silta valokuvaus viisi vinkkiä

Hardangerin silta ylittää Norjan Eidfjordenin ja on yksi maailman pisimmistä riippusilloista. Näkymät ovat huikean kauniit.

5 vinkkiä upeisiin siltakuviin

Suomessa on monia valokuvauksellisia siltoja, ja tässä tulevat vinkkimme niiden kuvaamiseksi onnistunein lopputuloksin.

keskiviikko 2. syyskuuta 2020 teksti S. Winter

Suomessa, tuhansien järvien ja saaristoisen rannikon maassa, on kuvauksellisia siltoja, joiden esteettisyyttä ei aina kiireessä huomaa.

Maassamme on siis kosolti hyviä kuvauskohteita, sillä sillat ovat kuvauksellisia, ja samaan kuvaan voi usein yhdistää luontoaiheita. Sillat ovat myös insinööritaidon näytteitä ja täynnä yksityiskohtia, jotka kannattaa ikuistaa.

Tässä viisi kuvausvinkkiä silloista innostuneille kameraharrastajille.

> Lue myös: Tässä ovat tämän hetken parhaat kamerat

1. Kuvaa keskipäivällä ja yöllä

Suosittelemme maisemien kuvaamista yleensä auringonnousun ja auringonlaskun aikaan, koska varjot ovat pehmeämpiä ja taivas värikkäämpi kuin keskellä päivää.

Mutta jyrkät varjot yhdessä siltojen suorien viivojen ja tiukkojen muotojen kanssa voivat tuoda kuvaan kaunista graafista vaikutelmaa. Voit myös muuntaa kuvan mustavalkoiseksi, niin saat vielä paremman kontrastin.

Aurinkoisina päivinä on kuitenkin hyvä käyttää polarisaatiosuodinta, joka korostaa taivaan sinisyyttä ja minimoi heijastukset, mikä on erityisen tärkeää, jos kuvataan hyvin vaaleaa siltaa.

Yöllä tunnelma muuttuu tyystin, ja silloin voidaan hyödyntää autojen ja sillan valoja käyttämällä pitkiä suljinaikoja sekä pientä himmenninaukkoa, jolla lamppujen kirkkaista valoista saadaan tähden muotoisia.

> Lue myös: 3 tapaa löytää oikea valkotasapaino

silta valokuvaus viisi vinkkiä

Tämä silta Helsingissä on kuvattu sivulta, kun raitiovaunu ohitti kuvaajan. Hän on hyödyntänyt sillan vinoja linjoja, jotka eivät olleet näyttäneet yhtä vaikuttavilta edestäpäin katsottuna.

© Shutterstock

2. Kuvaa sekä laajakulmalla että telellä

Sekä laajakulma- että teleobjektiivit soveltuvat hyvin siltojen kuvaamiseen, mutta ne tarjoavat hyvin erilaisia kuvakulmia.

Laajakulma korostaa ja paisuttaa etualan sekä työntää taustan kauemmas, joten se toimii parhaiten, kun kuvataan sillan lähellä ja alla. Laajakulmakuvissa silta näyttää jatkuvan loputtomiin, mikä tuo kuviin tavallaan mielenkiintoisen vaikutelman ja oman panoksensa sommitteluun.

Sitä vastoin tele tiivistää perspektiiviä eli tuo kuvan elementit syvyyssuunnassa lähemmäksi toisiaan. Se sopii siltojen kuvaamiseen, koska niissä toistuvat samat elementit kuten pylonipylväät, lamput pylväineen sekä kaapelit. Teleobjektiivi on paras valinta myös silloin, kun kuvaaja ei jostain syystä pääse lähelle siltaa.

> Lue myös: 5 vinkkiä, joilla auringonlaskukuvista tulee parempia

3. Etsi poikkeavia kuvauskulmia

Kuvaa aluksi jotain lähelläsi olevaa siltaa ja kävele sen ympäri, koska se on syytä tutkia eri puolilta ja eri kuvakulmista. Mutta sen jälkeen kannattaa kokeilla hieman tavallisuudesta poikkeaviakin kuvakulmia.

Mene makuulle tai polvillesi ja kuvaa siltaa alhaalta ylös. Jos mahdollista, mene sillan alle ja kiipeä kaiteelle, jos se on tarpeeksi leveä ja kiipeäminen turvallista.

Tarkista muiden samalla alueella ottamat kuvat Instagramista hashtagien avulla nähdäksesi, miten muut ovat jo ehtineet käsitellä samaa aihetta tai kohdetta.

> Lue myös: 5 kuvausvinkkiä sinisiin hetkiin

4. Kokeile pitkiä valotusaikoja

Moni silta on rakennettu veden päälle, joten voit kokeilla käyttää pitkää, esimerkiksi puolen minuutin valotusaikaa, koska se tekee vedenpinnasta pehmeän ja tasaisen, ja antaa kuvalle rauhallisen ja ajattoman ilmeen.

Kuvaa jalustalta, ellet pysty tukemaan kameraa esimerkiksi kaiteeseen, jossa se pysyisi paikallaan koko valotuksen ajan. Jos kuvaat keskellä kirkasta päivää, tarvitaan myös tehokas harmaasuodin. 

> Lue myös: 4 suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea

juutinrauman silta valokuvaus viisi vinkkiä

Monet ihmiset keskittyvät pylväisiin kuvatessaan Juutinrauman siltaa, joka itse asiassa näyttää yhtä kiehtovalta alempaa kuvattuna, jolloin pylväät näkyvät kaukana sillan päällä vasten sumuista horisonttia.

© Shutterstock

5. Hyödynnä kameran vesivaakaa

Sillat vaativat symmetristä sommittelua – siltakuvissa on paljon linjoja, ja jos vaakasuorat linjat ovat vinossa, kuva näyttää olevan epätasapainossa.

Kytke vesivaaka päälle ja tarkista, että horisontti on suorassa. Toiminto löytyy asetusvalikosta ja sen nimi on sähköinen vesivaaka tai näennäishorisontti.

> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Lisää vinkkejä ja siltakartta

Jos et ole vielä löytänyt siltojen kuvauksellisuutta tai et tiedä, mistä aloittaa, lue Digikuva nro 14/2020.

Uusimmalla lehdessä näytämme, missä ovat maamme kauneimmat ja kuvauksellisimmat sillat ovat, ja annamme lisää vinkkejä niiden ikuistamiseen.

Jos et vielä ole lehtemme tilaaja, saat tästä kätevän kuvausrepun ja kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 15,90.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!