taistelevat teeret

Taistelevat teeret kuvattiin 1/1600 sekunnin valotusajalla ja seurantatarkennuksella.

© Floris Smeets

Luontokuvaajan vinkit autenttisiin eläinkuviin

Valokuvaaja Floris Smeets saa loistavia kuvia kaikkein arimmistakin eläimistä. Tässä hänen parhaat vinkkinsä villieläinten kuvaamiseen.

maanantai 26. huhtikuuta 2021 teksti S. Winter

Nähdessäemme ammattilaistason valokuvia villieläimistä ajattelemme, että kuinka ihmeessä kuvaaja on onnistunut ottamaan tuon?

Tämä koskee mm. hollantilaiskuvaaja Floris Smeetsiä ja hänen kuviaan. Smeets pääsee hyvin lähelle kaikkein arimpia eläimiä ja vangitsee ne kamerallaan.

Pyysimme häneltä kuvausvinkkejä, ja tässä niistä muutama.

1. Perehdy kuvattavaan kunnolla

Jos haluat ottaa hyvän kuvan tietystä eläimestä, on erittäin tärkeää, että tunnet eläimen käyttäytymisen ja tiedät, missä ja milloin voit odottaa näkeväsi niitä. Siksi on syytä viettää mahdollisimman paljon aikaa sen elinpiirissä.

Kun näet eläimen ensimmäisen kerran, et todennäköisesti saa hyvää kuvaa. Mutta kun tiedät, milloin sen voi nähdä, kuinka nopeasti se liikkuu ja mikä saa sen pakosalle, voit alkaa keskittyä kuvaamiseen.

"Minä yleensä palaan samalle alueelle uudestaan ​​ja uudestaan. Kun olen ottanut saman kuvan riittävän monta kertaa, alan venyttää omia rajojani ja saan lisää luovuutta", Smeets sanoo.

> Lue myös: Kuvausvinkkejä – lähemmäs arkoja eläimiä

Lapinpöllö vastavalossa

Lapinpöllö yritti saada märästä maasta hiiren. Smeets tiesi olevansa oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

© Floris Smeets

2. Kiinnitä huomiota ympäristöön

Floris Smeets pitää työpajoja ympäri Norjaa, ja hänen on usein muistutettava asiakkaitaan varovaisuudesta, varsinkin kun kuvataan myskihärkiä Dovrefjellin kansallispuistossa.

"Ihmiset keskittyvät usein yhteen eläimeen niin, että he eivät huomaa ympäristöä. Myskihärät ovat laumaeläimiä, ja jos kuvaaja keskittyy yhteen eläimeen ja alkaa yhtäkkiä kävellä kohti kuvaamaansa yksilöä, niin se pelästyy ja menee muun lauman sekaan", Smeets valaisee.

Kannattaa siis katsoa ympärilleen, kun liikkuu luonnossa, koska vaikka osaisi kuvata tiettyä eläintä, voi pelottaa muut eläimet pois, jos ei osaa varoa.

> Lue myös: Näin kuvataan lentävää lintua

Myskihärät lumituiskussa

Tämä kuva on otettu Dovrefjellissä Smeetsin opasuran kylmimpänä päivinä. Pakkasta uhmaten hän makasi vatsallaan saadakseen kuvan etualan sumentumaan.

© Floris Smeets

3. Sekä etuala että tausta sumeaksi

Yksi Floris Smeetsin valokuvien peruspiirre on minimalistisuus. Hän saavuttaa sen kuvaamalla matalasta kulmasta sekä sumentamalla kuviensa etualan ja taustan.

”Minulle kirjoitetaan usein, ettei kuvaa saa pehmenemään samalla tavoin, ellei ole varaa 400-millisen kaltaisiin valovoimaisiin objetiiveihin. Yleensä eläimen etäisyyttä taustaan ei voi muuttaa.

Etualaa lähemmäs voi kuitenkin mennä ja etsiä sellaista etualaa, joka pehmenee hyvin matalalta kuvattaessa, esimerkiksi lumikinoksia”, sanoo Smeets.

> Lue myös: Suuri opas objektiivin valintaan

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!