valokuvaaja ripustaa filmivalokuvan narulle pimiössä

3 filmikuvauksesta peräisin olevaa vinkkiä, jotka auttavat digikuvaajaa

Onko Sunny 16 -säännöstä enää mitään hyötyä vuonna 2022?

keskiviikko 16. marraskuuta 2022 teksti H. Anderson

Filmikuvauksen suosio on viime vuosina kasvanut, ja vaikka tiettyjä filmiformaatteja ei ole enää saatavilla ja objektiivien terävyys ei ole uusien mallien tasolla, meillä digikuvaajilla on siitä edelleen paljon opittavaa. 

Kärsivällisyyttä ja sommittelua

Olemme tottuneet ottamaan huoletta lukuisia kuvia, ja tilanteissa, joista aiemmin olisi otettu ehkä yksi tai kaksi kuvaa, pidämme usein sormen laukaisimella ja otamme 20–30 kuvan kuvasarjoja. 

Jos tahtia hidastaa filmikuvauksen tapaan, sommittelua ja etenkin kuvakulmaa tulee yleensä miettineeksi paljon tarkemmin. 

Huomion kiinnittäminen näihin seikkoihin tarkoittaa usein sitä, että kuvista tulee entistä parempia. 

Pitääksemme tämän opin mielessämme lähdemme silloin tällöin kuvausretkelle, jolla vältämme tarkoituksella sarjojen kuvaamista ja otamme sen sijaan vain yhden kuvan jokaisesta kohteesta.

Jos et löydä sopivaa filmikameraa tai omaan laitteeseesi ei enää saa filmiä, kokeile käyttää digikamerassa tavallista pienempiä 2–4 Gt:n SD-kortteja, jolloin kuvaamiseen tulee samankaltaista niukkuuden tuntua. 

>Lue lisää Tämän vuoksi moni muotokuvaaja käyttää filmiajan objektiiveja – ja näin teet sen itse

Filmivalokuvaaja

Sunny 16 on yhä käyttökelpoinen

Toinen hyvä oppi filmikuvauksesta on Sunny 16 -sääntö, jonka avulla voidaan säätää kamera jopa ilman automaattisia apuvälineitä.

Menetelmä perustuu siihen, että käytettävissä olevaa valoa tarkkaillaan ennen kuvaamista.

Säädä aukko aurinkoisena päivänä F16:een ja aseta valotusajan murtoluvun nimittäjäksi valitsemasi ISO-arvon luku.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos halutaan ottaa maisemakuva kirkkaassa auringonpaisteessa, kamerassa voidaan käyttää esimerkiksi F16-aukkoa, 1/100 sekunnin valotusaikaa ja ISO 100 -arvoa.

Jos filmikuvaajana mukana olisi ollut vain ISO 200 -filmirullia, olisi tällöin pitänyt käyttää lyhyempää 1/200 sekunnin valotusaikaa.

Jos aurinko ei paista pilvettömältä taivaalta, vaan sää on esimerkiksi sumuinen tai aurinko on laskemassa, aukkoa on suurennettava, jotta valoa saadaan riittävästi.

Näin ympäristön valon vähentyessä kameraan tulevan valon määrää voidaan säätää ilman pelkoa siitä, että asetukset menevät vikaan.

>Lue myös Näin filmikuvat kehitetään

Valokuvaus filmikameralla

Filmikameroiden varusteita voidaan usein käyttää myös nykyaikaisissa järjestelmäkameroissa, sillä niihin on saatavilla edullisia sovittimia.

© Shutterstock

Tule sinuiksi käsitarkennuksen kanssa

Useimmissa nykyaikaisissa kameroissa tarkennus voidaan aina tehdä automaattisesti, joten voi kuulostaa hassulta, että käsitarkennuksesta voi oppia jotakin, mutta näin kuitenkin on.

Jos käsin tarkentamisen opettelee huolellisesti, tiettyjen luovien tehosteiden luomisesta tulee nopeampaa ja varmempaa, etenkin kun kyse on hienosäädöstä lähellä objektiivin tarkennusetäisyyttä.

Samasta syystä monet makrokuvaajat opettelevat tarkentamaan käsin, joten jos olet jo opetellut taidon, myös makrokuvauksen kaltaiset kuvauslajit onnistuvat helpommin. 

>Lue lisää Kaikki tietämisen arvoinen käsitarkennuksesta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!