Kettu pehmeässä vastavalossa


© Shutterstock

Ovela ja ketterä: Näin kuvaat ketun

Niitä näkee vain vilaukselta, mutta siellä kettu on. Se on entistä helpompi löytää, koska se uskaltaa yhä lähemmäs ihmistä. Tästä saat vinkit punakultaisen pedon kuvaamiseen.

maanantai 3. elokuuta 2020 teksti Sarah Marie Winther

Tänä kesänä tuskin lähdetään Keniaan tai Tansaniaan kuvausreissulle. Villieläimiä voidaan silti kuvata. 

Villieläimiä voi nimittäin kuvata kotikonnuillakin. Yksi lähitienoilla vaeltavista eläimistä on kettu. 

Ruosteenpunainen turkki, terävät korvat ja pitkä, tuuhea häntä tekevät ketusta omanlaisensa ja kuvauksellisen eläimen, josta syntyy hienoja kuvia. 

Tässä vinkkimme ketun löytämiseksi ja kuvaamiseksi.

Lue myös:  Kuvausvinkkejä: lähemmäs arkoja eläimiä

1. Etsi kolo, älä kettua

Kettu on lähes mahdoton löytää. Etsi siis pikemminkin ketun kolo. joka on pieni reikä maassa. Jos reiän ympärillä on hajua ja tuoretta, kaivettua maata, kolo on ilmeisesti asuttu.

2. Ole valmis tunti ennen auringonnousua

Kettu on yöeläin, mutta silloin valo ei riitä kuvaamiseen. On siis parasta olla liikkeellä noin tunti ennen auringonnousua.

Näin olet paikan päällä ennenkuin kettu ilmaantuu näkyviin. Voit myös jatkaa kuvaamista niin kauan kun kettu pysyy kolonsa tienoilla.

> Lue myös: Kuusi kuvauksellista lintua

Vinkkejä ketun löytämiseen

Mitä pidempään kuvaat polviasennosta, sitä mielenkiintoisempia kuvia saat. 

© Shutterstock

3. Kuvaa silmän korkeudelta

Kuvaa ketun silmän korkeudelta. Näin syntyy mielenkiintoisin muotokuva. Et ehkä voi liikkua pelottamatta kettua, mutta jos se on mahdollista, laske kameraa ja käännä näyttö ylöspäin. Jos kettu nostaa tai laskee päätä, siirrä kameraa mukana. 

4. Käytä jatkuvaa tarkennnusta

Kevät- ja kesäkuukausina ketunpojat leikkivät kolon tienoilla. Hyvällä tuurilla saat leikin kuvatuksi. Käytä jatkuvaa tarkennusta, jotta saat teräviä kuvia. 

Funktionen findes typisk bag AF-knappen, hvor den hedder AI Servo, AF-C eller lignende. Vælg lav eller fastlåst sporingsfølsomhed, så fokus låser sig fast på hvalpene, selv om de fx løber ind i et buskads.

5.Käytä kuvanvakainta

Teleobjektiivin pitäminen vakaana voi olla vaikeaa varsinkin vähässä valossa. Jos siis kamerassa tai objektiivissa on kuvanvakain, sitä kannattaa käyttää.

Joissakin objektiiveissa on eri toiminnot liikkumattomille ja liikkuville kohteille. Canonissa kannattaa valita Mode 3, Nikonissa taas Sport.

Lue myös:  Näin valitset sopivan kamerajalustan

Ketun kuvausniksejä

Kun kettu elää lähellä ihmistä, sen voi löytää puistosta, hautausmaalta, rinteiltä, siirtolapuutarhojen tienoilta ja hylätyiltä omakotitonteilta.

© Shutterstock

Lisää vinkkejä eläinten kuvaamiseen uudesta Digikuvasta

Digikuvan numero 12/2020 käsittelee ympärillämme liikkuvia eläimiä. 

Ne eivät välttämättä ole yhtä eksoottisia kuin päiväntasaajan toiselta puolelta löytyvät, mutta lähes! Niitä on enemmän aikaa etsiä ja oppia tuntemaan niiden tavat, ja niin voi syntyä todella hienoja kuvia.

Saat vinkkejä siitä, mihin aikaan vuodesta mikin eläin on kiinnostavimmillaan, miten ne löytyvät ja millä asetuksilla loistokuvat syntyvät.

Ellet vielä ole tilaaja, saat kolme lehteä ja kuvausrepun 15,90 eurolla! Repussa on säädettävät tilanjakajat, jotka voit sovittaa itsellesi, ja olet valmiina luontokuvausretkelle.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!