Joulukuussa 2017 tanskalaiset valokuvaajat Uri ja Helle Løvevild Golman joutuivat afrikkalaisella torilla Gabonissa raa'an veitsihyökkäyksen kohteeksi.
Seikkailijapariskunta oli lähdössä kotiin kuvausmatkalta, kun kaikki heidän projektinsa ja tulevaisuudensuunnitelmansa kokivat ison kolauksen kerralla.
Tänä vuonna he kuitenkin saavuttivat suuren virstanpylvään: 22. lokakuuta julkaistiin heidän kirjansa Wild, jossa on kuvia 25 kuvausmatkalta, kaikilta mantereilta. Ne on otettu vuosina 2014–2017.
”Kun me jouduimme keskeyttämään toimintamme, meitä pyydettiin ottamaan yhteyttä valokuvaaja Søren Solkæriin, joka auttoi löytämään kirjaan sopivat kuvat”, Helle Golman muistelee.
> Lue myös: Luontokuvaajat selvisivät veitsihyökkäyksestä
Rakkauskirje luonnolle
Vaikeutena oli se, että joka kerta, kun hän avasi Urin tietokoneen katsoakseen kuvia, hän ei nähnyt niitä kyyneliltään.
Søren Solkær kääri hihansa ja vietti yli 500 tuntia käyden läpi kaiken kuvamateriaalin, ja lopputuloksena on kirja, jota Uri kutsuu rakkauskirjeeksi luonnolle.
Kirjasta on otettu kaksi painosta: pehmytkantinen 300 kappaleen painos, jota myydään signeeratun julisteen kanssa 134 eurolla, sekä tavallinen painos, joka maksaa 67 euroa.
> Lue myös: Kolme hyvän valokuvakirjan kriteeriä

Wild-kirja on painettu pienessä, ympäristöystävällisessä Narayana Press -painotalossa.
© Uri ja Helle Løvevild GolmanMyskihärkiä, vihreitä vuoria ja tanssijoita
Muutkin kuin Helle ja Uri ovat olleet kiireisiä. Vuoden lopuksi saimme kiinni Digikuvassa vuonna 2020 haastattelemiamme valokuvaajia, joiden luovuus ei ole pysähtynyt, vaikka maailma osittain onkin.
Esimerkiksi nuori norjalainen Knut Erik Alnæs on kuvannut myskihärkiä, kun taas matkustamista rakastavan hollantilaisen Albert Drosin silmät avautuivat Itävallan Steiermarkin vuoristoalueelle.
Energinen Youtube-ilmiö Jordan Matter on taas rikkonut sääntöjä ja päästänyt tanssijaryhmän irti New Yorkissa.
Lue heidän kuulumisensa ja katso kaikki kuvat Digikuvan numerosta 1/2021!
> Lue myös: 9 ohjetta kuvaajana kehittymiseen