Kotka ja kuollut kettu haaskana

Arimpien lintujen väijymisessä on käytettävä piilokojua.

© Morten Hilmer

Lähde kuvaamaan talven lintuja

Luontokuvaajalla on pimeän talvenkin keskellä paljon kuvattavaa. Moni lintu nimittäin talvehtii Suomessa, ja ne on helpompaa houkutella esiin, kun ne etsivät ruokaa.

torstai 9. tammikuuta 2020

Lintukuvaus on luontokuvauksen lajeista suosituin, eikä lainkaan syyttä. Onhan nimittäin helpompaa päästä kuvausetäisyydelle, kun kysymyksessä on lintu kuin joku muu metsän villeistä eläimistä, ja lintuja on myös enemmän.

Talvi on lintukuvaajalle todella hyvää aikaa, koska silloin linnut eivät ole pariutumis- tai poikasten ruokkimispuuhissa. Vaikka jotkut linnut ovatkin suunnanneet lämpimämmille seuduille, moni niistä kestää meidän talvemme. 

Ne kokoontuvat paikoille, joissa on syötävää, ja siksi kuvaajan tehtävä on helpompi kuin kesällä. Voimme etsiä luonnollisia ruokapaikkoja tai houkutella lintuja ruokkimalla niitä itse.

Talvi ja sen linnut odottavat kuvaajaa – ei muuta kuin liikkeelle! Seuraavassa lisää neuvoja, joilla perheelle ja tutuille esitettäväksi syntyy näyttäviä kuvia. Annamme vinkkejä niin välineistöstä kuin sen käsittelystäkin.

Tässä muutama talvinen lintukuvausvinkki.

> Lue myös: 3 valokuvattavaa muuttolintua

Ruokaa tarjolle pihalle tai metsään

Närhi oksalla

Närhi kuvattiin metsässä olleesta piilokojusta. Silloinkin oli varottava nopeita liikkeitä, koska arat linnut huomaavat kaiken 

© Morten Hilmer

On aivan väärä käsitys, että hyviin lintukuviin tarvitaan parimetrinen teleobjektiivi. Jos käytössä on hyvä kamera ja vaikka 70–300 mm:n objektiivi tai pitempi, ei kuvaamiseen sen enempää tarvita. 

Aina ei kohteita nimittäin tarvitse päästä aivan lähietäisyydelle – varsinkaan, jos kohteet saa tulemaan luokseen ihan omin jaloin, ja senhän ne talvisaikaan kyllä mielellään tekevät, kunhan niille vain asettaa ruokaa tarjolle.

Kun linnut ensin pääsevät hajulle ruoasta, tulevat paikalle ja tottuvat ympäristöön, voi mennä vielä pari päivää ennen kuin kuvaus kannattaa edes aloittaa. Parasta on kuitenkin odotella viikko. 

Aloittaa voi omalta pihalta tai muusta hyvästä paikasta läheltä kotia. Valitse metsä tai muu paikka, jossa saat olla rauhassa. 

Ripusta puihin talipalloja ja hiero rasvaa puun halkeamiin ja oksanreikiin. Aseta ruoka niin, että linnuilla on sopiva laskeutumisoksa, mutta niin, ettei ruoka näy kuvassa.

Muutaman päivän kuluttua linnut saapuvat paikalle – ja vaikka olet vain 8–10 metrin etäisyydellä, voit aloittaa kuvaamisen rauhallisesti ja saada todella hyviä kuvia.

> Lue myös: Näin tehdään kuvaussafari kotipihalla

Kuvaa arkoja lintuja piilokojusta

Hiirihaukka ja harakka

Hiirihaukka ja harakka sijoitettiin kumpikin omalle puolelleen kuvaa luomaan tasapainoinen sommitelma. Kamera laukaistiin, kun linnuille syntyi katsekontakti.

© Morten Hilmer

Jos kuvaat tikkojen tai petolintujen kaltaisia arkoja lintuja, onnistut parhaiten käyttämällä piilokojua.

Voi kuulostaa vähättelyltä, mutta piilokojun saa alle sadalla eurolla, ja sen pystyttäminen vie vain muutaman minuutin.

