1930-luvulta aina 1990-luvun puoliväliin saakka valmistettiin lukemattomia filmikameroita ja objektiiveja. Jotkut niistä olivat surkeita, jotkut hyviä ja jotkut aivan loistavia.
Vähitellen näiden vanhojen objektiivien hinta laski, kun yhä useampi kuvaaja vaihtoi filmikameransa digitaalikameraan. Ne ajautuivat lopulta kirpputoreille, jos joku huoli niitä edes sieltä pilkkahinnalla.
Nyt tämä kehitys on jossakin määrin kääntymässä. Ei vain siksi, että filmivalokuvaus on tehnyt viimeisten kymmenen vuoden aikana paluuta, vaan myös siksi, että moni – varsinkin muotokuvaaja – on huomannut, että käsitarkenteisia objektiiveja voidaan käyttää myös digikameroissa.
> Lue myös: Hallitse kameran kennokoot
Miksi käyttää filmikameran objektiiveja?
Vanhan käsitarkenteisen objektiivin kiinnittäminen uuteen edistykselliseen digikameraan voi kuulostaa oudolta. Sen kokeilemiseen on kuitenkin useita syitä.
Ensinnäkin se antaa kuville aivan toisenlaisen ilmeen. Filmiajan objektiivit ovat usein vähemmän teräviä. Se pehmentää ihoa ja usein ne luovat upean, unenomaisen pehmeän taustasumennuksen.
Lisäksi filmiajan valikoimiin tutustumalla voi saada korkealaatuisia ja valovoimaisia objektiiveja hyvin edulliseen hintaan. Hinnat ovatkin viime vuosina hieman nousseet, mutta erinomaisia objektiiveja löytyy yhä 50–100 eurolla.
> Lue myös: Tätä objektiivin aukkoarvot tarkoittavat.

Jos pidät pehmennetystä taustasta, filmiajan objektiivi on hyvä työkalu sen tekemiseen – ja se on paljon edullisempi vaihtoehto kuin uusi digikameran objektiivi.
© ShutterstockTarvitaan sovite
Filmiajan objektiivien käyttöön liittyy haasteita. Ensinnäkin on käytettävä sovitetta, joka kierretään kiinni objektiiviin ja sitten kameran kiinnitykseen.
Etsi kameramallia verkosta. Sovitteita on lähes kaikille olemassaoleville digikamera/filmiobjektiivihdistelmille.
Tässä tapauksessa hinta ja laatu kulkevat yhtä jalkaa. Älä siis osta halvinta löytämääsi. Voit kysyä valokuvaajien facebookryhmistä, mitä muut kuvaajat käyttävät.
> Lue myös: Neljä suodatinta, jotka jokaisen valokuvaajan on tunnettava
Tarkenna käsin
On myös huomattava, että automaattitarkennusta ei voi käyttää käsitarkenteisella objektiivilla. Mutta ei hätää – automaattitarkennus on melko uusi toiminto, ja kuvaajat ovat pärjänneet vuosikymmeniä hienosti ilman sitä.
Jos näkö on heikko tai automaattitarkennus ei vain tunnu onnistuvan, voidaan monissa uusissa kameroissa käyttää focus peaking -toimintoa. Silloin kamera korostaa tarkkoina näkyvien kohteiden ääriviivat värillä.
Jos kuvataan muotokuvia, mihin tarkoitukseen juuri suosittelemme filmiajan objektiiveja, silloin tarkennusrengasta kierretään, kunnes kohteen silmäripset tai silmät hehkuvat punaisina.
> Lue myös: Tätä objektiivin luvut merkitsevät

Filmiajan objektiiveja on paljon. Joitakin vähemmän suosittuja voi saada kympeillä, jotkut toiset taas ovat kalliimpia.
© ShutterstockTee näin:
Kysy aluksi perheenjäseniltä ja ystäviltä, olisiko heillä vanhaa 35 mm:n kuvauskalustoa. Jos se ei tuota tulosta, Tori.fi:stä, Facebookista tai muilta nettikirpputoreilta niitä löytyy runsaasti.
Etsi esimerkiksi Carl Zeiss Planar 85mm 1.4-, Canon FD 50mm f/1.4 SSC- tai Nikkor 85mm f/1.4 -objektiiveja, kaikki optisesti laadukkaita ja rakenteeltaan hyviä.
Kun objektiivi on hankittu, etsitään kamerasta toiminto nimeltä "kuvaa ilman objektiivia", "shoot without lens" tai vastaava. Kun se on käytössä, kameralla voidaan ottaa kuvia, vaikka se ei tunnista objektiivia.
> Lue myös: Tämä on tiedettävä filmikameroista