Jotunheimenin kansallispuisto

Inspiraatiota seuraavaan kuvauslomaasi – miten olisi jokin Pohjoismaiden monista upeista kansallispuistoista?

© Shutterstock

4 vierailun arvoista kansallispuistoa

Haaveilemme joskus kaukaisista valkoisista hiekkarannoista ja merikilpikonnista, ja unohdamme takapihallamme olevat upeat luontokohteet. Täältä löydät seuraavan upean pohjoismaisen valokuvauskohteesi.

keskiviikko 30. kesäkuuta 2021 teksti C. Trant

Kansallispuisto on yleensä rauhoitettu alue, jossa luonto elää omilla ehdoillaan. 

Se luo parhaat edellytykset rikkaalle eläin- ja kasvilajistolle – ja tarjoaa upeita mahdollisuuksia luontokuvaajalle.

Olemme löytäneet neljä eri kansallispuistoa, jotka ovat erityisen valokuvauksellisia. Innostusta riittää sekä maisemien että eläinten valokuvaajille, sillä kuvauskohteet eivät todellakaan lopu.

1. Hardangerviddan kansallispuisto

Vuonna 1981 Norjan eteläosassa sijaitsevasta vuoristoylängöstä tehtiin kansallispuisto, sillä alueen uskomatonta kauneutta ja siellä asuvia eläimiä haluttiin suojella. 

Se on Euroopan eteläisin paikka, jossa voi tutustua arktisiin eläimiin ja kasveihin. Siellä on esimerkiksi yksi maailman suurimmista porokannoista.

> Lue myös: Muista nämä kolme asiaa ottaessasi maisemakuvia

Vøringfossen

Vøringfossen on vesiputous Hardangerviddassa Norjassa sijaitsevassa Bjoreio-joessa. Vesiputouksen korkeus on 182 metriä, ja se houkuttelee ottamaan upeita valokuvia pitkällä suljinajalla. 

© Shutterstock

2. Abiskon kansallispuisto

Tämän pohjoisen alueen mikroilmasto on usein pilvetön ja tunturit suojaavat siellä valosaasteelta, joten olosuhteet ovat loistavat revontulien kuvaamiseen. 

Matkanjärjestäjillä on usein mukana hyviä kameroita, joten osallistujien on helppo saada matkalta elämänsä kuvat.

Kuten muutkin taivaan valoilmiöt, myös revontulet vaativat runsaasti valoa kennolle. Tällöin on valittava suhteellisen pitkä valotusaika, avattava aukko täysin auki ja käytettävä korkeaa ISO-arvoa. 

> Lue myös: 3 uutta vinkkiä revontulien kuvaamiseen

Revontulia Abiskon kansallispuistossa

Revontulet eivät vaihtele ainoastaan suuntansa osalta, vaan myös niiden voimakkuus ja väri vaihtelevat. Tarkista siis säännöllisesti, että kuvasi ovat valottuneet oikein. 

© Shutterstock

3. Thyn kansallispuisto

Tanskan suurin erämaa sijaitsee Thyssä. Kansallispuisto leviää leveänä vyöhykkeenä pitkin rannikkoa ja sisämaan puolelle. 

Luonto on karua. Se näkyy varsinkin puiston länsiosassa, johon on kertynyt vuosisatojen kuluessa dyynialue korkeine rantamuodostumineen. 

Eläimiä on paljon, ja täällä voi kuvata esimerkiksi saksanhirviä, kurkia ja kirjohylkeitä. 

Thyn kansallispuistossa voi myös kuvata Pohjois-Euroopan suurimman petolinnun. Merikotkan tuntee keltaisesta nokasta ja siipien suuresta 200–245 cm:n kärkivälistä.

> Lue myös: Näin kuvaat lentäviä lintuja

Pohjanmeri Thyn kansallispuistossa

Käytä sarjakuvausta, kun kuvaat lintuja. Parhaassa tapauksessa kamerasi pystyy kuvaamaan yli kuusi kuvaa sekunnissa. Niin saat runsaasti kuvia, joista voit valita mieleisesi.

© Shutterstock

4. Riisitunturin kansallispuisto

Tämä kansallispuisto sijaitsee Koillis-Suomessa noin 800 kilometriä Helsingistä pohjoiseen. Vuonna 1982 perustettu puisto on täynnä kaunista luontoa. 

Matkan voi aloittaa Kuusamon Palvelupiste Karhuntassusta, jossa voi saada tietoa hyvistä vaellusreiteistä ja yöpymispaikoista. 

Palvelupisteen henkilökunta voi myös opastaa, mitä eläimiä puistossa voi nähdä ja mistä ne löytyvät.

Riisitunturissa voi päästä aivan lähelle hiiripöllöä. Pöllö naamioituu hyvin, joten kuvaajan on oltava valppaana ja hallittava tarkennus.

Luontosarjassamme voit seurata luontokuvaaja Morten Hilmeriä hänen matkallaan valokuvaamaan lintuja Bulbjergin lintualueelle Jyllantiin .

Riisitunturi talvella

Talviaikaan voit kokea myös upeita paksun lumikerroksen muovaamia lumiveistoksia.  

© Shutterstock

Lue Pohjoismaiden parhaista kansallispuistoista

Digikuvan numerosta 10/2021 voit lukea lisää Pohjoismaiden parhaista kansallispuistoista. Saat vinkkejä esimerkiksi revontulien, porojen ja lentävien lintujen valokuvaamiseen.

Autamme myös valitsemaan oikeat välineet kuvausmatkallesi.

Juuri nyt saat kätevän varavirtalähteen ja 3 Digikuvan numeroa tarjoushintaan. Varavirtalähde varmistaa virran puhelimellesi, tabletillesi ja kamerallesi liikkeellä ollessasi – tai kuvatessasi kansallispuistossa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!