Naisnyrkkeilijä Ugandassa

Pedersen ei pitänyt nyrkkeilysäkin alta pilkistävistä jaloista, mutta hän ei koskaan poistaisi sellaisia kuvistaan. World Press Photo -kisassa se myös huomattaisiin, sillä osallistujien pitää lähettää raakakuvia.

© John T. Pedersen

Kuvajournalistin vinkit reportaasikuvaukseen

Haastattelimme palkittua norjalaista kuvajournalistia, John T. Pederseniä ja saimme häneltä vinkejä reportaasikuvaukseen.

perjantai 13. marraskuuta 2020 teksti S. Winter

Reportaasi on mielenkiintoinen valokuvausgenre, jossa jokainen kuva auttaa kertomaan tarinaa esimerkiksi paikallisesta taiteilijasta, tärkeästä mielenosoituksesta, vaaleista tai jostakin muusta.

Vuonna 2018 norjalainen kuvajournalisti John T. Pedersen vietti paljon aikaa Katangassa, joka on yksi Ugandan pääkaupungin Kampalan suurimmista slummeista. Siellä hän kuvasi Moreenia, lahjakasta naisnyrkkeilijää.

Juttumme yläosassa oleva kuva tuli ensimmäiseksi arvostetun World Press Photo -valokuvauskilpailun urheilulukuvien sarjassa.

> Lue myös: Kameroiden kuvakennojen koot

Naisnyrkkeilijä Ugandassa

Moreen Ajambo on 30-vuotias, 7 lapsen äiti ja Ugandan parhaita naisnyrkkeilijöitä. 

© John T. Pedersen

Avoimuutta, rehellisyyttä ja nöyryyttä

Digikuvan numerossa 17/2020 on haastattelussa John T. Pedersen, jolta kysyimme mm. reportaasikuvaamisen salaisuuksista. Tässä esimakua:

Anna ripaus itsestäsi. Kerro ihmisille, mitä teet ja miksi olet paikalla. Varautuneiden ihmisten kanssa kannattaa odottaa hetki ennen kameran ottamista esiin, jotta ehditte tutustua hiukan.

Etsi luotettavalta vaikuttava paikallinen, joka toimii tulkkina ja osaa auttaa muutenkin käytännön asioissa. Oppaan puhelinnumero on tärkeä. Ugandassa Pedersen tutustui hotellinsa vahtimestariin, jonka sukulainen työskenteli siinä pakolaisleirissä, jota Pedersen halusi kuvata.

Käyttäydy kunnioittavasti ja hillitysti, kun vierailet jonkun kodissa. Monissa maissa se tarkoittaa esimerkiksi ulkokenkien riisumista.

> Lue myös: Kolme hyvän valokuvakirjan kriteeriä

Slummi Uganda

Katanga on yksi Ugandan suurimmista slummeista, jossa asuu yli 20 000 ihmistä. Yli puolet heistä on alle 14-vuotiaita.

© John T. Pedersen

Kuvajournalistin matkat ja laitteet

Digikuvan numerossa 17/2020 kerromme Pedersenin laitteistosta, johon kuuluvat mm. salamannopea Sony-kamera ja kaksi Leica-filmikameraa, sekä hänen matkoistaan Ugandaan, Gazaan, Auschwitziin ja Bosnia-Hertsegovinaan.

> Lue myös: Kameran ISO-herkkyys – 6 asiaa, joita et ehkä tiennyt

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!