Täysikuu Half Dome Yosemite Nationalpark

Talvi on Gary Hartin lempivuodenaika, ja yksi rakkaimmista kuvauskohteista on täysikuu.

© Gary Hart

Maisemakuvauksen kolme tärkeintä perusasiaa

...amerikkalaisen Gary Hartin mukaan, joka on kuvannut Yhdysvaltain kansallispuistoja neljä vuosikymmentä ja jonka työpajat on loppuunmyyty vuoden etukäteen.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2020 teksti S. Winter

Hyvien maisemakuvien saaminen vaatii etukäteistutkimusta ja suunnittelua. Tämän lisäksi kuvaajan on kriittisesti tarkasteltava omia tottumuksiaan. 

Yhdysvaltalainen Gary Hart on tallentanut yhdysvaltalaisten kansallispuistojen näkymiä yli neljän vuosikymmenen ajan, ja paikat hänen kursseilleen viedään käsistä. 

Alla on kolme asiaa, jotka Hart tekee aina ollessaan kuvaamassa, ja vähintään nämä asiat hän yrittää saada myös oppilaansa tekemään.

Lue myös: 10 vinkkiä, joiden avulla kehityt kuvaajana

1. Käytä aina kamerajalustaa

Ku Gary Hart opettaa kurssilaisiaan, hän yrittää saada kolme tapaa juurtumaan. Ensimmäinen on, että kuvatessa pitää käyttää jalustaa. 

Ei siksi, että vältettäisiin täräyksiä, vaan siksi, että kameran asetuksissa ei tultaisi tyytyneeksi kompromisseihin.

”Haluan valita aukon sen mukaan, mitä edessä avautuva maisema vaatii, en sen mukaan, että saisin tarpeeksi lyhyen valotusajan”, hän perustelee.

Jalusta mahdollistaa tahdin hidastamisen, joten kuvia voi arvioida kuvauksen kestäessä. Jalustalla olevan kameran voi jättää kuvan ottamisen jälkeen paikoilleen, tarkistaa, mitä tuli ja muuttaa sitten asetuksia.

Jos kameraa pitää käsissä, sitä on liikutettava alaspäin nähdäkseen asetukset, ja silloin pitää aina aloittaa alusta.

Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Auringonlasku Horsetail Falls Yosemite Nationalpark

Tällaista kuvaa ei olisi mahdollista ottaa ilman kamerajalustaa. On olemassa useita hyviä syitä pitää jalustaa mukana kuvausretkillä.

© Gary Hart

2. Kuvaa aina käsiasetuksilla

Toinen opetus on käyttää käsiasetuksia. Monet aloittelijat lannistuvat lukuisten säätömahdollisuuksien edessä, mutta ei oikeiden valintojen tekeminen ole kovinkaan hankalaa, Hart vakuuttaa.

On vain kysyttävä itseltään: millä ISO-herkkyydellä kamera suoriutuu parhaiten? Useimmiten se on ISO 100. Millä aukolla kamera suoriutuu parhaiten? Useimmiten välillä F11–16. 

Sitten kierretään valotusajan määrittävää rengasta, kunnes valotus on toivottava.

Lue myös: Kameroiden kuvakennojen koot

Salama lyö kallioon Half Dome Yosemite Nationalpark Kalifornia

Manuaalisen kuvausohjelman käyttäminen ei ole niin monimutkaista, kuin moni voi ajatella – kysehän on lopulta vain kameran kuvausasetuksista.

© Gary Hart

3. Tarkista histogrammi

Virhe, jonka Hart usein huomaa työpajoihinsa osallistujien tekevän, on valotuksen tarkistaminen kameran näytön perusteella.

Suurin osa kameroiden nestekidenäytöistä on kirkkaampia kuin mitä kuvista tulee, joten niitä kannattaa käyttää lähinnä sommittelun arvioimiseen.

Histogrammi on tärkein tapa varmistaa, että kuvassa ei ole puhkipalaneita tai hiilenmustia alueita. 

Lue myös: 6 asiaa ISO-herkkyydestä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!