valokuvaaja luonnossa

Hyvä maisemakuva vaatii sommittelua, eikä se ole kovin monimutkaista.

© Shutterstock

3 vinkkiä maisemakuvien sommitteluun

Sommittelusta riippuu pitkälle, onko valokuva mielenkiintoinen vai ei. Tässä kolme yksinkertaista neuvoa, joita voi soveltaa periaatteessa mihin tahansa maisemakuvaan.

tiistai 1. kesäkuuta 2021 teksti S. Winter

Jos valokuvan kohde, värit ja terävyys ovat kunnossa, mutta sitä ei silti ole kovin kiinnostavaa katsoa, on vika todennäköisesti sommittelussa.

Kuvan sommittelun miettiminen on tärkeätä, sillä yksinkertaisen kuvan sommitteleminen huitaisemalla tuottaa helposti tyhjiä ja mitäänsanomattomia kuvia, joista ulkopuolisen on vaikea tietää, mihin niissä pitäisi katsoa.

Olemme yrittäneet tehdä siitä hieman helpompaa ja koonneet kolme yksinkertaista niksiä, joita voit käyttää melkein aina maisemia kuvatessasi.

1. Etsi maisemasta kerroksia

Maisemasta kannattaa etsiä kerroksia, joita voidaan käyttää syvyyden luomiseksi kuvaan. Niitä voi olla esimerkiksi puurivit, kukkulat, kerrostalot tai jokin muu.

Tässä on etua teleobjektiivista, koska se puristaa perspektiiviä kasaan syvyyssuunnassa ja sopii siksi hyvin, kun sommitelmaan halutaan peräkkäisiä kerroksia tai toistoa, esimerkiksi puunlatvusten rivi, siltapylväitä tai latoja aukealla.

Alla oleva kuva otettiin yli 100 metrin päässä lahdesta, mutta 70–300 mm:n tele teki mainiosti kerroksia tähän kuvaan, joka ei muuten olisi näyttänyt mitenkään erikoiselta.

> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

yksinkertainen maisemakuva kerroksia

Kuva on hyvin yksinkertainen, mutta koska siihen on sommiteltu kerroksia, joissa on kontrastia ja hienot värit, se jaksaa kiinnostaa.

© Digikuva

2. Sommittele liikkumalla itse

Zoomaamisen sijaan kannattaa totutella sommittelemaan kuva siirtymällä itse eteen- tai taaksepäin tai sivusuunnassa. Joskus kuvaa voi muuttaa paljonkin vain menemällä polvelle tai nojaamalla taaksepäin, kun halutaan päästä eroon katuvaloista, kylteistä tai vastaavista.

Alla olevassa kuvassa halusimme valkoisen aidan ja hautakivet pois kuvasta, joten kyykistyimme alas saadaksemme matalamman kuvakulman – ja vältimme sen, että joutuisimme poistamaan häiritsevät elementit kuvankäsittelyssä.

Jos kuvaat rakennuksia laajakulmalla​​, voit myös pitää kameraa pään päällä, koska silloin kuvakenno on enemmän linjassa rakennuksen kanssa, joten rakennuksen ääriviivat eivät vääristy kovin pahasti.

> Lue myös: 3 oivallista sommittelusääntöä

maisemakuva kirkko

Kyykistymällä onnistuimme "siivoamaan" maiseman häiritsevistä elementeistä.

© Digikuva

3. Rajaa tylsä taivas pois

Jos taivas on kuvauspäivänä tylsä ja yksivärinen, rajaa se pois kuvasta. Jättämällä sen pois voit saada kuvaan tiukemman ja graafisemman ilmeen.

Jos olet tottunut siihen, että kuvissasi on taivas, tämä saattaa kuulostaa hullunkuriselta, mutta kokeile kylmästi zoomata lähemmäksi tai kohdistaa kamera hieman alaspäin kohti itse maisemaa.

Alla olevaa kuvaa otettaessa taivas oli pilvinen ja ikävä, joten keskityimme rakennukseen ja lokkiin, ja nyt katse keskittyy niihin eikä merkityksettömään taivaaseen.

> Lue myös: Kevät tuo mukanaan innostavia kuvauskohteita

maisemakuva ei taivasta

Rajaamalla kuvasta taivaan pois syntyy rauhallinen kuvakompositio, joka ohjaa katseen kahteen pääkohteeseen.

© Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!