsittelyohjelmistojen luomiseen.
Tuolloin markkinoilla oli jo monia vakiintuneita ohjelmia, kuten Photoshop, Paint Shop Pro ja DxO Optics Pro. Silti Skylum onnistui menestymään kuvankäsittelyohjelmillaan, mikä johtuu Ivan Kutaninin mukaan siitä, että yritys näki mahdollisuuden valmistaa ohjelmia, jotka eivät olleet niin monimutkaisia kuin monet muut ohjelmat tuolloin.
"Teimme helppokäyttöisiä ohjelmistoja ja luovia ohjelmia. Se johti menestykseen. Markkinat muuttuvat, mikä on meille hyväksi, sillä haastamme itseämme aina tekemään uusia asioita. Juuri siksi aloimme käyttää tekoälyä noin kuusi vuotta sitten. Näimme, miten teknologiaa voisi parantaa. Siitä lähtien, kun aloitimme kuvankäsittelyohjelmistojen valmistuksen, toiminnan ytimessä on ollut uutta luova kehitysosasto. Ymmärsimme, että se loisi perustan menestykselle", hän sanoo.
>Lue myös: Parhaat mobiilisovellukset valokuvaukseen
Ivan Kutaninin mukaan kehitysosastolla työskentelee noin puolet yrityksen 140 työntekijästä.

Skylum Luminar Neoon voi ostaa erilaisia laajennuksia erikoistarkoituksiin, kuten HDR-kuvien käsittelyyn tai kuvien focus stacking -pinoamiseen.
Tekoäly on kuin automaattivaihteisto
Skylum tunnetaan erityisesti ohjelmistoista, joissa on monia tekoälyä hyödyntäviä toimintoja. Kun kysyimme, eikö tekoäly vie käyttäjältä hallintamahdollisuuksia, Ivan Kutanin selittää:
"Olimme ensimmäisten joukossa tekemässä kuvanmuokkausta tekoälyn avulla, ja kehitimme monia teknologioita, kuten Accent AI ja Sky Replacement AI. Näimme silloin, että tekoälyn avulla voisi tehdä paljon asioita automaattisesti ja paremmin, mutta tekoälyn käyttö ei saa olla itseisarvo. Sen on tarkoitus auttaa käyttäjää toimimaan luovemmalla tavalla – sen ei pidä tukahduttaa luovuutta hoitamalla luovat asiat käyttäjän puolesta. Käytän sitä itse nähdäkseni, miltä kuva voi näyttää. Se antaa ideoita", hän kertoo ja jatkaa:
"Tekoäly on hyvä apulainen ja auttaa tekemään asioita helpommin. Se on kuin automaattivaihteisto. Nyt tekoäly voi vaihtaa vaihteita nopeammin kuin keskimääräinen käyttäjä. Se auttaa, mutta sen ei tarvitse olla monimutkaista. Jos vaihteiden vaihtaminen on osa luovuuttasi, automaattivaihteisto ei välttämättä ole avuksi", hän sanoo.

Relight AI:n avulla on helppo säätää esimerkiksi pelkästään etualan valoa, ja se on yksi Luminar Neon monista toiminnoista, jotka hyödyntävät tekoälyä.
Inspiraatiota omilta valokuvaajilta
Ivan Kutanin kertoo, että Skylumilla on yli 50 työntekijää, jotka myös kuvaavat, ja he ovat usein mukana keksimässä uusia ideoita. Lisäksi kehittäjät ovat hyvin perillä siitä, miten yrityksen valokuvaajat työskentelevät.
"Olen todella tyytyväinen kehittäjiimme, sillä he näkevät ratkaisuja ongelmiin ja keksivät ideoita. Jos olen lähtenyt liikkeelle ilman jalustaa, minun on valokuvattava käsivaralta ja ajateltava, että kameran on pysyttävä erittäin liikkumattomana hämärässä. Se oli yksi haasteista, joiden vuoksi suunnittelimme Supersharp-toiminnon Luminar Neolle. Teimme toiminnon, joka saisi käsivaralta otetut kuvat toimimaan kuin ne olisi otettu jalustalla", hän kertoo.

Supersharp on yksi Luminar Neon lisäominaisuuksista, joka voi korjata tarkennusvirheitä tai liike-epäterävyyttä.
Ivan Kutaninin mukaan kuvanmuokkauksessa on tähän saakka keskitytty lähinnä tasoittamaan eroa sen välillä, mitä valokuvaaja näkee omin silmin ja mitä kamera on tallentanut. Kuvanmuokkauksessa on siis kyse prosessissa, jossa kameralla saadusta kuvasta tehdään sellainen, jona kuvan haluat nähdä. Tämä on kuitenkin muuttumassa.
"Monet tekevät erilaisia kokeiluja kameroilla, puhelimilla, drooneilla ja toimintakameroilla luodakseen jotain uutta ja mielenkiintoista. Kyse on värien säädöstä, valon muuttamisesta ja musta luovemmasta muokkauksesta", hän sanoo.
Työtä sodan keskellä
Skylum on kansainvälinen yritys, mutta se on perustettu Ukrainassa ja sillä on edelleen suurin toimipaikkansa Kiovassa. Siellä oli noin 100 työntekijää, ja sodasta huolimatta kaupungissa on edelleen lähes 70 yrityksen työntekijää.
"He ovat todellisia sankareita, jotka ovat istuneet ja kehittäneet monimutkaisia asioita suojahuoneista ja joutuneet työskentelemään ilman sähköä – ajoittain jopa ilman vettä. Monet työntekijöistämme ovat väsyneitä tunneperäisistä syistä. He pelkäävät pommituksia", kertoo Ivan Kutanin.
"Pienissä kaupungeissa he voivat joutua olemaan ilman sähköä pari kolme peräkkäistä päivää. Näin ei ole kaikkialla, mutta yritämme auttaa työntekijöitämme eri asioissa, kuten tarjoamalla heille tehokkaita varavirtalähteitä. Jos he voivat päästä muualle, esimerkiksi Puolaan tai Yhdysvaltoihin, autamme heitä ja heidän perheitään. Monet eivät kuitenkaan voi lähteä Ukrainasta perheen vuoksi, eivätkä miehet voi lähteä maasta ilman erityislupaa sotatilan vuoksi", sanoo itse Portugalissa työskentelevä Ivan Kutanin.
Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen muotokuvauksesta
Lopuksi hän kertoo, että Skylum on julkaissut yli 12 päivitystä Luminariin sen jälkeen, kun sota alkoi helmikuun 2022 lopussa.