turhaantuminen
© Shutterstock

7 asiaa, joita ei tule tehtyä, vaikka pitäisi

Voit vähentää virhekuvia merkittävästi, jos muutat kuvausrutiineja. Tässä on huolellisen kuvaajan seitsemän kohdan muistilista, joka auttaa asiaa.

perjantai 12. maaliskuuta 2021 teksti C. Trant

Useimmat valokuvaajat tekevät silloin tällöin virheitä. Tämä pätee todennäköisesti myös sinuun, mutta valtaosa virheistä voidaan välttää rutiineja muuttamalla.

1. Päivitä kamera

Kameravalmistajat julkaisevat säännöllisesti laiteohjelmistopäivityksiä, jotka ladataan tietokoneelle ja siirretään kameraan.

Kamerassa on mikroprosessori, joka ohjaa kaikkia kameran toimintoja.

Se voidaan päivittää, aivan kuten tietokonetta, ja se pitäisi päivittää säännöllisesti.

Päivitetyn kameran etuna ovat uusimmat tekniset parannukset kielipaketeista uusiin toimintoihin.

Viime aikoina monet laiteohjelmistopäivitykset ovat olleet niin laajoja ja merkittäviä, että niiden myötä kamera tuntuu lähestulkoon uudelta.

Kameravalmistajan laiteohjelmistopäivityksiä kannattaa siis pitää silmällä.

> Lue myös: Kameran laiteohjelmisto on syytä päivittää

Kamera firmware laiteohjelmisto

Älä sammuta kameraa tai muuten keskeytä päivitystä.

© Shutterstock

2. Hienosäädä objektiivi 

On hyvä tarkistaa säännöllisesti, onko tarkennus siellä missä pitää.

Kamerat ja objektiivit kootaan kokoonpanolinjoilla, joten niissä voi olla pieniä epätarkkuuksia.

Jos olet onnekas, saat virheettömän kameran ja objektiivin, mutta jos vikaa löytyy, se voidaan korjata nk. AFMA-mikrosäätötoiminnolla. AFMA tulee sanoista Autofocus Micro Adjustment ja löytyy kameravalikosta.

Tarkennusvirhe on erityisen näkyvä objektiiveissa, joiden suurin aukko eli valovoima on F2,8 tai suurempi.

Tämä johtuu siitä, että suurilla aukoilla muodostuu vähän syvyysterävyyttä, ja silloin pienetkin virheet tarkennuksessa näkyvät.

> Lue myös: Siksi kannattaa hankkia 50-millinen

nainen, kamera ja objektiivi

Varmista, että objektiivin kuvanvakain on toiminnossa. Sen voi kompensoida tärinää jopa neljän aukkoaskeleen verran.

© Shutterstock

3. Varo huippuvalokohtien ylivalotusta 

Jos haluat tarkistaa kuvasi heti tuoreeltaan, voit käyttää toimintoa, joka varoittaa ylivalotuksesta. Se on uudemmissa kameroissa, ja sitä käytettäessä ylivalottuneet alueet vilkkuvat mustavalkoisina.

Canonissa toiminto aktivoidaan painamalla MENU- eli valikkopainiketta. Selaa sitten toiseen siniseen välilehteen, etsi puhkipalamisvaroitus ja kytke se päälle.

Nikonissa tätä varoitusta voidaan käyttää M-, P-, S- ja A-ohjelmissa. Ota ominaisuus käyttöön painamalla ensin i-painiketta.

> Lue myös: Eroon epäonnistuneista valokuvista

4. Vilkaise juuri olettuja kuvia aina välillä 

Tarkistatko kuvan heti sen ottamisen jälkeen vai vasta kotona? Suosittelemme, että asettaisit kameran näytön näyttämään kuvan heti ottamisen jälkeen. Näin voit nopeasti nähdä, onko siinä virheitä.

Monissa kameroissa tämä toiminto löytyy englanninkielisessä valikossa Image Review -välilehdeltä.

mies käsittelee kuvia

Optisen etsimen läpi kohde näyttää todelliselta, mutta etsin ei kerro, miltä valmis kuva näyttää. Sitä vastoin suorakatselu eli takanäyttö simuloi valittua valotusta.

5. Käytä kasvojentunnistusta muotokuviin

Kasvojentunnistus löytyy monista uusista kameroista ja se auttaa erityisesti muotokuvaajia. Se löytyy automaattitarkennuksen asetuksista.

Canon kutsuu sitä nimellä Face Detection Live, kun taas Nikon nimellä Face Priority.

6. Pidä silmällä histogrammia

Moni kuvaaja tarkistaa kuvat vain kameran näytöltä. Mutta tiesitkö, että kameran näyttö ei aina kerro totuutta? Tähän tarvitaan histogrammia.

Canon: paina toistopainiketta ja sitten INFO-painiketta kahdesti. Vaihda RGB-muotoon painamalla navigointinäppäintä alaspäin, että histogrammi näkyy värillisenä.

Nikon: paina toistopainiketta ja sitten navigointipainiketta ylöspäin. Tee se uudelleen, niin RGB-histogrammi tulee esiin.

Sony: paina DISP-painiketta, kunnes kameran näytölle tulee pieni histogrammi.

> Lue myös: Näin toimii histogrammi

nainen katsoo histogrammiin

Histogrammi kertoo, onko valokuva ylivalottunut vai alivalottunut ja onko valo kova vai tasainen. Useimmat kuvaajat ovat tottuneet tarkistamaan kuvan näytöllä, mutta kokeneet kuvaajat käyttävät myös histogrammia.

7. Kokeile kameran HDR-toimintoa

Kun otetaan kuvia kohteista, joiden kontrasti on suuri, tulos on usein pettymys, koska kohde on joko liian tumma tai liian kirkas.

Tähän ongelmaan on kuitenkin olemassa ratkaisu, ja se on HDR-laajasävytekniikka ja tulee sanoista High Dynamic Range eli suuri dynaaminen alue.

Menetelmä tuottaa paremman valotuksen, vaikka vaaleiden ja tummien välillä olisi suuri ero. Siksi tarkista kuva aina ottamisen jälkeen, ja jos et ole tyytyväinen tulokseen, ota uusi kuva HDR-toiminnolla.

Sen sijaan, että yhdistäisit kolme kuvaa kotona tietokoneella, voit tehdä kaiken muutamassa sekunnissa kameralla, vaikka lopputulkos ei ole yhtä hyvä kuin kuvankäsittelyssä tehty.

HDR-tekniikalla saadaan esiin tavallista kertavalotusta enemmän yksityiskohtia sekä varjoista että huippuvalokohdista. HDR-tekniikka toimii kaikkien tuotemerkkien uusimmissa malleissa.

Toiminto löytyy valikosta nimellä HDR, High Dynamic Range, AEB tai Auto-bracketing.

> Lue myös: Näin syntyvät hyvät laajasävykuvat

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!