puita vesi peilaus lumi

Talvinen sää saa monet jäämään sisälle, mutta valokuvaajalle se on pelkkää plussaa.

© Shutterstock

5 kiinnostavaa talviaihetta maisemakuvaajalle

Talviset säät ovat ilonaihe maisemakuvaajalle. Tässä jutussa käymme läpi viisi talvista maisemakuvausideaa.

perjantai 17. tammikuuta 2020 teksti Sarah Marie Winther

Talvikuukausina ei ole syytä jäädä sisälle, koska oven ulkopuolella on kuvausaiheita jonoksi asti. Olipa ympäristösi paksun lumen peitossa tai tai maa kokonaan paljaana, voit saada upeita ulkokuvia.

Tässä 5 ideaa, joita voit lähteä kuvaamaan, kun mittari menee miinukselle.

> Lue myös: Kuvauslaitteista huolehtiminen pakkasella

1. Paljaat puut sumussa

Paljaat puut sumussa

Metsäalue, jossa puita ovat harvakseltaan, sopii täydellisesti maisemakuvaan. Eri etäisyyksillä sijaitsevat puut tuovat kuvaan syvyyttä.

© Shutterstock

Kylmän yön jäljiltä on usein aamusumua, jonka avulla saa maisemakuviin salaperäisyyttä. Etsi paikka, jossa on paljaita puita, ja mene lähelle yhtä niistä luodaksesi kuvaan syvyyttä, kuten yllä.

Sumu tai utu voi huijata sekä kameran automaattitarkennusta että valonmittausta, joten valitse yksi tarkennuspiste ja aseta se puun reunaan, missä on kontrastia. Lisää valotuksenkorjausta askel tai pari, jotta kuva ei alivalotu.

> Lue myös: Näin otetaan hyviä talvisia perhekuvia

2. Kuuraisia puita sammakkoperspektiivistä

Kuuraisia puita sammakkoperspektiivistä

Jos haluat kuvaan kylmän perussävyn, valitse jokin muu valkotasapaino kuin automaattinen, esim. Päivänvalo.

© Shutterstock

Mäntypuut eivät pudota lehtiä syksyllä, mikä tekee niistä mainion talvikohteen. Jos seisot puuryhmän keskellä ja tähtäät kameralla ylöspäin, voit saada poikkeuksellisen, sommittelultaan lähes symmetrisen kuvan.

Käytä 14–28 mm:n laajakulmaa ja ota kuvaan mahdollisimman monta puuta. Ota muutama askel kuvien välillä, niin saat lopulta parhaan mahdollisen sommitelman.

> Lue myös: Näihin viiteen aloittelija sortuu laajakulmalla kuvatessaan

3. Voimalinjoja valkoista taivasta vasten

voimalinja lumimaisema

Jos olet liian kaukana sähkölinjasta, rajaa kuvaa kuvankäsittelyssä. Näin kuvailmaisu vahvistuu, kun maston ympärillä ei ole häiritseviä yksityiskohtia.

© Shutterstock

Jos asut paikassa, jossa on paljon lunta talvella, hyödynnä valkoista ympäristöä ja ota yksinkertaisia, rauhallisia maisemakuvia.

Sähkömastolla on yksinkertaiset ja helposti tunnistettavat muodot, jotka erottuvat lumisesta maisemasta. On vain hyväksi, jos taivas on täysin pilvinen, jolloin taivas ja maa ovat lähes kuin yhtä.

Kannattaa ylivalottaa kuvia valotuskorjauksen avulla aukolla parilla niin, että lumi toistuu valkoisena harmaan sijaan. Ei haittaa, jos huippuvalokohdat palamavat osittain puhki, koska ne näyttävät pitkälti siltä myös todellisuudessa.

> Lue myös: Näin syntyvät yksinkertaisen hyvät maisemakuvat

4. Salamalla valaistut lumihiutaleet

Salaman voimakkaan valon avulla voidaan saada aikaan kiinnostavia kuvia.

© Shutterstock

Kukaan ei määrää, että maisemakuva olisi otettava päivänvalossa. Jos lunta sataa pimeän tullessa, voit käyttää joko kameran omaa tai ulkoista salamaa saadaksesi ainutlaatuisia kuvia satavasta lumesta.

On tärkeää, että taustalla on jokin yksinkertainen elementti, johon voit tarkentaa, esimerkiksi yksi tai useampi puu, kuten yllä. Näin lumihiutaleet näkyvät kuvissa suurina, epäterävinä ympyröinä, jotka tuovat mielenkiintoa etualalle.

> Lue myös: 9 salamatoimintoa, jotka kannattaa opetella

5. Jään pintarakenteet

Juutinrauman silta talvella

Kun valoa on vähän ja haluat välttää ylisuuren ISO-herkkyyden, käytä kamerajalustaa.

© Shutterstock

Vesi on jo suosittu aihe taikka kuvauskohde maisemakuvaajien keskuudessa, mutta kun se jäätyy, muodostuu vielä enemmän mahdollisuuksia jännittäviin kuviin. Etsi paikka, josta voit saada hyvän sommitelman, esimerkiksi sillan tai uimalaiturin läheisyydestä.

Saat parhaan lopputuloksen, kun kuvaat auringonnousun tai -laskun aikaan. Silloin aurinko on niin alhaalla, että valo osuu jään rakenteisiin ja saa ne erottumaan selkeämmin. Samalla saat mukaan taivaan häikäiseviä värejä.

> Lue myös: Maisemakuvaajan ykkösvinkit harrastajalle

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!