Valosauvalla maalattu kuva.

LED-valosauvalla voit luoda näyttäviä kuvia ”maalaamalla” valolla pimeässä.

© Shutterstock.com

3 kiinnostavaa valokuvausprojektia syksyn iloksi

Vaikka illat pimenevät, sää viilenee ja sateet lisääntyvät, syksyllä ei kannata pakata kameraa pois. Annamme vinkkejä ja ideoita kolmeen syksyiseen valokuvausprojektiin.

maanantai 4. syyskuuta 2023 teksti K. Engbo

1. Näin kuvaat sadepisaroita ikkunassa

Sateella on helppo luoda näyttäviä otoksia, joita voi käyttää esimerkiksi tietokoneen työpöydän taustakuvana. Käytä noin 50 mm:n polttoväliä ja mene suhteellisen lähelle ikkunaa. Laajalla aukolla, kuten F2.8, ikkunan ulkopuolinen tausta sumentuu hyvin. 

Sadepisaroita ikkunassa taivasta vasten.

Tämä kuva on otettu matkapuhelimella teleobjektiivilla, ja taustana on taivas.

© DigiKUVA

Varmista, ettei sumeassa taustassa ole häiriötekijöitä. Taustan tulisi olla suhteellisen yhtenäinen. Keskity yhteen vesipisaraan – valitse mahdollisuuksien mukaan yksi tarkennuspiste – ja ota kuva.

>Lue myös: Näin saat parhaan selfien

Sadepisaroita ikkunassa pimeällä.

Illalla keinovalaistus voi luoda pisarakuville hienon taustan.

© Shutterstock.com

2. Maalaa valolla pimeässä

Taskulampulla tai valosauvalla voi luoda hienoja kuvia ”maalaamalla” valolla pimeässä. Näissä kuvissa on hyvä olla avustaja, joka liikuttaa valoa, jotta voit itse keskittyä kameraan.

Valomaalauskuvissa käytetään pitkiä suljinaikoja, esimerkiksi 20 sekuntia, joten kameran on oltava jalustalla. Valitse manuaalitila ja aseta suljinnopeudeksi suunnilleen maalaamiseen tarvittavan aika, kuitenkin mieluusti alle 30 sekuntia. Aukkoarvo F8.0 ja ISO 100 ovat hyviä lähtökohtia.

Tarkenna manuaalisesti siihen kohtaan, jossa valo tulee olemaan. Paina laukaisinta, ja vie tai pyydä avustajaasi viemään valonlähde kameran eteen. Jos kuva on liian tumma tai kirkas, säädä aukkoa tai ISO-arvoa.

>Lue myös: Näin käytät valosauvoja kuvissasi

Valomaalausta pimeässä.

LED-valosauvoissa voi yleensä valita valon värin. Varmista, että valoa liikutteleva henkilö on pukeutunut tummiin vaatteisiin.

© Shutterstock.com

3. Näin kuvaat syksyn sieniä

Aivan tavallisella perusobjektiivillakin saa upeita kuvia puutarhan tai metsän sienistä. Kuvista tulee kuitenkin yleensä tylsiä, jos sieniä kuvataan ylhäältä päin. Siksi kamera kannattaa laskea samalle tasolle sienen kanssa.

Käännä kameran nestekidenäyttö ylöspäin helpottamaan kuvan sommittelua. Mene lähelle sientä ja sommittele otos niin, että tausta on suhteellisen tumma ja sieni on riittävän kaukana taustasta. Näin sieni erottuu paremmin. Valitse kuvaustilaksi aukon esivalinta ja aukon kooksi noin F8.0. Valitse automaattinen ISO ja tarkenna sieneen.

>Lue myös: Näin otat hienoja kuukuvia

Sieni metsässä.

Usein näyttää hyvältä, kun myös etualalla on jokin sumennettu kohde, kuten tässä kuvassa.

© DigiKUVA

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!