talvimaisema matala aurinko
© Shutterstock

Kuvaushaaste: vangitse talven varjot

Talvi on parhaimmillaan. Haastamme sinut hyödyntämään matalan auringon luomia pitkiä varjoja maisemakuvauksessa – riippumatta siitä, onko lunta vai ei.

keskiviikko 5. helmikuuta 2020 teksti J. Vestergaard

Innostuneelle valokuvaajalle uudet haasteet ovat aina hauskoja. Ne harjaannuttavat kuvaustaitoja ja pakottavat tekemään asioita hieman eri tavalla kuin yleensä.

Siksi ideoimme tämän haasteen, johonka toivomme lukijoidemme vastaavan: hyödyntäkää talven pitkiä varjoja ottaessanne maisemakuvia.

Toivomme, että jaatte kuvanne kanssamme Instagramissa tilillämme diginordic sekä lehtemme jatkuvassa valokuvauskilpailussa.

Ehkäpä talvikuvasi julkaistaan lehdessä tai tulee Digikuvan instagramissa.

Talven aurinko luo draamaa

Talvella aurinko paistaa matalalta, mikä mahdollistaa mielenkiintoisten maisemakuvien saamisen, oli lunta tai ei.

Kaikista parhaita kuvaushetkiä ovat auringonnousun ja -laskun tunnit, jolloin aurinko luo pitkiä varjoja maisemien ylle. Siinä on jo paljon dramatiikan aineksia kuviin.

Alapuolelta löytyy muutamia kuvausvinkkejä. 

puun pitkä varjo matala aurinko

Talven alhaalta paistava aurinko tarjoaa mahdollisuuksia upeisiin maisemakuviin.

1. Valitse sopiva kuvausohjelma

Käytä maisemakuvauksessa aukon esiasetusta eli aukkoautomatiikkaa. Aseta aukkoarvo välille F8–F16, jolloin objektiivin piirtokyky on parhaimmillaan ja syvyysterävyyttäkin luvassa runsaasti. Tämän jälkeen kameran automatiikka valitsee ISO-herkkyyden ja valotusajan.

Aseta kamera jalustalle, koska valotusaika voi olla niin pitkä, että kuvat tärähtäisivät käsivaralta.

> Lataa Etunurkasta Digikuvan uusi Maisemakuvausopas!

2. Käytä pitkiä suljinaikoja

Runsaskontrastisista maisemakuvista voi saada vieläkin mielenkiintoisempia pitkällä valotusajalla, joka mm. sumentaa liikkeessä olevia pilviä kuvassa.

Jos kuvataan varhain aamulla, voidaan päästä suhteellisen pitkään suljinaikaan, koska valoa on vielä niukalti. Jos haluat käyttää erityisen pitkää suljinaikaa, tarvitset harmaasuotimen eli ND-suotimen.

Suotimet määritellään sen perusteella, kuinka monella aukkoaskeleella ne himmentävät valoa. Jotkut suotimet himmentävät valoa jopa kymmenen aukon verran.

> Lue myös: Pitkä valotusaika – hieno mutta hankala

3. Sommittele kontrastin mukaan

maisemakuva pitkät varjot


© Shutterstock

Kun annetaan varjojen ja kontrastin määrittää kuvasommittelua, voidaan saada aikaan mitä erilaisempia kuvia.

Varjot voivat mainiosti olla kuvan pääaihe tai -kohde. Niiden avulla voidaan piirtää kauniita viivoja, jotka ohjaavat katsetta. Yllä olevassa kuvassa muuten tylsästä aiheesta on tullut kiinnostava ja dramaattinen puiden varjojen ansiosta.

Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Anna palaa!

Nyt vain ulos ja kuvaamaan upeita talvisia aiheita. Muista, että kuviesi ei tarvitse olla samanlaisia kuin tässä jutussa.

Toivomme, että jaat kuvasi kanssamme joko Instagramissa (kirjoita otsikkokenttään @diginordic) tai lähettämällä kuvasi valokuvauskilpailuumme – tai molemmilla tavoilla!

Onnea matkaan!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!