Salamalaitteen stroboskooppitoiminnolla otettu kuva

Speedlite-salamalaitteen stroboskooppitoiminnolla voidaan vangita liikkeen eri vaiheet.

© Shutterstock

9 salamatoimintoa, jotka kannattaa opetella

Erillinen salamalaite tarjoaa uudenlaisia kuvausmahdollisuuksia, ja monissa laitteissa on edistyksellisiä toimintoja. Tässä yhdeksän tärkeintä.

perjantai 25. toukokuuta 2018 teksti K. Engbo

Hankitpa uuden salamalaitteen tai käytitpä nykyistä, molemmissa on monia toimintoja, jotka on hyvä tietää ja joita käyttämällä voi saada aivan uudenlaisia kuvia. 

Tässä salamoiden tärkeimmät toiminnot.

1. Ohjeluku
2. Zoom
3. Laajakulmapaneeli
4. Toisen suljinverhon synkronisointimahdollisuus
5. High-Speed-Sync eli salamatäsmäys
6. Mallivalo
7. Stroboskooppi

1. Ohjeluku

Ohjeluku (engl. Guide Number eli GN) kuvaa voimakkuutta. Isot ohjeluvut, kuten 60, tarkoittavat, että salama kantaa pitkälle ja välähtää nopeasti uudelleen.

Useimmat valmistajat mittaavat ohjeluvun ISO 100 -herkkyydellä ja 105 mm:n polttovälillä, mutta jotkut toiset käyttävät muita polttovälejä, joten ohjeluvut eivät aina ole vertailukelpoisia keskenään.

Esimerkiksi Canon Speedlite 430 EXIII-RT:n ohjeluku on 43, kun taas suuremman Canon Speedlite 600 EXII-RT -mallin ohjeluku on 60.

Lue myös: Pieniä mutta pippurisia salamalaitteita tästä

2. Zoom

Zoomarvo muuttaa valokiilan kulmaa. Auto-asetus muokkaa valokiilan sopimaan polttoväliin. Valoa voi suunnata tarkemmin käsisäädöillä.

Useimmissa salamalaitteissa zoomarvo säätyy automaattisesti objektiivin polttovälin mukaan, mutta se voidaan myös säätää käsin, jos valo halutaan esim. keskittää kuvan keskelle.

Mitä suurempi polttoväli (eli mitä lähemmäs zoomataan), sitä kapeampi valokiila – ja päinvastoin. 

3. Laajakulmapaneeli

Normaalisti salaman valo peittää 24 mm:n polttovälillä otetun kuvan alan, mutta laajemmalla laajakulmalla kuvattaessa voidaan valoa levittää erityisellä laajakulmapaneelilla, joka on salamapään päällä.

Lue myös: 5 vinkkiä hyviin salamakuviin tästä

4. Toisen suljinverhon synkronisointimahdollisuus

Kun kuvataan liikkuvaa kohdetta pitkällä, esim. sekunnin valotusajalla ja salamalla, näkyvät kohteen liikkeen aiheuttamat viivat itse kohteen etupuolella.

Se näyttää hullunkuriselta ja johtuu siitä, että salama välähtää heti valotuksen alussa, kun laukaisinta painetaan.

Mutta jos salaman välähdys täsmätään sulkimen jälkimmäisen verhon liikkeeseen (engl. 2nd curtain tai Rear), välähtää salama vasta valotuksen lopuksi ja vauhtiviivat jäävät luontevasti kohteen taakse.

Jälkimmäinen suljinverho second curtain Speedlite flash

Tässä on käytetty jälkimmäisen suljinverhon salamatäsmäystä, jolloin vauhtiviivat tulevat pääkohteen perässä.

© Shutterstock

5. High-Speed-Sync eli salamatäsmäys

Salamalla voidaan valaista varjokohdat kirkkaassa auringonpaisteessa, mutta salamaa ei lähtökohtaisesti voida käyttää, jos kameran suljinaika on lyhyempi kuin 1/200 sekunti.

Tämä voidaan kompensoida pienellä aukolla, kuten F16, mutta silloin kuvan tausta ei sumene. 

High-Speed-Sync mahdollistaa salaman käytön lyhyemmillä valotusajoilla kuin normaalisti eli siis kuvaamisen suurella aukolla valoisassa.

Lue myös: Näin toimii salamatäsmäys

6. Mallivalo

Kun salaman valoa sovitetaan kohteeseen sopivaksi, on hyvä voida valaista mallia salaman pitkäkestoisella mallivalolla, jolloin nähdään, miten valo lankeaa hänen päälleen.

Tätä toimintoa ei kuitenkaan ole kaikissa speedlite-malleissa.

Lue myös: 3 vinkkiä parempaan valoon muotokuvissa 

7. Stroboskooppi

Tämä toiminto laukaisee useita perättäisiä välähdyksiä yhden pitkähkön valotuksen aikana, mikä mahdollistaa yhden liikkeen eri vaiheiden tallentamisen samaan kuvaan. 

Stroboskooppitoiminnolla otettu kuva. speedlite flash

Stroboskooppitoiminnolla voidaan vangita liikkeen eri vaiheet. Välähdyksien määrä ja tiheys ovat säädettävissä.

© Shutterstock

8. Isäntä/orja

Useammalla salamalaitteella voidaan kohde valaista eri kulmista. Isäntäsalama (engl. Master) laukaisee muut eli nk. orjasalamat (Slaves). 

Kaikkien laitteiden valotehot voidaan säätää erikseen, mikä tuo monia mahdollisuuksia valaistuksen suunnitteluun. Vain suuremmat laitteet voivat toimia isäntinä.

Lue myös: Näin otetaan muotokuvia studiosalamoilla

9. Radio-ohjaus

Mahdollistaa salaman laukaisemisen irrallaan kamerasta, vaikka salaman ja kameran välissä olisi jotain. Useita salamoita käytettäessä laitteet kommunikoivat keskenään valon avulla. Niinpä isäntäsalamasta on oltava suora näköyhteys orjasalamaan, eli yhteys ei toimi, jos salamat osoittavat eri suuntiin, ovat kirkkaassa auringonpaisteessa tai niiden välissä on seinä.

Ongelman ratkaisee radio-ohjaus, jota käytettäessä laitteiden välillä ei tarvita näköyhteyttä.

Speedlite-salamoihin on olemassa erihintaisia langattomia laukaisinlaitteita, jotka helpottavat monisalamakuvausta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!