Säätila on ilmastonmuutoksen vuoksi tulevaisuudessa lämpimämpi, sateisempi ja rajumpi. Siihen olemme saaneet totutella jo kuluneiden parin vuoden aikana.
Emme ota nyt kantaa onko se hyvä vai huono asia. Epäilemättä se kuitenkin tarjoaa uusia mahdollisuuksia upeiden kuvien ottamiseen. Seuraavassa on viisi vinkkiä, joiden avulla selviät myrskyssä kuvaamisesta.
> Lue myös: Tällaisia luonnonilmiöitä taivaalla voi nähdä tänä vuonna
1. Pidä silmällä sääennustetta
Sääennusteita kannattaa seurata tarkasti, jotta pystyt toimimaan rajuilman puhjetessa. Osoitteessa www.ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet on tutkakuva, josta voi tarkistaa Suomen yllä olevat sade- ja pilvialueet.
Kartalla näkyvät myös salamahavainnot. Voit seurata tilanteen kehittymistä pitämällä silmällä ilmankosteutta ja ilmakehän epävakauksia, Atlantin kylmiä ja lämpimiä rintamia sekä ukkosrintamien liikkeitä.
2. Tummenna taivasta lisää suodattimella
Jos taivas näyttää hiukan kalpealta, kannattaa käyttää niin kutsuttua liukuvärisuodinta, joka on toiselta puolelta tumma ja toiselta läpinäkyvä.
Se tummentaa taivasta enemmän kuin etualaa ja saa sadepilvet näyttämään raskaammilta ja dramaattisemmilta.
3. Anna taivaalle runsaasti tilaa
Kun pilvet ovat todella vaikuttavia, anna niille runsaasti tilaa kuvan sommittelussa. Ihanteellisessa tapauksessa maisema täyttää noin kolmasosan sommittelusta ja taivas loput kaksi kolmasosaa. Näin saat mielenkiintoisen lopputuloksen.
Jos olet epävarma sommittelun mittasuhteista, monissa kameroissa voi aktivoida ruudukon, joka jakaa kuvan kolmanneksiin. Ruudukko voidaan yleensä aktivoida etsimestä sekä kameran takana olevasta näytöstä.
> Lue myös: Tässä ovat tärkeimmät tiedot sommittelusta

Myrskyssä kuvaaminen onnistuu hyvin, kun muistaa pitää huolta itsestään ja kallisarvoisesta kamerakalustosta.
© Shutterstock4. Pidä kalusto suojattuna vedeltä
Läheskään kaikki kamerat tai objektiivit eivät ole säänkestäviä – ja vaikka olisivatkin, ne eivät välttämättä kestä suuria määriä vettä. Siksi on parasta olla vaihtamatta objektiivia kaatosateessa.
Lisäksi kamera ja objektiivi kannattaa puhdistaa aina myrskyssä kuvaamisen jälkeen. Jos kysymyksessä on zoomobjektiivi, zoomaa telelle ja pyyhi pisarat ja kosteus pois. Objektiivin on oltava mahdollisimman pitkänä, jotta kosteus pääsee haihtumaan.
5. Huolehdi turvallisuudesta
Myrsky voi saada adrenaliinin virtaamaan, mutta salamanisku voi olla tappava. Siksi ei kannata koskaan etsiä vaarallisia tilanteita esimerkiksi nousemalla mäen päälle tai menemällä puun alle.
Voit poistua kotoasi, mutta ei kannata siirtyä kovin kauas autosta, jotta voit muutamassa sekunnissa siirtyä sen sisään, jos alkaa sataa. Se on nimittäin merkki siitä, että myrsky lähestyy.
Jos käsivarsien ihokarvat alkavat nousta, mene välittömästi autoon tai rakennuksen sisälle. Jos se ei ole mahdollista, asetu äkkiä mahdollisimman matalalle ja taivuta päätä alaspäin.
Älä koske sähköä johtaviin esineisiin, kuten kamerajalustaan. Varmista myös, että vain jalan etuosa koskettaa maata ja käännä jalkoja niin, että kantapäät koskettavat toisiaan.
> Lue myös: Tässä on paras ohjelma raakatiedostojen käsittelyyn
1. Sijoitu oikein Salamointia kannattaa kuvata korkealta paikalta, mutta älä astele suoraan myrskyn silmään. Kuvauspaikka on hyvä, jos näet salamoiden lyövän maahan asti.
2. Käytä jalustaa Estä tärähdykset jalustalla. Levitä jalustan jalat tavallista leveämmälle, sillä alusta on maastossa usein epävakaata.
3. Valota tilanteen mukaan Hanki kamera, joka sopii pitkien valotusaikojen käyttämiseen – vähintään 10–15 sekuntia.
4. Salamahavaitsin Voit käyttää myös salamahavaitsinta, joka auttaa kameraa valottamaan kuvan oikealla hetkellä.
5. Timelapsea ja valokuvia Kuvaa useilla kameroilla. Kahta voi käyttää aikaviivekuvaukseen, ja yhdellä saa tavallisia valokuvia.
6. Liiat välineet pois Älä raahaa mukana lukemattomia varusteita. Ne ovat loppujen lopuksi enemmän häiriöksi kuin avuksi. Myrskykuva pitää ottaa nopeasti, joten käsillä kannattaa olla vain kamera ja jalusta.
7. Kuvauskalusto ei ole sokeria Älä suojele liikaa välineitä. Monet kamerat kestävät hiukan sadetta, kunhan se ei osu suoraan linssiin ja pilaa siten täysosumaa.
Näin paljon sadetta kamera kestää, ja näin saadaan kuvauskalusto kestämään