Kannattaa ostaa piilokoju metsästysliikkeestä, joissa valikoima on suuri ja hinnat suhteellisen alhaiset. Esimerkiksi Mil-Tecin Ghillie 3D -naamiopuku maksaa Retkitukussa 50 euroa.

> Lue myös: 5 vinkkiä hyviin lintukuviin

Ohjaa kameraa kännykällä

Käyttämällä sovellusta kameran etähallintaan voidaan saada hienoja kuvia ilman teleobjektiivia. Tämä kuva otettiin 69 mm:n objektiivilla.

© Morten Hilmer

Jos kamerassasi on wi-fi-toiminto, voit päästä lähemmäs lintuja ilman teleputkea tai piilokojua. Voit näet hallita kameraa matkan päästä sovelluksen avulla, jotta linnut eivät häiriinny.

Sonyn kameroihin tarvitaan PlayMemories-sovellus, kun taas Canon-sovelluksen nimi on Canon Camera Connect ja Nikonin nimi Wireless Mobile Utility. Kaikkia sovelluksia ovat saatavilla sekä iPhoneen että Android-laitteisiin.

Laita kamera valmiiksi noin tunti etukäteen ja tarkenna käsin oksaan, jolle toivot linnun istuutuvan, jotta sinulla on sopiva tarkennuspiste. Aseta kamera sarjakuvaukselle.

Seiso riittävän kaukana kohteesta ja pidä älypuhelin valmiina, jotta voit painaa laukaisinta heti, kun linnut ilmestyvät kuvaan.

> Lue myös: Näin käytetään kameran WiFi-toimintoa

Rauhoita kuva sumentamalla etuala

Pulmussirri rantajäälauttojen välissä. Ainut tarkennuspiste kohdistettiin linnun päähän.

© Morten Hilmer

Ei ole lainkaan helppoa saada aikaan puhdaslinjaisia kuvia, koska on melko harvinaista, että sekä etuala että tausta ovat täysin vapaita häiriötekjöistä. 

Kannattaa kuitenkin kokeilla sitä kikkaa, että etuala peittää osittain kohteen. Tässä jäälautta nousee esiin kohteen edessä ja saa aikaan pehmeyttä etualalle. Tämä keino on hyvin tehokas käytettynä ruohon, lehtien ja hiekan kanssa. 

Tämä tekniikka sopii kuvattaessa telellä, jolloin tausta ja etuala sumenevat helposti. Jos sinulla ei ole pitkää teleobjektiivia, voit saavuttaa periaatteessa saman valitsemalla suuren himmenninaukon.

> Lue myös: Syvyysterävyys viidessä minuutissa

Kuvaa rauhallisempia lintuja pitemmillä suljinajoilla

Riekko kalliolla

Riekko kuvattiin välittömästi auringonlaskun jälkeen. Jos lintu on paikallaan, suljinaika voi olla pitkä. Tässä teleobjektiivia tuettiin kallioon, ja valokuvaaja piti nyrkkiään vastavalosuojan alla kameran ja objektiivin vakaamiseksi.

© Morten Hilmer

Useimmat ihmiset yhdistävät villieläinkuvauksen salamannopeaan suljinaikaan, mutta se ei ole aina välttämätön lintuja kuvattaessa.

Jotkut linnut viipyvät paikallaan pitempäänkin, ja kun niin käy, voidaan käyttää suhteellisen pitkää suljinaikaa ja saada silti teräviä kuvia. Samalla voidaan valita pienempi ISO-arvo ja saada siten parempaa kuvanlaatua.

Kun kuitenkin kuvataan käsivaralta, pitää muistaa valita riittävän lyhyt valotusaika, jottei kuviin tulisi tärinän aiheuttamaa epäterävyyttä.

Yllä oleva kuva on otettu 1/13 sekunnin suljinajalla, mikä oli mahdollista vain siksi, että kameraa ja objektiivia tuettiin kallioon. Niitä voi tukea myös vaikkapa aitaan tai autoon.

> Lue myös: Siksi kannattaa kuvata aukon esiasetuksella

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!