Mies katsoo maisemaa

Upean maiseman toisintaminen kameralla puoleensavetäväksi maisemakuvaksi on yllättävän vaikea tehtävä. Siihen vaaditaan ainakin perusvirheiden välttämistä.

© Shutterstock

Nämä 5 aloittelijavirhettä pilaavat maisemakuvan

Löysimme viisi yleistä virhettä, joita on syytä välttää maisemakuvauksessa. Kun pyrit välttämään niitä, olet jo oikealla tiellä kohti kiinnostavia maisemakuvia.

maanantai 3. elokuuta 2020 teksti C. Trant

1. Horisontti kierossa

Vino horisontti tuhoaa maisemakuvan symmetrian ja rauhan. Siksi on tärkeää, että käytät aikaa jalustan asettelemiseen, jotta kamera olisi suorassa ennen kuin painat laukaisinta.

Jos kuvataan maisemaa hankalassa maastossa, kannattaa salamakenkään kiinnittää pieni vesivaaka eli vatupassi, jonka avulla horisontin suoruus voidaan tarkistaa.

Kuvan horisontti voidaan oikaista myös kuvankäsittelyvaiheessa.

> Lue myös: 5 vinkkiä, joilla auringonlaskukuvista tulee parempia

maisemakuva joki ja metsä

Jos etualalla ei ole selvästi erottuvaa kohdetta, voidaan huomio kiinnittää taustaan. Tässä se on tehty pitämällä etualalla joki, joka johdattaa katseen taustalla näkyvään metsään.

© Shutterstock

2. Niukka syvyysterävyys

Sekä etualan, keskialueen että taustan pitää olla syvyysterävyysalueella maisemaa kuvattaessa. Syvyysterävyyteen vaikuttaa kolme tekijää, joista yksi on himmenninaukko.

Sopina terävyysalue, jossa koko maisema näkyy terävänä, saavutetaan usein aukoilla F8–F11, ellei tarkenneta poikkeuksellisen lähelle eikä kuvata teleobjektiivilla.

On hyvä käyttää aukon esiasetusta, jota merkitään yleensä A- tai AV-lyhenteellä ohjelmakiekossa. Sitä käytettäessä kuvaaja valitsee aukkoarvon, ja kamera valitsee siihen sopivan suljinajan ja ISO-arvon.

> Lue myös: Syvyysterävyys viidessä minuutissa

3. Kuvien tärähtäminen

Maisemat ovat hyviä kohteita harjoitella valokuvausta, koska ne eivät karkaa mihinkään. Tämä antaa aikaa löytää sopiva kuvausasetukset erilaisissa valaistusolosuhteissa.

Maisemakuvakin voi kuitenkin tärähtää, mutta se voidaan välttää kiinnitämällä kamera jalustaan.

Silloin pidemmät suljinajat ja valon vähyys eivät ole ongelmia, kun otetaan kuvia esimerkiksi auringonlaskusta.

Maisemaa voidaan kuvata pitkään sen jälkeen kun aurinko laskee. Pidennä suljinaikaa sitä mukaa kun valo vähenee.

© Shutterstock

4. Mitäänsanomaton sommittelu 

Maisemakuvasta voi tulla mitäänsanomaton ja tylsä, jos sen sommitteluua ei ajatella.

Hyvässä maisemakuvassa on etuala, keskialue ja tausta. Tällä tavalla myös kuvan eri elementtien mittasuhteet erottuvat paremmin.

Tämä ei yleensä toteudu, jos etualalta puuttuu jotain, johon katsoja voi vertata kuvan taustaa. Kannattaa siis yrittää sisällyttää kuvaan vähintään kolme kerrosta.

> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

5. Tasaisen tylsä valo

Dramaattiseen maisemaan kuuluu dramaattinen valo. Sellaista on harvoin tarjolla keskellä päivää, jolloin valo on tai voi muuttua tasaiseksi ja tylsäksi.

Mutta kun maisemaa kuvataan silloin, kun aurinko luo oranssia valoaan, mahdollisuudet parempaan maisemakuvaan ovat paremmat.

> Lue myös: 4 valoon liittyvää vinkkiä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!