Dramaattinen muotokuva aurinko tyttö

Luonnonvaloa ei voi siirtää eikä kääntää – mutta sinua, kameraa ja mallia voi, ja se voi muuttaa valon luoman vaikutelman täysin. 

© Digikuva

Dramaattisia ja ilmeikkäitä muotokuvia auringonvalossa

Nyt hyödynnetään aurinkoa muotokuvauksesssa. Unohda heijastimet ja salamalaitteet. Tärkeintä on, että osaat kesyttää päivänvalon.

maanantai 15. huhtikuuta 2019 teksti S. Winter

Hyviä muotokuvia voi ottaa maksamatta itseään kipeäksi. Itse asiassa paras valonlähde, jota ikinä toivoa saattaa, on täysin ilmainen. Ja mikä parasta: sitä on saatavilla joka päivä. 

Tarkoitamme tietysti aurinkoa. Paistoipa se sitten täydeltä terältä tai piileskeli pilvien takana, sen valo on luonnon omaa valoa, jonka avulla alottelijankin on helppo työskennellä. 

Esimerkiksi avoimessa maisemassa valo tulee suoraan ylhäältäpäin ja osuu kasvojen ulokkeisiin eli nenään ja leukaan, kun silmät puolestaan jäävät tummiksi ja mitäänsanomattomiksi. Niksi on silloin siinä, että valo ohjataan silmiin. Se käy useammalla tavalla. 

> Lue myös: Näin käytetään pistemittausta

Käytä varjoja luovasti

Pääsääntö on, että suoraa auringonvaloa pitää aina välttää, mutta valoa – tai oikeammin varjoja – voidaan toisaalta myös käyttää mielenkiintoisesti korostamaan mallia. 

Niksi on siinä, että kuvausjankohdaksi valitaan se hetki päivästä, kun aurinko paistaa niin matalalta, että se lankeaa malliin silmän korkeudelta eikä siis heitä varjoja silmien ympärille. 

Kesällä on parasta kuvata aamulla tai myöhään iltapäivällä, kun taas talvella on mahdollista ottaa samanlainen kuva myös keskellä päivää. 

Rajaa kasvot varjoilla

Etsi paikka, jossa malli voi seistä puoliksi valossa, puoliksi varjossa, ja tausta on rauhallinen, esim. yksivärinen seinä.

Etsi seinä, jossa valon ja varjon raja on selvä, esimerkiksi kahden rakennuksen välissä, jossa matalalta paistava aurinko tekee vinon varjon.

Pyri peittämään osa kasvoista, esim. toinen silmä, varjoilla. 

> Lisää vinkkejä muotokuvaukseen löytyy mm. tältä Etunurkan videolta. 

Dramaattisia muotokuvia auringossa

Vältä varjojen muodostumista silmiin, on ainoa nyrkkisääntömme. Suuri osa kasvoista voi jäädä varjoon, kunhan toinenkaan silmä on hyvin valaistu.

© Digikuva

Varo heittovarjoja

Pyydä mallia kääntämään päätään, jotta löydät asennon, jossa varjo nenän alla on pienin. 

Usein kasvojen pitää olla suoraan kohti kameraa.

> Etsi sopivat kamera-asetukset muotokuvauksiin

Säästä mallin silmiä

Pyydä mallia sulkemaan silmänsä, kun etsit oikeaa valotusta säätämällä valotusaikaa ja mahdollisesti herkkyyttä. 

Useimmilla on vaikeuksia katsoa pitkään auringon suuntaan, ja kuvasta näkyisi, jos malli olisi kamppaillut pitkään tällä tavoin. 

> Lue myös: Näin kuva valotetaan oikein

Digikuva nro 7 muotokuvaus

Luonnonvalossa voi saada huikeita muotokuvia. Lue lisää Digikuvan numerosta 7/2019. 

© Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!