Casper Krohn on valokuvannut pienestä pitäen ja elää nykyään luennoimalla, myymällä hienoja kuviaan mm. hiirihaukoista ja merikotkista sekä vuokraamalla valokuvauskojuaan muille luontokuvausharrastajille.
Salaisuus on Casperin takapihalla. Hän on rakentanut sinne pysyvän piilokojun, jonka avulla hän pääsee arkojen petolintujen lähelle.
Keskustelimme Casperin kanssa siitä, kuinka hän rakensi suojaan, mitä se maksoi ja miltä tuntui saada hiirihaukka etsimeen ensimmäistä kertaa.
"Olin nähnyt petolintukuvia Norjasta ja Ruotsista Instagramissa, ja haluaisin yrittää ottaa kuvia lähialueeni petolinnuista", Casper Krohn selittää.
> Lue myös: Kuusi kuvauksellista lintua

Piilokojun paikkaa valittaessa on katsottava, että etäisyys taustaan on riittävä, jotta taustan saa pehmennettyä kauniisti. On myös tutkittava valon lankeamista alueelle, jotta valo on hyvää ainakin johonkin suuntaan kojusta. Lisää aiheesta Digikuvan numerossa 1/2021.
© Casper KrohnMyrsky tuhosi ensimmäisen kojun
”Kirjoitin muutamille sikäläisille ystävilleni ja pyysin neuvoja kunnollisen kuvauskojun rakentamiseen. Löytyi yksi malli, josta innostuin. Rakensin ensimmäisen kojuni viitisen vuotta sitten. Se kuitenkin tuhoutui myrskyssä, joten kaksi vuotta sitten rakensin uuden. Kiinnitin sen maaperään, jotta se olisi tarpeeksi vankka”, hän muistelee.
Krohn teki kojua parisen viikkoa, iltapäivisin ja ja viikonloppuisin. Uudelle kojulle kertyi hintaa kaiken kaikkiaan noin 1 300–1 500 euroa.
Kun hän istui kojun sisään odottelemaan kameroineen, ei mennyt kuin pari tuntia, kun ensimmäinen hiirihaukka ilmestyi paikalle.
”Oli erikoinen kokemus istua vain parin metrin päässä siitä sen ollessa syömässä. Petolintujen lähellehän on erittäin vaikea päästä, varsinkin täälläpäin. Hiirihaukka nähdään lähes aina vain kaukaa, lentämässä niityn yllä tai muuten korkealla ilmassa”, Casper Krohn toteaa.
> Lue myös: Näin kuvataan lentävää lintua
Kojunrakennusohjeet Digikuvassa
Digikuvan numerossa 1/2021 perehdymme luontokuvaajan piilokojun rakentamiseen. Jutussa on huomioitu kaikki aiheesta kiinnostuneet, olipa heillä suuri tai pieni piha tai ei pihaa ollenkaan.
Kerromme, mistä päin Suomea löytyy yleisiä piilokojuja, esittelemme muita luontokuvaajan naamioitumistapoja ja edullisia teleobjektiiveja sekä näytämme kojun rakentamisen vaihe vaiheelta.
Saat myös tietoa kuvattavista petolinnuista sekä kuvauskojun rakennusmateriaaleista.
> Lue myös: Kuvausvinkkejä – lähemmäs arkoja eläimiä