pikkutyttö ja kana

Olet varmaan kuvannut lapsiasi monta kertaa, mutta entäpä naapurin lapsia?

© Shutterstock

3 haastavaa muotokuvausprojektia

Olet varmaankin tottunut kuvaamaan perheenjäseniäsi ja ystäviäsi, mutta nyt on aika tehdä jotain uutta. Tässä kolme kivaa muotokuvausideaa, joilla voit haastaa itseäsi.

maanantai 20. tammikuuta 2020 teksti S. Winter

Useimmat harrastajat, jotka hankkivat muotokuvaobjektiivin, aloittavat kuvaamalla lähimpiään – puolisoa, lapsia ja lemmikkejä.

Se onkin oiva tapa oppia tuntemaan objektiivin toiminta, mutta kun hallitsee tekniikan, voi ryhtyä laajentamaan kuvauskohderepertuaaria.

Itsensä haastaminen kuvaamaan tuntemattomia ihmisiä on mainio tapa pitää kuvaamisen ilo ja tekniikka hengissä.

Mutta ketä sitten voi kuvata? Tässä jutussa esitämme kolme kuvausprojekti-ideaa, joissa voi käyttää muotokuvaobjektiivia ja saada kiinnostavia muotokuvia. 

> Lue myös: 12 hauskaa kuvausprojektia

1. Kuvaa naapureitasi

He ovat aivan vieressä ja luultavasti tuntevat sinut jossain määrin, joten he eivät todennäköisesti myöskään ota niitä vastaan.

Naapurit ovat yksi helpoimmista kohteista – oman perheenjäsenten lisäksi – ja heistä voi saada mielenkiintoisia kuvia. Hyödynnä tilanteita, jolloin kävelet heidän kotinsa ohi sekä ympäristöä.

isoisä ja lapsenlapsi metsässä

Naapureiden valokuvaaminen on suhteellisen helppo tapa haastaa itseään sekä saada uudenlaisia muotokuvia.

© Shutterstock

Jos heillä on kotieläimiä, voit pyytää yhtä lapsista pitämään eläintä sylissä. Se tuo muotokuvaan herkkyyttä ja lämpöä. Jos joku aikuisista on kiintynyt autoonsa, voit kuvata hänet autonsa edessä.

Kun lähestyt heitä, kerro heille projektistasi, ja jos he eivät ole kiinnostuneita, siirry seuraavaan taloon. Suurin osa ihmisistä haluaa auttaa silloin kun voivat, joten kokonaan torjutuksi tulemisen riski on aika pieni.

Ota kaikista kuvattavista niin paljon kuvia, että sinulla olisi jokaisesta paikasta 10–20 kuvaa. Näin saat kasaan mielenkiintoisen kuvakokoelman alueesta ja sen ihmisistä, ja muutaman vuoden kuluttua on hauskaa katsoa noita kuvia sekä huomata muutos.

> Lue myös: 10 luovaa valokuvausideaa

2. Kohteena paikallinen urheiluseura

Urheiluseuroissa riittää energiaa ja liikettä, joten se on myös ilmeinen paikka mennä valokuvaamaan.

Olipa kyseessä yleisurheilijoiden harjoitukset tai jalkapallotreenit, liikkeellä on paljon innokkaita ja keskittyneitä ihmisiä täydessä harrastuksen touhussa.

nuori jalkapalloilija

Suurinta osaa urheilijoista ei haittaa, jos heitä kuvataan, ja jos sää on sopiva, ovat asiat vieläkin paremmalla tolalla. Valitse suuri aukko, jos haluat epäterävän taustan.

© Shutterstock

Ensimmäiseksi sinun pitää esitellä itsesi ja pyytää kohteliaasti kuvauslupaa. Kysy, haluaako kukaan kuvan itsestään harjoituksen jälkeen ja etsi kuvauspaikka, jonka tausta ei ole liian häiritsevä.

Jos valaistus on huono, voit käyttää ulkoista salamaa, joka osoittaa kattoon (ellei olla ulkona tai suuressa hallissa), jotta valosta ei tule liian kirkasta ja kovaa. Voit myös kuvata mallejasi ulkona, jos sää on sopiva.

Tässäkin voit hyödyntää ympäristöä. Malli voi esimerkiksi pitää palloa tai mailaa, seistä maalilla tai istua katsomossa.

> Lue myös: Tämä on syytä tietää muotokuvauksesta

3. Käännä kamera itseesi

Oletko koskaan ottanut kuvan itsestäsi – siis oikean omakuvan etkä selfietä? Vain harvoilla valokuvaajilla on tapana kääntää kamera itseensäpäin ja ottaa omakuvia.

Mutta myös oman itsen kuvaaminen on kiinnostavaa ja kehittävää. Yhtäältä siinä voi harjoitella klassista muotokuvaustekniikkaa ja toisaalta antaa itselleen luovuutta toisella tavalla kuin muita ihmisiä valokuvatessa, koska silloin kuvattavan eleet, ilmeet ja asennot voi tehdä täysin haluamallaan tavalla.

Nuori nainen silmälasit varjo sälekaihtimet

Sälekaihtimien varjot voivat tuoda mielenkiintoisen lisän omakuvaan. Kytke kameran itselaukaisin päälle kahden tai kymmenen sekunnin viipeelle ja katso, mitä tapahtuu.

© Shutterstock

Aloittamiseen ei tarvita muuta kuin kamera, jossa on itselaukaisin, ja myös kamerajalustan avulla omakuva syntyy helposti. Voit tuoda kuviin lisävaihtelua esimerkiksi valolla ja varjolla, prismoilla ja pukeutumisella.

> Lue myös: Näin otat hyviä muotokuvia tutuista ihmisistä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!