Einstein näyttää kieltä

Albert Einsteinista otettua kuuluisaa kuvaa yleensä rajataan tai muokataan, mutta alkuperäisessä kuvassa on henkilö hänen kummallakin puolellaan.

© Shutterstock

Einsteinin kuuluisa kielennäyttökuva oli jäädä julkaisematta

Valokuva Albert Einsteininista näyttämässä kieltään oli jäädä aikanaan julkaisematta, mutta nykyään kuva on painettu lukemattomiin T-paitoihin, kahvikuppeihin ja hiirimattoihin. Tässä kuvan tarina.

perjantai 29. tammikuuta 2021 teksti Christian Trant

Jotkut kauan sitten otetuista valokuvista ovat kiehtoneet meitä siinä määrin, että ne ovat saaneet kulttiaseman ja niistä on tullut "ikonisia", kuten nuorilla on tapana sanoa.

Tässä jutussa tarkastelemme kuvaa, jonka useimmat ovat todennäköisesti nähneet aiemmin, mutta jonka tarinaa he eivät välttämättä tunne.

Kerromme, kuinka Albert Einsteinin juhlaillasta saatiin kuva, jota myydään vielä yli 80 vuotta myöhemmin kaikkialla maailmassa erilaisiin kertakäyttötavaroihin painettuna.

> Lue myös: Ikonisen valokuvan ironinen tarina

Yksi suurista neroista

Albert Einstein syntyi vuonna 1879 Saksassa. Vuonna 1900 hän luopui kansalaisuudestaan ​​ja muutti Sveitsiin, jossa hän opetti matematiikkaa ja työskenteli teknisenä asiantuntijana patenttitoimistossa.

Vapaa-ajallaan hän kirjoitti tieteellisiä raportteja, jotka muuttivat tieteen lopullisesti. Vuonna 1921 hänelle myönnettiin Nobel-palkinto uraauurtavasta työstään.

Vuonna 1933, kun natsipuolueesta tuli Saksan suurin, juutalainen Einstein muutti Yhdysvaltoihin, missä Princetonin yliopisto toivotti hänet tervetulleeksi avosylin. Hän työskenteli siellä viimeiset 22 vuotta elämästään ja muun muassa osallistui tutkimukseen, joka johti atomipommin kehittämiseen.

> Kuuluisia kuvia: Lunch Atop a Skyscraper

Einstein näyttää kieltä

Einstein tutki mm. tilaa, aikaa ja energiaa, mutta tiedemiehellä oli myös humoristinen puolensa, kuten kuvakin kertoo.

© Shutterstock

Juhlaillallinen hyvien ystävien seurassa

Einsteinista tuli maailmankuulu ​​tieteilijänä ja fyysikkona, joka työskenteli ahkerasti. Siitä huolimatta kuvassa näkyy harvinainen ja hassunkurinen puoli muuten erittäin vakavasta tutkijasta.

Kuva on otettu Einsteinin 72. syntymäpäivänä Princetonin yliopistossa. Ammattitaitoinen valokuvaaja Arthur Sasse ikuisti otoksen professorista juhlaillan aikana.

Illan lähestyessä loppuaan Einstein nousi kuljettajansa ajamasta autostaan, ja Sasse seurasi perässä avoinna olevan autonoven luo ja pyysi illan viimeistä kuvaa.

Einstein käänsi päänsä ja työnsi kielensä ulos, ja salama välähti. Myöhemmin Einstein sai kaikki Sassen kuvat, ja hän oli erittäin innostunut hassusta kuvasta ja tilasi siitä yhdeksän kopiota.

Tämän jälkeen hän käytti sitä kaikissa kiitoskorteissaan.

Hassusta kuvasta tehtiin rahasampo

Valokuvaaja Sasse lähetti kuvan International News Photo Works -kuvatoimistolle. Siellä oltiin melko skeptisiä tärkeän tiedemiehen kevytmielisestä kuvasta. Mutta kun toimiston väki kuuli Einsteinin omasta innostuksesta kuvaa kohtaan, se julkaistiin.

Einsteinin kuoleman jälkeen kuvaa on jaettu lisenssillä ja painettu lukemattomiin T-paitoihin, mukeihin, julisteisiin jne.

Vuonna 2017 alkuperäinen painos ja negatiivi, jonka Einstein itse allekirjoitti, myytiin huutokaupassa yli 100 000 eurolla.

> Lue myös: Kannattaa kokeilla mustavalkokuvausta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!